Udland

Rumlende vulkan på Bali medfører evakuering af 10.000

Turister og beboere opfordres til at holde sig væk fra vulkanen Agung, der meget snart kan gå i udbrud.

Næsten 10.000 indbyggere er blevet evakueret fra landsbyer nær en aktiv vulkan på den indonesiske ø Bali, og tallet forventes at stige.

Det oplyser lokale myndigheder, som samtidig har hævet beredskabsniveauet på øen til det højeste. Det betyder, at et udbrud kan være nært forestående.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Advarer turister

Myndighederne har også advaret turister og beboere om at undgå camping og vandreture i en radius af ni kilometer fra krateret, idet seismiske rystelser kan mærkes i området, ligesom at der stiger røg op fra vulkanen.

- Vulkanaktiviteten er fortsat meget høj. Der er tegn på, at magma stiger til overfladen og forårsager rystelser, siger Sutopo Purwo Nugroho fra Indonesiens nødberedskab ifølge Reuters.

Flyvninger til og fra øens internationale lufthavn i Denpasar, som hvert år tiltrækker millioner af udenlandske turister, er indtil videre upåvirket. Lufthavnens ledelse følger dog situationen nøje, oplyser myndighederne.

Få danskere på Bali

På nuværende tidspunkt er det få danskere, der ferierer på den indonesiske ferieø Bali.

Det fortæller rejseambassadør i Bravo Tours Stig Elling.

- Vi har Bali på vores program, men på nuværende tidspunkt har vi ikke nogle gæster dernede, siger han tidligt lørdag morgen.

- Det tror jeg faktisk ikke, at der er særlig mange (rejseselskaber, red.), der har, for der er jo ingen decideret charterferier til Bali. Det er udelukkende på rutefly, tilføjer han.

Indbyggere er nervøse

Hvis vulkanen Agung går i udbrud, vil det ifølge nyhedsbureauet AFP være første gang i mere end 50 år.

Agung ligger omkring 75 kilometer fra turistbyen Kuta og 3000 meter over havets overflade. Vulkanen har rumlet siden august.

- Rystelserne sker meget ofte. Vi er bange, og derfor har jeg taget hele min familie med til et tilflugtssted, fortæller landsbyboer Wayan Suwarjana ifølge AFP.

Myndighederne i Australien ændrede fredag landets rejsevejledning til Indonesien. Nu opfordres australske rejsende til at udvise stor forsigtighed og følge de lokale myndigheders anvisninger.

Flere end 1000 mennesker døde, da Agung sidst gik i udbrud i 1963.

Indonesien har flere end 130 aktive vulkaner. Det er flere end noget andet land i verden.