Udland

Tusinder på gaden mod præsident, der er klar til at henrette egen søn

Præsidentens modstandere har fået nok af den hårdhændede krig mod narkohandel, hvor tusinder er blevet dræbt af politiet.

I Filippinernes hovedstad, Manila, gik tusindvis af præsident Rodrigo Dutertes kritikere torsdag på gaden for at protestere mod hans omstridte krig mod narkohandel og trusler om at indføre militær undtagelsestilstand i landet. Med bannere, hvor der stod "Nej til militær undtagelsestilstand" og "Stop drabene" ledte demonstrationsleder Pedro Gonzales an foran det filippinske militærs hovedkvarter.

Dødelig krig mod narkotika

Siden Duterte blev valgt for lidt over et år siden med et løfte om at udrydde den illegale narkohandel i landet, har politiet angiveligt dræbt flere end 3800 personer i forbindelse med aktioner mod narkohandlere og misbrugere.

Det stemmer overens med Dutertes valgløfte om at ”fylde Filippinernes bedemandsforretninger med ligene af narkohandlere”.

Da de mange drab på narkomaner og narkokriminelle fik en række menneskerettighedsorganisationer til at beskylde ham for at krænke menneskerettighederne og begå forbrydelser mod menneskeheden, reagerede han med et spørgsmål:

- Forbrydelser mod menneskeheden? Først og fremmest vil jeg spørge ligeud: Er de mennesker?

Hans kontante stil med simple, hårdtslående budskaber har givet ham tilnavnet "Fillippinernes Trump".

De, der var mødt op for at protestere, har fået nok af den kurs. 

- Vores land er ved at blive til en kirkegård. Folk bliver dræbt hver dag, og vi begraver de døde hver dag, siger  Pedro Gonzales.

Det er dog ikke alle, der er utilfredse. Der var nemlig også mange demonstranter, der var mødt op for at støtte Duterte. 

Et halvt ton metamfetamin og en hemmelig tatovering

En af dem, der senest har fået Dutertes nådesløse kurs overfor narkokriminalitet at mærke, er hans egen søn. 

Den 42-årige Paolo Duterte er viceborgmester i millionbyen Davao, hvor hans far engang havde borgmesterposten.

I det filippinske senat kører lige nu en undersøgelse af, om han har forbindelse til en ladning på over et halvt ton metamfetamin, der er blevet forsøgt smuglet ind i Fillippinerne fra Kina.

Anklagen kommer oprindeligt fra en toldagent, som siger, at han har hørt Paolo Dutertes navn nævnt i forbindelse med den store sending narkotika.

Toldagenten har senere sagt, at der bare var tale om rygter.

Senatoren Antonio Trillanes, der er hård kritiker af Duterte, påstår, at præsidentens søn har en ”drage-lignende” tatovering med hemmelige symboler på ryggen, der beviser, at han er medlem af et narkokartel.

Han indrømmer selv, at han har en tatovering, men han vil ikke beskrive den, og han har sagt til undersøgelsespanelet i senatet at han ikke vil tillade, at der bliver taget et billede af den, så den kan blive analyseret af specialister i USA.

Klar til at lade sin søn dræbe

Paolo Duterte nægter at have nogen forbindelse til narkosmugling. Hans far – Fillippinernes præsident, Rodrigo Duterte – har ikke forholdt sig til, hvorvidt anklagerne er sande eller ej.

Men der er ingen kære far, hvis de er.

- Jeg har før sagt, at hvis mine børn havde med narkotika at gøre, så dræb dem, så offentligheden ikke kan kritisere os, sagde præsidenten, der er kendt for en yderst hård linje overfor narkohandlere, til en forsamling af offentligt ansatte i præsidentpaladset.

- Så jeg har sagt til Pulong (Paolo Dutertes kælenavn): Min ordre er, at du skal dræbes, hvis du bliver taget. Og jeg vil beskytte de politifolk, der gør det, hvis det er sandt, fortsatte han.