Udland

John McCain giver dødsstød til Obamacares fjender

Republikanske senatorers forsøg på at afskaffe Obamacare vil sandsynligvis kikse. Tre republikanere er imod.

Senator John McCain stemmer nej til at afskaffe Obamacare i USA. Dermed er republikanernes sidste forsøg på at vælte sundhedsreformen formentlig slået fejl, skriver nyhedsbureauet AP.

McCain siger, at han ikke kan støtte et forslag om at fjerne tidligere præsident Barack Obamas sundhedsreform udelukkende med stemmer fra republikanere i Senatet.

- Vi burde kunne gøre det bedre ved at arbejde sammen, republikanere og demokrater, siger han.

Afstemningen i Senatet, der kaldes den allersidste chance for republikanerne til at slippe af med Obamacare, skal finde sted senest 30. september.

Der er fremlagt en ny plan, som ifølge kritikere vil betyde, at mange millioner amerikanere vil miste deres sygesikring.

Flere tidligere afstemninger i Senatet om at fjerne og erstatte Obamacare er allerede slået fejl for republikanerne.

Vil være et kæmpe nederlag for Trump

Hvis næste uges afstemning slår fejl, vil det være et kæmpe nederlag for præsident Donald Trump. Så står han fortsat tilbage som en præsident, der ikke har været i stand til at få vedtaget en større reform.

Ud over McCain har den republikanske senator Rand Paul meddelt, at han stemmer imod. Det samme har senator Susan Collins stærkt antydet.

Republikanerne råder over 52 pladser mod 48 til Demokraterne i Senatet. Hvis tre republikanere stemmer imod, falder forslaget. Samtlige demokrater stemmer imod.

- Det er den sidste og bedste chance, lød det tidligere fredag optimistisk fra vicepræsident Mike Pence til at få afskaffet Obamacare. En reform, som Det Republikanske Parti har arbejdet syv år på at afskaffe.

Fire har ikke bestemt sig

Pence skal i tilfælde af stemmelighed i Senatet kaste den afgørende stemme.

Bag det seneste forslag til at afskaffe sundhedsreformen og erstatte det med en ny plan står senatorerne Lindsey Graham og Bill Cassidy. De vil i stedet for Obamacare gør de amerikanske delstater ansvarlige for, hvordan sygesikring skal forvaltes.

- Jeg kan ikke med god samvittighed stemme for forslaget fra Graham og Cassidy, siger McCain.

Yderligere fire republikanske senatorer har ikke bestemt sig for, hvad de vil stemme.