Udland

Bangladesh opfordrer FN til at oprette sikre zoner i Myanmar

Bangladeshs premierminister Sheikh Hasina foran FN's Generalforsamling i New York. JEWEL SAMAD / Scanpix Denmark

Mindst 420.000 rohingya-muslimer er de seneste uger flygtet fra Myanmar til Bangladesh, som beder FN om hjælp.

Bangladesh' premierminister, Sheikh Hasina, foreslår, at der oprettes FN-beskyttede sikkerhedszoner i Myanmar til at beskytte landets forfulgte rohingya-muslimer.

- Disse folk må kunne returnere til deres hjemland i sikkerhed og med værdighed, siger hun i en tale ved FN's Generalforsamling i New York.

FN's seneste opgørelse viser, at flere end 420.000 rohingya-muslimer er flygtet i sikkerhed til Bangladesh, fordi de har været udsat for blandt andet overgreb og nedbrænding af landsbyer i delstaten Rakhine i Myanmar.

Etnisk udrensning

Konflikten eskalerede 25. august, da en gruppe rohingya-muslimer gik til angreb på flere militærposter i Myanmar og dræbte 12 soldater og politifolk.

Premierminister Sheikh Hasina anklager Myanmars militær for at have lagt landminer ud langs grænsen til Bangladesh for at sikre, at de flygtede rohingyaer ikke skal vende tilbage.

FN har beskrevet de militære operationer som en "etnisk udrensning", mens den franske præsident, Emmanuel Macron, har kaldt operationerne for "folkedrab".

Massiv undertrykkelse

Rohingya-muslimerne er et mindretal i det overvejende buddhistiske Myanmar. FN siger, at de er udsat for massiv undertrykkelse af styret i landet.

De betragtes som illegale indvandrere, selv om de har boet i Myanmar i flere generationer. De har ikke ret til at få statsborgerskab i landet.

FN's menneskerettighedschef, Zeid Ra'ad al-Hussein, har kaldt de militære operationer i landet et "skoleeksempel på etnisk udrensning".