Donald Trump

Verden venter i spænding på Trumps første tale i FN

USA’s præsident Donald Trump taler i dag for første gang i FN, organisationen han har kritiseret i skarpe vendinger.

FN lever ikke op til sit potentiale og er spild af tid og penge.

Sådan har det tidligere lydt fra den amerikanske præsident Donald Trump, der ikke har haft mange rosende ordat sige om den 72 år gamle organisation.

I dag træder han så selv for første gang op på talerstolen på FN’s Generalforsamling, hvor han skal tale til de fleste af verdens ledere.

En af dem er Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen, der håber, at Donald Trump vil bruge talen til at erklære sin fulde opbakning til FN-samarbejdet.

- Uanset hvor stort og stærkt USA er, har amerikanerne også brug for allierede. Det gælder i forhold til NATO og det, vi ser i Rusland, men det gælder også i forhold til verdenssamfundet og FN. Det håber jeg også, skinner igennem i præsidentens tale tirsdag, siger han til TV2.

Har nedgjort FN

USA er den største bidragyder til FN. Men Donald Trump har ofte kritiseret organisationen for at være for bureaukratisk. Han har hævdet, at omkostningerne er "løbet løbsk" og sagt, at FN skal strømlines - en vision den nuværende generalsekretær, Antonio Guterres, i øvrigt deler.

- FN har så stort et potentiale. Det har ikke levet op til dets potentiale, lød det fra Trump i december.

Og netop på grund af de hårde ord er præsidentens tale ventet i spænding, siger TV2’s USA-korrespondent, Jesper Steinmetz, der følger FN’s Generalforsamling i New York.

- Der vil unægtelig være en lidt sitrende atmosfære i salen, når han for første gang står over for alle verdens ledere i den organisation, han har brugt så meget krudt på at nedgøre. Men Trumps facon har jo vist sig at virke, for eksempel i forhold til NATO. Og det kan godt være, det er sådan en gadedreng, der skal til, før de andre lande forstår, at der skal ryddes i det bureaukrati, man har talt om i årtier, siger han.

Nye toner

Da Trump mandag deltog i sit første møde på FN’s Generalforsamling, hvor dagsordenen netop var reformer, var tonen dog anderledes positiv.

- Jeg er sikker på, at hvis vi arbejder sammen om virkelig dristige reformer, så vil vi få et stærkere, mere effektivt og retfærdigt FN, der er en større drivkraft mod fred og harmoni i verden, sagde han blandt andet på mødet.

Og den mere positive indstilling håber Lars Løkke Rasmussen, vil gå igen i præsidentens tale i dag.  

-Jeg håber, at Trump vil gentage sin varme støtte til FN, ligesom han gjorde mandag, hvor han understregede, at FN ikke skal være hverken mindre, større, dyrere eller billigere men blot mere fokuseret. Og det var jo rart at høre fra en præsident Trump, der meldte sig aktivt ind i verdenssamfundet, siger han til TV 2.

Nordkorea i centrum

Centralt på Trumps dagsorden er netop et presserende problem for verdenssamfundet; Nordkorea og landets mange missilaffyringer.

FN’s Sikkerhedsråd blev for nylig enige om nye og skrappere sanktioner over for landet og dets leder Kim Jong Un. 

Og det vil formentlig være i centrum, når Trump går på talerstolen i dag. Det siger TV 2s USA-korrespondent, Jesper Steinmetz.

- Forventningen er, at det store tema bliver Nordkorea. Spørgsmålet er så, hvor skarp Trump vil være i retorikken, og om han igen vil true med et militært angreb. Det klinger jo unægtelig lidt hult, når hele sagkundskaben er enig om, at der ikke findes nogen gode militære løsninger, siger han.

Donald Trump og hans regering har ellers flere gange meddelt, at alle løsninger er på bordet, når det handler Nordkorea – også de militære. Præsidenten sagde i august, at hvis Nordkorea fortsatte med at true USA, ville landet blive mødt med "ild og vrede."

Lars Løkke Rasmussen håber, at Trump også i forhold til Nordkorea vil fokusere på vigtigheden af internationale alliancer.

- Jeg håber og tror, at vi vil opleve en amerikansk præsident, der godt ved, at han ikke har nok i sig selv. Det vi aktuelt ser på Den Koreanske Halvø løsner jo kun op, hvis der er internationale alliancer. Og mon ikke det er den forståelse, der er ved at sætte sig i Det Hvide Hus, siger han til TV 2.

Irans atomaftale

Et andet emne i Trumps tale kan blive atomaftalen med Iran, som blev forhandlet på plads af Trumps forgænger, Barack Obama. 

Trump har kaldt det "den værste aftale nogensinde."

Men i et interview med CNN mandag, sagde Irans præsident Hassan Rouhani, at USA ville betale en "høj pris", hvis Trump trækker landet ud af aftalen. 

- Jeg tror ikke, amerikanerne vil være villige til at betale så høj en pris for noget, der ikke har nogen værdi for dem, sagde han blandet andet.

Tvivl om klimaftale

Derudover kan endnu en "Obama-aftale" også blive en del af præsidentens tale.

I juni meddelte Donald Trump, at han vil trække USA ud af den internationale FN-klimaaftale fra Paris, der blev indgået i 2015 mellem 195 af verdens lande. Udover USA står kun Syrien og Nicaragua uden for aftalen.  

- Jeg kan ikke med god samvittighed støtte en aftale, der skader USA, lød en del af præsidentens argument dengang.

Siden såede en artikel i avisen Wall Street Journal tvivl om, hvorvidt USA rent faktisk ville trække sig ud af aftalen. Men en talsmand for Det Hvide Hus har fastholdt, at beslutningen står ved magt, og spørgsmålet er, om Donald Trump selv vil bekræfte det samme i sin første FN-tale.

Ingen provokationer

Men på trods af de mange kontroversielle emner, tror Jesper Steinmetz ikke, at Trump vil bruge talen til at provokere.

- Selvom Trump ikke er blevet forvandlet, tror jeg ikke, man skal forvente en præsident, der chokerer og provokerer på samme måde, som det skete i NATO i maj. Han har haft flere måneder i jobbet, og der er blevet renset ud i hans stab. Den øgede professionalisering er klart med til også at gøre Trump selv mere professionel. Det er meget tydeligt, at han er blevet taget i skole, og hans rådgivere har fortalt ham, at FN kan faktisk også kan være til USA’s fordel, siger Jesper Steinmetz.

Donald Trump taler som nummer to efter Brasilien, der traditionen tro altid taler først på FN’s Generalforsamling.