Udland

Par fra Fyn venter på orkanen, der kan udskyde deres drøm på ubestemt tid

Orkanen Maria er blevet opgraderet til en kategori 5-orkan og truer samfund i Caribien. På de Amerikanske Jomfruøer forbereder par sig på det værste.

Alexandra Wordede og Martin Sørensen er ved at lægge sidste hånd på deres spritnye  spinning-center på St. Croix. De skulle have åbnet i denne uge, men i stedet for åbningsreception måtte de i gang med krydsfinerplader, tape og sandsække og krybe i ly for endnu en monsterorkan og håbe det bedste.

I sidste uge var det Irma og nu kommer Maria, siger Alexandra på syngende fynsk med amerikansk accent, da TV2s udsendte mødte parret i Christianssted.

Vi gør alt, hvad vi kan, og har forberedt os, og så skal vi håbe på det bedste

Alexandra Wordede

- Det vi er mest bekymret for her, det er, at der skal komme en masse vand, og at der skal blive oversvømmet derinde, så nu prøver vi at sætte en presenning på, noget tape rundt om døren og så nogle sandsække. Så kan vi forhåbentlig holde vandet ude, siger Martin Sørensen.

Det lille spinning-center ligger i en gyde i Christianssteds gamle bydel et stenkast fra havnepromenaden. Overalt er små butikker, barer og restauranter dækket af krydsfinerplader, og der ligger sandsække i to lag for dørene.

Butik efter butik lukker i løbet af eftermiddagen og Christianssted, og St. Croix er allerede næsten lukket helt ned.

Orkanen Irma har efterladt et spor af ødelæggelse i Caribien. Blandt andet på St. Thomas, hvor man nu ruster sig til mødet med orkanen Maria, der er på vej. Jens Ole Nielsen besøgte øen. Video: Jens Ole Nielsen

Udgangsforbud i vente

Tirsdag morgen klokken 10 (klokken 16 dansk tid. red) træder et udgangsforbud i kraft. Det sker for at hinde plyndringer af de forladte forretninger, ligesom mange også har forladt deres huse for at søge til de stormsikrede evakueringscentre. Klokken 14 afbrydes strømmen, så nedfaldne elledninger ikke bliver til dødsfælder.

Alexandra Wordede er født og opvokset her. For tre et halvt år siden mødte de to hinanden her på St Croix. Han var turistguide. De blev gift for tre et halv år siden. Så fulgte tre år, hvor Alexandra studerede og arbejdede med robotteknologi i Odense, mens Martin Sørensen arbejdede som tømrer og fængselsbetjent.

Og nu skulle drømmen om et liv her på St. Croix prøves af, men næppe var de spritnye spinning-cykler stillet op, inden orkanen lukkede det hele - og det foreløbig på ubestemt tid. Myndighederne har således meddelt, at der kan gå flere måneder, inden strømmen kan genetableres.

Er I nervøse eller bange for orkanen?

- Nej, lyder det resolut fra Alexandra, der har oplevet adskillige orkaner.

- Jeg har aldrig været her, hvor der var orkaner, så jeg ved ikke, hvad det er, og det er svært at være bange for noget, jeg ikke ved, hvad er, siger Martin Sørensen.

- Altså vi gør alt, hvad vi kan, og har forberedt os, og så skal vi håbe på det bedste, siger Alexandra Wordede.

Vinden er her mandag sen eftermiddag lokal tid begyndt at fyge gennem gaden. Det er orkanen Maria, der banker på. Natten til onsdag rammer stormen med langt over 250 km/t.