Orkanen Maria har ’ødelagt alt, der kan købes for penge’ på caribisk ø

Mens de stadig kæmper med ødelæggelserne fra orkanen Irmas hærgen, rammes øerne i Caribien nu af den farlige orkan Maria.

Den voldsomme orkan Maria er tirsdag gået i land i den lille østat Dominica i Caribien med massive ødelæggelser til følge.

- Vi har mistet alt, der kan købes for penge, lyder det fra Dominicas premierminister, Roosevelt Skerrit, i et opslag på Facebook.

Orkanen Maria blev mandag opgraderet til en voldsom kategori-5 orkan med vindstød på mere end 310 kilometer i timen, og den beskrives som ekstremt farlig.

Dens øje passerede ved fem-tiden tirsdag morgen dansk tid lige hen over den nordlige del af Dominica, og det er første gang i orkanhistorien, at en kategori-5 orkan går i land på den caribiske ø.

Premierminister Roosevelt Skerrit fortæller i sit Facebook-opslag, at orkanen har blæst taget af hans eget hus, men at han er reddet i sikkerhed.

My roof is gone. I am at the complete mercy of the hurricane. House is flooding.

Posted by Roosevelt Skerrit on Monday, September 18, 2017

- Min største frygt her til morgen er, at vi vil vågne til nyheder om alvorlige kvæstelser og muligvis dødsfald på grund af jordskred udløst af den vedholdende regn, skriver han.

Orkanen har passeret tæt forbi både Barbados og St. Lucia. På St. Lucia har orkanen resulteret i store regnmængder, oversvømmelser, mudderskred og strømafbrydelser.

 - Indtil videre har vi ikke fået meldinger om tilskadekomne eller omkomne. Men vi kender først omfanget af skaderne senere, siger Velda Joseph, der er chef for sikkerhedsmyndighederne, ifølge nyhedsbureauet AFP.

Også på den franske ø Guadeloupe i Caribien er orkanen Maria gået i land.

Orkanen Maria rammer Guadeloupe, der ligger nord for Dominica.
Orkanen Maria rammer Guadeloupe, der ligger nord for Dominica. Foto: ANDRES MARTINEZ CASARES / Scanpix Denmark

Øer venter på orkanen med frygt

Orkanen Maria kommer bare to uger efter, at orkanen Irma bevægede sig igennem Caribien og ligeledes forårsagede omfattende ødelæggelser på sin vej. Der er foreløbig registreret 84 dødsfald som følge af Irmas hærgen, heraf 45 i Caribien.

Maria forventes i løbet af dagen at fortsætte mod De Amerikanske Jomfruøer og Puerto Rico. Seneste melding fra USA's nationale orkantjeneste, NHC, er, at den er aftaget en smule i styrke til en kategori-4 orkan, men at den stadig betegnes som ekstremt farlig.

Puerto Ricos guvernør Ricardo Rossello har opfordret øens beboere til at forberede sig på stormen og understreget, at det er tid til at søge tilflugt hos et familiemedlem eller en ven eller at søge ly i de offentlige opsamlingssteder.

Folk i San Juan, Puerto Rico, forbereder sig på orkan.
Folk i San Juan, Puerto Rico, forbereder sig på orkan. Foto: RICARDO ARDUENGO / Scanpix Denmark

- Den (stormen, red.) vil ødelægge det meste af øen, siger han i et interview med USA Today.

- Disse timer inden stormen vil være kritiske, så vi kan være sikre på, at folk er ude af farezonen, og at vi kan redde liv.

Indfører udgangsforbud for at beskytte beboere

Jomfruøernes guvernør, Kenneth Mapp, oplyser, at man her forventer, at orkanen Maria passerer øerne sent tirsdag eller tidligt onsdag.

Han advarer beboere på øen St. Croix om udsigten til kraftfulde vindstød i omkring otte timer sammenholdt med op mod en lille halv meters regn.

På en pressekonference mandag aften advarede han beboerne om omfattende ødelæggelser og fortalte, at mange risikerer at være uden strøm i flere uger, nogle endda i flere måneder.

For at beskytte befolkningen vil der blive indført et udgangsforbud gældende fra klokken 10 tirsdag formiddag lokal tid.

Han opfordrer folk til at søge tilflugt i et af øens tre nødcentre, mens de, der vælger at blive i eget hjem, opfordres til at kravle ned i et badekar og trække en madras over sig, hvis taget på deres hus bliver revet af.