Udland

Mand med tre koner og 16 børn skaber debat i Sverige

Svensk kommune har siden 2016 brugt 305 millioner på lejligheder. De fleste lejes ud til flygtninge. Ny lov får skylden.

Den svenske kommune Nacka lige uden for Stockholm har brugt 14 millioner svenske kroner på at købe tre lejligheder for at leje dem ud til en syrisk mand og hans familie på tre koner og 16 børn.

Det fortæller svenske TV 4 ifølge Dagbladet.

Historien har fået en del medieopmærksomhed i Sverige, og ført til debat – blandt andet i programmet Studio ett på Sveriges Radio – om landets forhold til flerkoneri og den nye ’anvisningsloven’.

Kommune: Staten bestemmer

Især det indvandrerkritiske parti Sverigedemokraterna stiller sig kritisk over situationen i Nacka.

- At betale 14 millioner for at en mand skal leve, som han gjorde i sit hjemland med tre koner og forskellige bosteder til hver kone, synes vi, er forkert, siger Mikael Strandman fra partiet til tv-kanalen.

Men Nacka Kommune mener ikke, man kunne have gjort det anderledes.

- Det er staten, som bestemmer, hvilke slags personer der kommer, og vi har ingen indflydelse på, om de er gift med en, to, tre eller ingen personer, siger kommunestyrets talsmand Mats Gerdau til TV 4.

Skal tage imod flygtninge

I Sverige er det tilladt at være gift med flere personer, så længe personerne giftede sig i et land, hvor det er lovligt, skriver Dagbladet.

Den nye anvisningslov trådte i kraft i 2016. Den betyder, at kommuner tvinges til at tage imod et vist antal flygtninge. Det har ført til, at et stort antal kommuner har opkøbt boliger for at kunne huse flygtninge.

Nacka har eksempelvis købt 94 boliger for 305 millioner svenske kroner siden 2016, hvoraf størstedelen lejes ud til flygtninge. Det skriver Expressen.