Udland

Trumps vilde Twitter-søndag

Donald Trump skabte røre med en række tweets i går. Præsidenten hånede Kim Jong-un som ”raketmanden” og retweetede provokerende opslag.

Man kan næsten se det for sig. Præsidenten er lige stået op og sidder måske med en kop morgenkaffe.

Foran ham ligger alverdens aviser klar sammen med vigtige dokumenter fra administrationen med sager, der skal tages stilling til.

Men så griber han i stedet telefonen og går på Twitter... Og skyder dagen i gang på sit yndlingsmedie, hvor han flere gange tidligere har udløst store overskrifter verden rundt.

USA's præsident Donald Trump begyndte således sin søndag morgen klokken 7:53 lokal tid på Twitter.

Han lagde ud med at omtale Nordkoreas leder Kim Jong-un som "raketmanden".

- Jeg talte med Sydkoreas præsident Moon i går aftes. Spurgte ham, hvordan det går med raketmanden, skrev Donald Trump blandt andet på Twitter.

I samme tweet jokede den amerikanske præsident med, at nordkoreanerne må stå i kø efter benzin ovenpå de seneste sanktioner fra FN, der blandt andet har sat begrænsninger på Nordkoreas import af råolie.

- Lange benzinkøer opstår i Nordkorea. Bare ærgerligt, skrev Donald Trump.

Trumps spottende kommentar kommer få dage efter, at Nordkorea har affyret endnu et ballistisk missil, som fløj over Japan.

Præsidenten fortsatte sin Twitter-storm med flere retweets fra en inkarneret tilhænger. Blandt andet delte han et klip, der både i pressen og af brugere på Twitter blev opfattet som nedsættende over for en tidligere politisk modstander.

Tweetet viser en såkaldt GIF, et kort, manipuleret videoklip, der gentages i en uendelighed, hvor Donald Trump rammer Hillary Clinton med en golfbold og slår hende omkuld.

GIF'en er oprindeligt lavet ud fra dette klip fra præsidentvalgkampen i 2016, hvor Hillary Clinton snubler på vej ind i sit fly:

Donald Trump er gentagne gange blevet kritiseret for at have et nedladende syn på kvinder. Og det seneste retweet opfattes nu som en del af den fortælling.

Under sin valgkamp sidste år kom Trump i modvind for, i et videoklip, at have udtalt sig sexistisk om kvinder. Og dagen efter Trumps indsættelse i januar samledes millioner af kvinder landet over i protestmarcher mod ham.

Trumps Twitter-søndag bød også på et andet retweet fra en inkarneret tilhænger, som viste et falsk kort over valgresultaterne i år 2020, hvor alle stater er vundet af republikanerne med teksten ”bare bliv ved liberalister, sådan vil 2020 se ud”.