Udland

Orkanen Irma ødelagde hans hjem - nu kommer en ny: - Jeg har svært ved at give op

Generalsekretær for Røde Kors i Danmark frygter, at de kommer til at mangle ressourcer, når orkanen har passeret.

Da orkanen Irma hærgede St. Thomas i Det Caribiske Øhav, mistede Nicolai Salling sit hus under uvejret. Nu - to uger efter - er orkanen Maria på vej til De Amerikanske Jomfruøer.

- Vi er ikke engang blevet færdige med at rydde op, og nu er vi ved at gøre klar til at orkan nummer to, siger den 33-årige dansker til TV 2.

Oprydningsarbejdet er erstattet med et beredskabsarbejde. Alt det affald fra sammenbraste huse, som Irma spredte, udgør nu en reel fare for, at den næste orkan kan blæse det rundt i luften og ramme huse og mennesker.

En kategori 4-orkan

Ifølge NBC News bliver Maria en kategori 4-orkan, hvor Irma var oppe på en kategori 5, som er det højeste for en orkan. Også TV 2 Vejret skriver, at prognoserne nu tyder på, at det bliver en kategori 4.

Generalsekretær for Røde Kors i Danmark Anders Ladekarl, der befinder sig på St. Croix på De Amerikanske Jomfruøer, fortæller, at organisationen har hjulpet befolkningen på øen med at få husly, efter deres hjem er blevet ødelagt.

- Vi sørger for, at folk har et midlertidigt sted at bo, hvis deres hus bliver ødelagt, eller de skal evakueres. Så det handler om mad, vand, tæpper og sanitet til folk, der måske kun lige har fået en kuffert med, siger generalsekretæren.

Nicolai Sallings hus før orkanen.
Nicolai Sallings hus efter orkanen.

Efter Nicolai Salling mistede sit hus til orkanen Irma på St. Thomas, har han fundet husly i et lejlighedskompleks i stueetagen, hvor han bor sammen med sin kæreste og en ven. Danskeren fortæller, at han har pakket de få ting, han har tilbage, så de hurtigt kan rykke et par etager op, hvis det bliver nødvendigt, når Maria rammer.

Nicolai Salling føler sig mere sikker i lejlighedskomplekset, end han gjorde i sit hus.

- Vi bliver i komplekset under stormen, det er det sikreste alternativ nu.

St. Thomas, som der ser ud nu.

Vil ikke give op

Nicolai Salling har ikke tænkt sig at tage tilbage til Danmark, selvom det kan virke som det mest oplagte at gøre, når endnu en orkan er på vej til hans hjemsted gennem fem år. Han vil blive og hjælpe til med at genopbygge det paradis, som han flyttede til.

- Jeg har svært ved at give op, så jeg bliver uanset hvad. Vi skal få øen på rette spor igen, siger han.

Danskeren, der er destinationschef for Bravo Tours, ved, der er lange udsigter til, at øen kommer til at se normal ud, før turister vil komme dertil. Derfor har han oprettet en digital indsamling, hvor man kan give ham økonomisk hjælp.

- Selvom det sårer ens stolthed, vil jeg bede om den hjælp, jeg nu engang kan få for at overleve.

Mangel på ressourcer

Ifølge Anders Ladekarl er de amerikanske myndigheder massivt til stede og koordinerer arbejdet på De Amerikanske Jomfruøer. Han frygter, at Røde Kors kommer til at mangle ressourcer, efter orkanen har passeret øerne, hvor Præsident Trump har erklæret nødsituation, skriver New York Post.

- Jeg er bange for, at når vi gør skaderne op efter mandag og tirsdag, kommer vi nok til at få brug for flere ressourcer, siger Anders Ladekarl.

Orkanen Maria forventer at ramme De Amerikanske Jomfruøer natten til onsdag lokal tid. 

Nicolai Sallings hus blæste væk i orkanen.