Udland

Eks-betjent straffes med 21 års fængsel i historisk sag om narko og korruption

Det er hævet over enhver tvivl, at topbetjent deltog i hashimport og korruption, lyder det i Oslos byret.

Den tidligere betjent Eirik Jensen er ved Oslos byret blevet idømt 21 års fængsel. Han er dømt for grov korruption og medvirken til hashsmugling.

Det skriver NTB.

Eirik Jensen havde en ledende stilling i norsk politi, og sagen mod ham er blevet kaldt historisk.

Politimanden er tiltalt for medvirken til at smugle mange ton hash ind i Norge og for korruption. Og beviserne mod ham er så tunge, at dommerne tidligere besluttede at kende 59-årige Eirik Jensen skyldig i sagen.

Klare beviser

Foruden betjenten sidder den narkokriminelle Gjermund Cappelen på anklagebænken i sagen. De to har ifølge tiltalen samarbejdet om at få 13,9 ton hash til Norge.

- Det er bevist ud over enhver rimelig tvivl, siger dommer Kim Heger i sin gennemgang af dommen.

- Det afgørende for skyldsspørgsmålet er, at Jensen med sin støtte og bistand har givet indtryk af, at Cappelens hashindførsel var sikker, siger Heger videre.

Også i spørgsmålet om korruption er betjenten skyldig, lyder det fra dommerne.

- Jensen skal dømmes for korruption. Det samme skal Cappelen, læser Heger ifølge avisen VG.

Retten finder, at Jensen har modtaget gaver og kontanter for en værdi af 667.800 norske kroner.

Eirik Jensen høstede i løbet af sin karriere ros fra både det norske kongehus og den norske justitsminister for sine bedrifter i politiet.

Kræver langvarig fængsling

Sagen mod ham er blevet betegnet som den mest alvorlige mod en politimand i Norge nogensinde.

Anklagemyndigheden kræver, at Eirik Jensen bliver idømt 21 års fængsel, hvilket er gået i opfyldelse mandag.

Jensen er tiltalt for grov korruption og narkokriminalitet. Han har ifølge anklageskriftet medvirket til at indføre de 13,9 ton hash til Norge fra 2004 til 2013.

Få år inden den omfattende smugling blev Eirik Jensen leder af en særafdeling i norsk politi med ansvaret for rockermiljøet og narko- og banderelateret kriminalitet.

Eirik Jensen er også tiltalt for at have taget imod penge og andre goder fra den kriminelle samarbejdspartner Cappelen til en samlet værdi af mindst 2,1 millioner kroner.

Derudover er han tiltalt for at have ni skydevåben, der er ikke var registreret. Desuden er han tiltalt for, at fem våben og to våbendele ikke blev opbevaret forsvarligt.

Norske medier fortæller, at han var et respekteret herre, der har oplevet ros fra det norske kongehus. Video: Karoline Lunddal Dam