Brexit

Den britiske udenrigsminister i massiv modvind efter ny artikel fra egen hånd

Den britiske udenrigsminister kører sin helt egen hardcore linje omkring Brexit. Illoyal 'bagsæde-chauffør', bliver han kaldt.

Den britiske regerings enfant terrible, udenrigsminister Boris Johnson, er kommet i fokus igen.

Han har egentlig været aldeles ukonkret omkring sine visioner for Brexit, siden folkeafstemningen 23. juni sidste år, men han tog i den grad bladet fra munden her i weekenden.

Det gjorde han i The Daily Telegraph, hvor den politiske redaktør efterfølgende kaldte Boris Johnsons visioner for en storstilet plan for et Storbritannien med lav skat, et minimum af statslig indblanding i økonomien og, hvor der ikke skal betales en rød reje til EU for adgang til det indre marked.

Det er sød musik i ørerne på dem, der mener, at man kan klare det hele selv. For man er jo briter, kan det hele og har kørt butikken uden nogen form for hjælp før.

Artiklen faldt ikke i god jord i regeringen. Slet ikke.

Indenrigsminister Amber Rudd beskylder nu Boris Johnson for at agere bagsæde-chauffør. Rudd siger, at det er fint nok, at Johnson viser entusiasme, men det er ikke ham, der sidder bag rattet. Indirekte siger hun, at Johnson er illoyal overfor sin chef, premierminister Theresa May.

Der tales om en fyring

Et af de punkter, hvor udenrigsministeren er meget konkret er et forkætret beløb på 350 millioner pund, som også spillede en stor rolle i tiden op til folkeafstemningen. Boris Johnson gentager, at det beløb i stedet for at blive sendt til EU en gang om ugen vil gå det det britiske sundhedsvæsen, NHS, til gode i stedet.

Det var noget, briterne kunne lide at høre, både dengang og nu. NHS trækker negative overskrifter hver dag i britisk presse. Hvis løftet om de 350 millioner pund var rigtigt, ville det være en svimlende sum på årsbasis. Men det er bare ikke rigtigt.

Chefen for det nationale statistikkontor har skrevet til Boris Johnson, hvor han udtrykker sin skuffelse over hans misbrug af det store beløb.

Johnsons ideer for et fremtidigt Storbritannien styrker ikke indtrykket af en regering, der står samlet og har styr på planerne.

Blandt partimedlemmerne i oppositionspartiet Labour har der været mumlet om en fyring af Johnson, og lederen af de Liberale Demokrater, Vince Cable, opfordrede May til at afskedige Johnson i dag – ellers vil premierministerens autoritet være dalet til nulpunktet, som han siger.

Premierminister May og udenrigsminister Johnson dagen efter det britiske valg i juni. Valget var en lussing til May. Nu har Johnson givet hende en til.

Johnson anses for at være illoyal

Men Johnson kører sin egen linje. 

- Vi skal ikke betale noget som helst til EU, og et eventuelt medlemskab af det indre marked og toldunionen vil være at gøre nar af folkeafstemningen, skriver Johnson i The Daily Telegraph.

Det står i grel modsætning til, hvad andre ministre har sagt, nemlig, at det er nødvendigt med en tilknytning til det indre marked og at betale et ikke fastsat beløb for adgangen.

Avisen skriver, at når to regeringsmedlemmer går i rette med Johnson indenfor en time efter artiklens offentliggørelse, så viser det noget om den alvor, hvormed man ser på hans illoyalitet. Damian Green, der er Theresa Mays højre hånd, siger stilfærdigt, at Johnsons artikel er dårligt timet af alle mulige årsager.

Den farverige politiker Boris Johnson har flere gange været på kant med sine kolleger i det konservative parti. Under valgkampen tidligere i år kom det blandt andet frem, at EU-modstanderen havde skrevet en artikel om fordelene ved EU. Så måtte Johnson trække i land og forsvare sig.

- Alle forsøgte at gøre op med sig selv, om vi skulle forlade EU. Og det er helt rigtigt, at jeg i februar brød min hjerne med det ligesom mange andre, forklarer udenrigsministeren blandt andet.

Johnson: - Jeg står bag Theresa

Indenrigsminister Amber Rudd er blevet spurgt, om hun ser Johnsons artikel som en direkte udfordring af Mays lederskab. Det mener hun dog ikke, det er.

Men timingen for artiklen er interessant. For om en uge skal Theresa May holde en tale i Firenze, hvor hun ventes at løfte lidt af sløret for fremtidige betalinger til EU. Og i næste måned holder de konservative partikongres. Der bliver noget at snakke om – ikke mindst udenfor den officielle dagsorden.

Selv har Boris Johnson tweetet efter artiklen, at han støtter op om premierminister May og er ”all behind Theresa for a glorious Brexit”.  

Det gamle mundheld om, at ”hvis han er hendes ven, behøver hun ingen fjender” passer meget godt her.