Udland

Sjælden hvid giraf fanget på video for første gang - og den var ikke alene

Farven skyldes en genfejl, der blandt andet også findes hos dyr herhjemme.

En mandlig landsbyboer fik sig noget af en overraskelse, da han var ude som hyrde i det nordøstlige Kenya. En spøgelseshvid skikkelse med lang hals dukkede op i horisonten.

På nærmere hold blev det klart, at der var tale om en hvid hungiraf med en næsten lige så bleg unge.

Rygtet om de sjældne gæster spredte sig hurtigt, og personale fra det lokale naturreservat hastede ud for at se, om det nu også kunne være sandt. 

- Vi tilbragte næsten 20 minutter med de smukke dyr, og vi havde fornøjelsen af at få både billeder og video af duoen tæt på, fortæller grundlæggeren af det lokale naturbevaringsprogram, Abdullahi H. Ali, til New York Times.

Utroligt at de er i live

Det er første gang nogensinde, at hvide giraffer er fanget på video, og det er yderst usædvanligt at se både en mor og en unge. 

De hvide dyr dør nemlig generelt tidligt og når derfor ofte ikke at få unger, forklarer biolog og foredragsholder, Anders Kofoed.  

- Det giver god mening, at de er sjældne. Det er nemlig bestemt ingen fordel at have en forkert farve. De fleste overlever ikke så længe. De bliver spottet af deres fjender med det sammen. En kridhvid giraf er meget nemmere at se for en løve i det tørre græs på savannen end en almindelig brun giraf, siger han.  

Samtidig står de hvide dyr formentlig bagerst i køen, når der skal vælges mage til at videreføre arten.  

- Det er svært at imponere uden farve og dermed svært at forplante sig. Man skulle tro, de ikke kunne leve videre, siger Magnus Wahlgren, lektor i biologi ved Syddansk Universitet. 

Så eftertragtet at de avles

Giraffernes hvide farve skyldes en genfejl, der i øvrigt kan ses hos alle pattedyr, også mennesker. 

Hvis dyret slet ikke producerer farvestoffet melanin, er der tale om en albino. De kendes på deres lyse hud og hår samt øjne, der typisk er røde eller lyserøde. De kan dog også være lyseblå, som det ses hos albinogorillaer, forklarer Anders Kofoed. 

Albinoer forveksles ofte med dyr, der lider af leucisme. De ligner albinoer, men de har samme farve øjne som deres artsfæller.

Begge fejl er arvelige, og nogle steder avler man lige frem på dyrene for at få den hvide farve frem. 

- En hvid løve er typisk fremavlet til at være hvid. Der har været hvide løver i det fri, men i dag er de som regel lavet af zoologiske haver, siger Anders Kofoed.  

Dødstrusler for at skyde albinodyr

De hvide dyr er nemlig lidt af en publikumsmagnet. 

- Der findes en hel landsby i Sverige, hvor man gør meget ud at reklamere for områdets hvide elge og blandt andet kan overnatte på White Moose Inn. Det ser jo mærkeligt ud at møde sådan en helt hvid elg inde i skoven, men det må være helt fantastisk, siger Magnus Wahlgren, der gerne selv ville opleve det.  

Faktisk stod en dansk jæger for år tilbage overfor netop en hvid elg i Norge. 

Elgen var ikke hvem som helst, men derimod en populær albinoelg, nordmændene havde døbt Albin.

Den var uofficielt fredet i Norge, og da den danske jæger skød den, modtog han dødstrusler fra vores nordiske naboer, mens Albin endte sine dage i kødgryden.  

Populære trofæer

Samme skæbne risikerer de hvide giraffer at få i Kenya. 

- Hvis man som jæger gerne vil have et usædvanligt jagttrofæ, så tæller en albino måske højere end andet. Især i Afrika, hvor man tror på, at kropsdele fra albinoer har en helbredende effekt, fortæller Anders Kofoed.

I Kenya er de lokale derfor gået sammen om at beskytte de to sjældne giraffer.

- Jeg tror nok, de skal klare den. De ser ud til at være i fremragende form, siger Abdullahi H. Ali, til New York Times. 

Plaget af hudkræft og solskader

Men selvom girafferne overlever både jægere og naturlige fjender, kan deres farve alligevel ende med at koste dem livet, forklarer Anders Kofoed.  

- De får ofte problemer med solskader og hudkræft. Det er fascinerende, at de overlever så længe, men det er ikke nødvendigvis godt for dem, siger han. 

I modsætning til flere andre genfejl kender man nemlig ikke til en eneste fordel ved at være hvid eller albino. 

- Det er smukt, men det virker totalt meningsløst. Når en genfejl overlever, er det ofte, fordi den også har en positiv effekt. For eksempel findes en genfejl, der påvirker iltoptaget negativt, meget i troperne, for den betyder samtidig, at bærerne ikke kan smittes med malaria. Men man kender ikke til en eneste positiv side af albinisme, siger Magnus Wahlgren.

Dansk variant

Selvom de er sjældne, og deres overlevelse er lidt af et mysterie, så findes der faktisk også hvide dyr eller albinodyr herhjemme i Danmark. 

Men vil man se det, man kender til i dag, skal man til søs.

- Herhjemme har vi et berømt hvidt marsvin. Det er set de seneste to år omkring Kerteminde og Storebælt, fortæller Magnus Wahlgren. 

Marsvinet er blandt andet set af to sejlere, men lektoren håber, han også selv kommer til at opleve det en dag. 

- Det må stå meget tydeligt frem i vandet. Det ville jeg bare helt vildt gerne se, fortæller han. 

På en sejltur gennem Kerteminde Bugt fik Ricky Brun og Hans Erik Hansen sig noget af en oplevelse, da et hvidt marsvin svømmede forbi båden. Et særsyn ifølge lektor på Biologisk Insititut. Video: Lise Lund Andersen