Udland

Det Hvide Hus afviser rygter om klima-vending

USA vil fortsat forlade den aftale, som 195 lande indgik ved et klimatopmøde i Paris i 2015.

Det er en and.

Sådan lyder meldingen fra Det Hvide Hus ved midnat dansk tid, efter avisen The Wall Street Journal lørdag kunne fortælle, at den amerikanske præsident, Donald Trump, alligevel ikke vil trække USA ud fra klimaaftalen fra Paris.

- Vores syn på Paris-aftalen har ikke ændret sig. Præsidenten har gjort det klart: USA trækker sig, medmindre vi får fordelagtige betingelser for landet, oplyser talsperson Sarah Huckabee Sanders på Twitter.

I den franske hovedstad vedtog 195 lande den 12. december 2015 en global klimaaftale om at begrænse stigninger i temperaturen i et forsøg på at redde kloden fra en klimakatastrofe. Både CO2-syndere som Kina og USA satte dengang deres underskrifter på aftalen, der er blevet kaldt den mest ambitiøse nogensinde.

Men i sommer kunne Donald Trump så fortælle, at USA med en ny præsident ved roret ikke længere ville være med. Det ville simpelthen være for dyrt for landet og de amerikanske skatteydere.

- Jeg vil arbejde på at sikre, at USA forbliver verdens leder på klimaspørgsmål, men at byrderne bliver fordelt på alle lande, sagde Donald Trump på et pressemøde den 1. juni.

Slipper Kina for billigt?

Med aftalen forpligtede USA sig som et verdens rigeste lande til at bruge mindst 100 milliarder dollars hvert år på at hjælpe de fattigste lande med at modstå klimaskabte problemer og på at udvikle ny grøn teknologi.

Ifølge Donald Trump ville lande som Indien og Kina dog slippe for billigt, mens aftalen ville koste USA hele 2,7 millioner arbejdspladser frem mod 2025.

- Denne aftale handler mindre om klimaet og mere om andre landes økonomiske fordele over USA. Resten af verden klappede, da vi underskrev. De var helt vilde, sagde Donald Trump i sommer.

Løkke skrev brev til Trump

Og reaktionerne var stærke, da USA fortalte, at den ambitiøse aftale til at redde kloden fra klimaforandringer blev uden dem. Helt uforståeligt, lød det fra den danske statsminister.

- Jeg er ked af det på verdens og Amerikas vegne. Det er en trist aften, sagde Lars Løkke Rasmussen til TV 2.

Han havde kort før beslutningen sendt et brev til Donald Trump sammen med Finlands Juha Sipilä, Norges Erna Solberg, Sveriges Stefan Löfven og Islands Bjarni Benediktsson.

Et brev hvor underskriverne opfordrede USA til at vise globalt lederstab og til at ”træffe den rigtige beslutning”.

- Konsekvenserne er allerede synlige på dele af vores klode. Det er af afgørende betydning, at alle parter holder sig til Paris-aftalen, skrev de fem statsministre.

Tesla-direktør forlod Trump

Også i USA gav beslutningen anledning til voldsomme reaktioner – blandt andet i Trumps egne rækker, hvor Tesla-direktøren Elon Musk, der har rådgivet præsidenten i erhvervsspørgsmål, valgte at stoppe øjeblikkeligt.

- Jeg forlader præsidentens råd. Klimaforandringer er ægte. At forlade Paris er ikke godt for USA eller verden, skrev Elon Musk dengang på Twitter.

USA er verdens næststørste udleder af CO2 og har de seneste år stået for, hvad der svarer til 15 procent af det globale udslip af skadelige klimagasser.