Udland

Kina advarer USA mod at fortsætte truslerne mod Nordkorea

Nordkoreas nærmeste allierede opfordrer til tilbageholdenhed, mens USA og Sydkorea vil fortsætte presset på styret.

USA og landets præsident, Donald Trump, må stoppe med at true Nordkorea, hvis der skal findes en fredelig løsning på den højspændte konflikt.

Sådan lyder det fra Kinas ambassadør i Washington D.C., ifølge avisen The Guardian.

- De bør afvige fra at udstede flere trusler. De burde gøre mere for at finde en effektiv måde at genoptage dialogen og forhandlingerne, siger ambassadøren Cui Tiankai.

Udmeldingen kommer efter, Nordkorea fredag morgen affyrede et missil hen over Japan for anden gang på to uger. Noget, der fik USA til at svare igen med nye trusler om militær indgriben.

- Ærlig talt, så synes jeg, at USA skulle gøre meget mere end nu, så der er et reelt og effektivt internationalt samarbejde om det her emne, siger Cui Tiankai.

Kina anses som Nordkoreas nærmeste allierede, men det kinesiske udenrigsministerium har fordømt Nordkoreas affyring af et ballistisk missil, som fløj over den nordlige japanske ø Hokkaido. Samtidig lød der fra ministeriet en opfordring til tilbageholdenhed.

Sanktioner skal presse Nordkorea til dialog

Tidligere på ugen vedtog FN's Sikkerhedsråd et nyt sæt sanktioner mod det nordkoreanske styre, og USA’s nationale sikkerhedsrådgiver, H.R. McMaster, sagde fredag, at USA kan blive nødt til at gribe til en militær løsning, hvis ikke de seneste sanktioner får nordkoreanerne til at indstille deres missiltests og atomprøvesprængninger.

- Til dem, der har beklaget sig over det manglende militære alternativ, så ér der et militært alternativ. Men for nu er det ikke det, vi foretrækker at gøre. Det, vi nu er nødt til at gøre, er at opfordre alle nationer til at gøre alt for at adressere dette globale problem, siger McMaster ifølge The Guardian.

Vi har styrken til at ødelægge dem, så de ikke kan genrejses

Moon Jae-in, Sydkoreas præsident

Nordkoreas naboer mod syd er ved at være utålmodige, og Sydkoreas præsident, Moon Jae-in, fortalte fredag, at det i øjeblikket er umuligt at indgå i dialog med Nordkorea.

- Men internationale sanktioner og pres vil lægge yderligere pres på Nordkorea for udelukkende at vælge muligheden om at gå ned ad stien med gensidig dialog, siger Moon Jae-in ifølge det sydkoreanske nyhedsbureau Yonhap.

- I det tilfælde, at Nordkorea gennemfører provokationer mod os eller vores allierede, så har vi styrken til at ødelægge dem, så de ikke kan genrejses, tilføjer han.

Kim Jong-un vil færdiggøre atomvåbenprogram

FN's Sikkerhedsråd har fordømt fredagens missilaffyring som "stærkt provokerende" og understreget vigtigheden af, at Nordkorea påbegynder en atomnedrustning på den koreanske halvø.

- Sikkerhedsrådet understreger, at disse handlinger ikke kun udgør en trussel mod regionen, men mod alle FN-medlemslande.

Det står der ifølge nyhedsbureauet Reuters i udtalelsen, som alle 15 medlemmer – også Kina – bakker op om.

Nordkorea svarede få timer efter igen, da styrets leder, Kim Jong-un, sværgede at færdiggøre landets atomvåbenprogram trods sanktionerne. De arbejder mod at kunne måle sig militært med USA, oplyser styret ifølge det statslige nyhedsbureau KCNA.

 Nordkorea har på det seneste optrappet frekvensen af styrets missiltest. Alene i 2017 har Nordkorea gennemført minimum 13 missiltest.