Udland

BLOG: Terroristen gjorde heldigvis alt forkert

I skrivende stund går mindst én terrorist rundt på fri fod i London, efter hans fejlslagne bombe brændte adskillige togpassagerer.

For femte gang er Storbritannien ramt af et terrorangreb. Op mod 30 uskyldige togpassagerer blev fredag ramt af en eksplosion og voldsom udvikling af ild i morgenmyldretiden i et tog på Parsons Green-stationen midt i London.

Det er endnu uvist, hvor alvorligt de enkelte er kommet til skade. Men der er flere børn blandt de sårede. Uanset hvad er det jo forfærdeligt, at almindelige mennesker på vej til arbejde eller skole skal udsættes for terroristers selvretfærdige handling.

Men midt i chokket over endnu et angreb og sorgen over de mange sårede må man sige, at politiet har rigtig mange gode kort på hånden.

Terroristen er på video

Der var tilsyneladende ikke tale om et selvmordsangreb. Angrebets karakter tyder på, at gerningsmanden ønskede at slippe uskadt væk.

Men han valgte et af de mest videoovervågede områder i verden.

For det første er der flere hundrede tusinde overvågningskameraer spredt ud over hele London. Den overvågning er endnu mere intens på alle togstationer.

Når eksperterne fra 'SO 19' – Metropolitan-politiets særlige anti-terrorenhed – endnu en gang sætter sig ned for at følge en gerningsmand baglæns fra et gerningssted på videooptagelserne, ved de, hvad de går efter.

- Efterforskere gennemser overvågningsoptagelser inde fra toget for at se, hvornår og hvem der stillede plastikposen med brandbomben. De kigger også på optagelser fra alle de stationer, som toget passerede inden eksplosionen, siger Frank Jensen, der er tidligere operativ chef i PET og terrorekspert på TV 2.

- Det er lige nu vigtigt at finde ud af, om gerningsmanden opererede alene eller er en del af en celle. Og ikke mindst … er der risiko for yderligere angreb?

- Hvis et kamera har optagelser af gerningsmanden, vil man også begynde at gennemse videooptagelser bagud for at se, hvilken rute gerningsmanden har brugt, om han kom i bil, blev sat af fra en bil eller i øvrigt var sammen med andre personer, siger Frank Jensen.

Allerede sent natten til lørdag var der forlydender fremme om, at man faktisk havde et billede af gerningsmanden, men endnu ikke hans identitet.

Kritisk beredskab

Trusselsniveauet i Storbritannien afgøres af Joint Terrorism Analysis Centre, JTAC, der modsvares af Center for Terror Analyse, CTA, i Danmark.

JTAC er indlejret hos den britiske interne sikkerhedstjeneste MI5, lidt ligesom CTA er indlejret hos PET.

Angrebet fredag morgen fik dem til at anbefale det højeste niveau.

I løbet af fredag forhøjede den britiske regering derfor alarmtilstanden til kritisk. Det betyder to afgørende ting:

For det første, at man frygter, at et nyt angreb kan være umiddelbart forestående, hvilket er logisk, da terroristen næppe har fået den ønskede effekt ud af togbomben, og at vedkommende i øvrigt er klar til at slå ihjel for sin sag.

For det andet, så udløser det muligheden for at indsætte soldater til primære bevogtningsopgaver, som så kan frigøre de politifolk, der normalt varetager dem. For det andet frigiver det ressourcer til at iværksætte de planer, sikkerhedstjenesterne har for øget beredskab. Det kan også betyde, at man i ambulancetjenesterne og på hospitalerne strammer op på vagtplaner og beredskab.

- Den højeste alarmtilstand betyder jo, at de enten ved, hvem der står bag og derved vurderer, at de personer har ressourcerne til yderligere angreb. Det kan også betyde, at politiet er på bar bund, men simpelthen ser det som en risiko, at terroristen på fri fod kan slå til igen. Det er sådan lidt better safe than sorry, vurderer Frank Jensen

- Men det er ikke til at vide med sikkerhed.

Bomben er kernen

Uagtet det frygtelige angreb er det det altså guld værd for teknikerne, at bomben tilsyneladende er stort set intakt. Det betyder, at spor, som det ville tage langt længere tid at analysere, hvis den var sprunget med fuld kraft, nu er lettere tilgængelige.

- Det er ikke ualmindeligt, at terrorister fremstiller bomber af andet end sprængstof. I forbindelse med Barcelona angrebet den 17. august var der tale om gasbeholdere i huset, der sprang i luften, og i Storbritannien har der tidligere været angreb og forsøg på angreb med større benzinbomber, siger Frank Jensen.

- Detonatoren kan godt vise sig at være terroristernes foretrukne sprængstof TATP, der er nemt at fremstille, men til gengæld meget ustabilt, siger Frank Jensen.

Dette betyder, at detonatoren måske har fungeret, som den skulle, men at hovedmængden af selve sprængstoffet ikke er eksploderet, men rettere gennemgået er hurtig forbrænding. Det vil de kommende dage vise.

- Timersystemet, altså det der udløse detonatoren, vil også kunne fortælle noget om bombemandens tekniske formåen, og om man tidligere har set noget tilsvarende, siger Frank Jensen.

Analysen af bombens indhold vil måske også kunne afsløre, hvilke kemikalier der har været anvendt, og man kan så begynde at finde ud af, hvem der har købt sådanne kemikalier fornylig.

Når bomberydderne har sikret sig, at resterne af bomben ikke udgør nogen fare, overgives den til videnskabsfolkene i Forensic Explosives Laboratory. De har i årtier undersøgt hver eneste sag, der har involveret bomber, sprængstoffer og detonatorer i Storbritannien.

Anti-terror-arbejdet

Som enhver klassisk politiefterforskning tager man udgangspunkt i gerningsstedet. Men der foregår også et intenst arbejde især af SO 19 – Special Operations 19 – Metropolitan-politiets særlige antiterrorenhed med mindst 1.500 ansatte.

- Bag den storstilede politioperation arbejder efterretningstjenesten med gennemgang af telefonaflytninger, kildeoplysninger og kortlægning af mobiltelefoner, der var aktive i et bestemt tidsrum i geografiske områder på togets rute, siger Frank Jensen.

Samtidig med det arbejde, vil politiet forsøge at kortlægge pengesporet. Hvilke betalingskort har været anvendt til at skaffe sig adgang til metroen. Så snart man har fastlagt personen på overvågningsbilleder, vil efterforskerne måske kunne se, om og hvor vedkommende betalte for en billet, og er det sket med et kreditkort, så klapper fælden.

Personligt er jeg ikke tvivl om, det at kun er spørgsmål om ganske kort tid, før politiet ved, hvem der anbragte bomben i toget.