BLOG: Terroristen gjorde heldigvis alt forkert

I skrivende stund går mindst én terrorist rundt på fri fod i London, efter hans fejlslagne bombe brændte adskillige togpassagerer.

For femte gang er Storbritannien ramt af et terrorangreb. Op mod 30 uskyldige togpassagerer blev fredag ramt af en eksplosion og voldsom udvikling af ild i morgenmyldretiden i et tog p√• Parsons Green-stationen midt i London.

Det er endnu uvist, hvor alvorligt de enkelte er kommet til skade. Men der er flere b√łrn blandt de s√•rede. Uanset hvad er det jo forf√¶rdeligt, at almindelige mennesker p√• vej til arbejde eller skole skal uds√¶ttes for terroristers selvretf√¶rdige handling.

Men midt i chokket over endnu et angreb og sorgen over de mange s√•rede m√• man sige, at politiet har rigtig mange gode kort p√• h√•nden.

Terroristen er på video

Der var tilsyneladende ikke tale om et selvmordsangreb. Angrebets karakter tyder p√•, at gerningsmanden √łnskede at slippe uskadt v√¶k.

Men han valgte et af de mest videoovervågede områder i verden.

For det f√łrste er der flere hundrede tusinde overv√•gningskameraer spredt ud over hele London. Den overv√•gning er endnu mere intens p√• alle togstationer.

N√•r eksperterne fra 'SO 19' ‚Äď Metropolitan-politiets s√¶rlige anti-terrorenhed ‚Äď endnu en gang s√¶tter sig ned for at f√łlge en gerningsmand bagl√¶ns fra et gerningssted p√• videooptagelserne, ved de, hvad de g√•r efter.

- Efterforskere gennemser overv√•gningsoptagelser inde fra toget for at se, hvorn√•r og hvem der stillede plastikposen med brandbomben. De kigger ogs√• p√• optagelser fra alle de stationer, som toget passerede inden eksplosionen, siger Frank Jensen, der er tidligere operativ chef i PET og terrorekspert p√• TV 2.

- Det er lige nu vigtigt at finde ud af, om gerningsmanden opererede alene eller er en del af en celle. Og ikke mindst … er der risiko for yderligere angreb?

- Hvis et kamera har optagelser af gerningsmanden, vil man ogs√• begynde at gennemse videooptagelser bagud for at se, hvilken rute gerningsmanden har brugt, om han kom i bil, blev sat af fra en bil eller i √łvrigt var sammen med andre personer, siger Frank Jensen.

Allerede sent natten til l√łrdag var der forlydender fremme om, at man faktisk havde et billede af gerningsmanden, men endnu ikke hans identitet.

Kritisk beredskab

Trusselsniveauet i Storbritannien afg√łres af Joint Terrorism Analysis Centre, JTAC, der modsvares af Center for Terror Analyse, CTA, i Danmark.

JTAC er indlejret hos den britiske interne sikkerhedstjeneste MI5, lidt ligesom CTA er indlejret hos PET.

Angrebet fredag morgen fik dem til at anbefale det h√łjeste niveau.

I l√łbet af fredag forh√łjede den britiske regering derfor alarmtilstanden til kritisk. Det betyder to afg√łrende ting:

For det f√łrste, at man frygter, at et nyt angreb kan v√¶re umiddelbart forest√•ende, hvilket er logisk, da terroristen n√¶ppe har f√•et den √łnskede effekt ud af togbomben, og at vedkommende i √łvrigt er klar til at sl√• ihjel for sin sag.

For det andet, s√• udl√łser det muligheden for at inds√¶tte soldater til prim√¶re bevogtningsopgaver, som s√• kan frig√łre de politifolk, der normalt varetager dem. For det andet frigiver det ressourcer til at iv√¶rks√¶tte de planer, sikkerhedstjenesterne har for √łget beredskab. Det kan ogs√• betyde, at man i ambulancetjenesterne og p√• hospitalerne strammer op p√• vagtplaner og beredskab.

- Den h√łjeste alarmtilstand betyder jo, at de enten ved, hvem der st√•r bag og derved vurderer, at de personer har ressourcerne til yderligere angreb. Det kan ogs√• betyde, at politiet er p√• bar bund, men simpelthen ser det som en risiko, at terroristen p√• fri fod kan sl√• til igen. Det er s√•dan lidt better safe than sorry, vurderer Frank Jensen

- Men det er ikke til at vide med sikkerhed.

Bomben er kernen

Uagtet det frygtelige angreb er det det alts√• guld v√¶rd for teknikerne, at bomben tilsyneladende er stort set intakt. Det betyder, at spor, som det ville tage langt l√¶ngere tid at analysere, hvis den var sprunget med fuld kraft, nu er lettere tilg√¶ngelige.

- Det er ikke ualmindeligt, at terrorister fremstiller bomber af andet end spr√¶ngstof. I forbindelse med Barcelona angrebet den 17. august var der tale om gasbeholdere i huset, der sprang i luften, og i Storbritannien har der tidligere v√¶ret angreb og fors√łg p√• angreb med st√łrre benzinbomber, siger Frank Jensen.

- Detonatoren kan godt vise sig at v√¶re terroristernes foretrukne spr√¶ngstof TATP, der er nemt at fremstille, men til geng√¶ld meget ustabilt, siger Frank Jensen.

Dette betyder, at detonatoren måske har fungeret, som den skulle, men at hovedmængden af selve sprængstoffet ikke er eksploderet, men rettere gennemgået er hurtig forbrænding. Det vil de kommende dage vise.

- Timersystemet, alts√• det der udl√łse detonatoren, vil ogs√• kunne fort√¶lle noget om bombemandens tekniske form√•en, og om man tidligere har set noget tilsvarende, siger Frank Jensen.

Analysen af bombens indhold vil m√•ske ogs√• kunne afsl√łre, hvilke kemikalier der har v√¶ret anvendt, og man kan s√• begynde at finde ud af, hvem der har k√łbt s√•danne kemikalier fornylig.

N√•r bomberydderne har sikret sig, at resterne af bomben ikke udg√łr nogen fare, overgives den til videnskabsfolkene i Forensic Explosives Laboratory. De har i √•rtier unders√łgt hver eneste sag, der har involveret bomber, spr√¶ngstoffer og detonatorer i Storbritannien.

Anti-terror-arbejdet

Som enhver klassisk politiefterforskning tager man udgangspunkt i gerningsstedet. Men der foreg√•r ogs√• et intenst arbejde is√¶r af SO 19 ‚Äď Special Operations 19 ‚Äď Metropolitan-politiets s√¶rlige antiterrorenhed med mindst 1.500 ansatte.

- Bag den storstilede politioperation arbejder efterretningstjenesten med gennemgang af telefonaflytninger, kildeoplysninger og kortlægning af mobiltelefoner, der var aktive i et bestemt tidsrum i geografiske områder på togets rute, siger Frank Jensen.

Samtidig med det arbejde, vil politiet fors√łge at kortl√¶gge pengesporet. Hvilke betalingskort har v√¶ret anvendt til at skaffe sig adgang til metroen. S√• snart man har fastlagt personen p√• overv√•gningsbilleder, vil efterforskerne m√•ske kunne se, om og hvor vedkommende betalte for en billet, og er det sket med et kreditkort, s√• klapper f√¶lden.

Personligt er jeg ikke tvivl om, det at kun er sp√łrgsm√•l om ganske kort tid, f√łr politiet ved, hvem der anbragte bomben i toget.