BLOG: Terroristen gjorde heldigvis alt forkert

16x9
Den lettere udbrÊndte bombe filmet af @RRigs, der var passager pÄ toget. Stort set alt bombematerialet ser ud til at vÊre intakt. En skatkiste for politiets teknikere. Foto: @RRigs/Twitter - bragt med tilladelse

I skrivende stund gÄr mindst én terrorist rundt pÄ fri fod i London, efter hans fejlslagne bombe brÊndte adskillige togpassagerer.

For femte gang er Storbritannien ramt af et terrorangreb. Op mod 30 uskyldige togpassagerer blev fredag ramt af en eksplosion og voldsom udvikling af ild i morgenmyldretiden i et tog pĂ„ Parsons Green-stationen midt i London.

Det er endnu uvist, hvor alvorligt de enkelte er kommet til skade. Men der er flere bÞrn blandt de sÄrede. Uanset hvad er det jo forfÊrdeligt, at almindelige mennesker pÄ vej til arbejde eller skole skal udsÊttes for terroristers selvretfÊrdige handling.

Men midt i chokket over endnu et angreb og sorgen over de mange sĂ„rede mĂ„ man sige, at politiet har rigtig mange gode kort pĂ„ hĂ„nden.

En politimand patruljerer ved Parsons Green metrostation, efter terrorbomben gik af i en togvogn pÄ stationen tidligt fredag morgen, London-tid.
En politimand patruljerer ved Parsons Green metrostation, efter terrorbomben gik af i en togvogn pÄ stationen tidligt fredag morgen, London-tid. Foto: Claire Doherty / Sipa USA/Scanpix

Terroristen er pÄ video

Der var tilsyneladende ikke tale om et selvmordsangreb. Angrebets karakter tyder pÄ, at gerningsmanden Þnskede at slippe uskadt vÊk.

Men han valgte et af de mest videoovervÄgede omrÄder i verden.

For det fÞrste er der flere hundrede tusinde overvÄgningskameraer spredt ud over hele London. Den overvÄgning er endnu mere intens pÄ alle togstationer.

NĂ„r eksperterne fra 'SO 19' – Metropolitan-politiets sĂŠrlige anti-terrorenhed – endnu en gang sĂŠtter sig ned for at fĂžlge en gerningsmand baglĂŠns fra et gerningssted pĂ„ videooptagelserne, ved de, hvad de gĂ„r efter.

- Efterforskere gennemser overvÄgningsoptagelser inde fra toget for at se, hvornÄr og hvem der stillede plastikposen med brandbomben. De kigger ogsÄ pÄ optagelser fra alle de stationer, som toget passerede inden eksplosionen, siger Frank Jensen, der er tidligere operativ chef i PET og terrorekspert pÄ TV 2.

- Det vigtige efter angrebet er at finde ud af, om der alene var én terrorist, eller om de var flere bag angrebet, og om man kan frygte flere angreb, siger tidligere operativ chef i PET og terrorekspert pÄ TV 2 Frank Jensen
- Det vigtige efter angrebet er at finde ud af, om der alene var én terrorist, eller om de var flere bag angrebet, og om man kan frygte flere angreb, siger tidligere operativ chef i PET og terrorekspert pÄ TV 2 Frank Jensen Foto: Privatfoto

- Det er lige nu vigtigt at finde ud af, om gerningsmanden opererede alene eller er en del af en celle. Og ikke mindst 
 er der risiko for yderligere angreb?

- Hvis et kamera har optagelser af gerningsmanden, vil man ogsÄ begynde at gennemse videooptagelser bagud for at se, hvilken rute gerningsmanden har brugt, om han kom i bil, blev sat af fra en bil eller i Þvrigt var sammen med andre personer, siger Frank Jensen.

Allerede sent natten til lĂžrdag var der forlydender fremme om, at man faktisk havde et billede af gerningsmanden, men endnu ikke hans identitet.

Kritisk beredskab

Trusselsniveauet i Storbritannien afgĂžres af Joint Terrorism Analysis Centre, JTAC, der modsvares af Center for Terror Analyse, CTA, i Danmark.

JTAC er indlejret hos den britiske interne sikkerhedstjeneste MI5, lidt ligesom CTA er indlejret hos PET.

Angrebet fredag morgen fik dem til at anbefale det hĂžjeste niveau.

I lĂžbet af fredag forhĂžjede den britiske regering derfor alarmtilstanden til kritisk. Det betyder to afgĂžrende ting:

For det fÞrste, at man frygter, at et nyt angreb kan vÊre umiddelbart forestÄende, hvilket er logisk, da terroristen nÊppe har fÄet den Þnskede effekt ud af togbomben, og at vedkommende i Þvrigt er klar til at slÄ ihjel for sin sag.

For det andet, sÄ udlÞser det muligheden for at indsÊtte soldater til primÊre bevogtningsopgaver, som sÄ kan frigÞre de politifolk, der normalt varetager dem. For det andet frigiver det ressourcer til at ivÊrksÊtte de planer, sikkerhedstjenesterne har for Þget beredskab. Det kan ogsÄ betyde, at man i ambulancetjenesterne og pÄ hospitalerne strammer op pÄ vagtplaner og beredskab.

- Den hÞjeste alarmtilstand betyder jo, at de enten ved, hvem der stÄr bag og derved vurderer, at de personer har ressourcerne til yderligere angreb. Det kan ogsÄ betyde, at politiet er pÄ bar bund, men simpelthen ser det som en risiko, at terroristen pÄ fri fod kan slÄ til igen. Det er sÄdan lidt better safe than sorry, vurderer Frank Jensen

- Men det er ikke til at vide med sikkerhed.

Bomben er kernen

Uagtet det frygtelige angreb er det det altsÄ guld vÊrd for teknikerne, at bomben tilsyneladende er stort set intakt. Det betyder, at spor, som det ville tage langt lÊngere tid at analysere, hvis den var sprunget med fuld kraft, nu er lettere tilgÊngelige.

En passagerer tog dette billede, inden han forlod stationen. Der er stadig ild i noget af materialet, og man kan tydeligt se ledninger, og hvad der ligner en malingbÞtte. Masser af spor for teknikerne og mÄske andre spor som DNA og fingeraftryk.
En passagerer tog dette billede, inden han forlod stationen. Der er stadig ild i noget af materialet, og man kan tydeligt se ledninger, og hvad der ligner en malingbÞtte. Masser af spor for teknikerne og mÄske andre spor som DNA og fingeraftryk. Foto: @RRigs/Twitter - bragt med tilladelse

- Det er ikke ualmindeligt, at terrorister fremstiller bomber af andet end sprÊngstof. I forbindelse med Barcelona angrebet den 17. august var der tale om gasbeholdere i huset, der sprang i luften, og i Storbritannien har der tidligere vÊret angreb og forsÞg pÄ angreb med stÞrre benzinbomber, siger Frank Jensen.

Politiets teknikere arbejdede hele fredagen ved den skadede togvogn. Terrorbomben eksploderede sandsynligvis ikke efter hensigten og indeholder en mĂŠngde mulige gode spor.
Politiets teknikere arbejdede hele fredagen ved den skadede togvogn. Terrorbomben eksploderede sandsynligvis ikke efter hensigten og indeholder en mĂŠngde mulige gode spor. Foto: ADRIAN DENNIS / Scanpix Denmark

- Detonatoren kan godt vise sig at vÊre terroristernes foretrukne sprÊngstof TATP, der er nemt at fremstille, men til gengÊld meget ustabilt, siger Frank Jensen.

Dette betyder, at detonatoren mÄske har fungeret, som den skulle, men at hovedmÊngden af selve sprÊngstoffet ikke er eksploderet, men rettere gennemgÄet er hurtig forbrÊnding. Det vil de kommende dage vise.

- Timersystemet, altsÄ det der udlÞse detonatoren, vil ogsÄ kunne fortÊlle noget om bombemandens tekniske formÄen, og om man tidligere har set noget tilsvarende, siger Frank Jensen.

Analysen af bombens indhold vil mÄske ogsÄ kunne afslÞre, hvilke kemikalier der har vÊret anvendt, og man kan sÄ begynde at finde ud af, hvem der har kÞbt sÄdanne kemikalier fornylig.

To mĂŠnd fra den sĂŠrlige bomberydderenhed diskuterer indsatsen, fĂžr de gik ind til resterne af bomben i toget ved Parsons Green-stationen.
To mĂŠnd fra den sĂŠrlige bomberydderenhed diskuterer indsatsen, fĂžr de gik ind til resterne af bomben i toget ved Parsons Green-stationen. Foto: KEVIN COOMBS / Scanpix Denmark

NĂ„r bomberydderne har sikret sig, at resterne af bomben ikke udgĂžr nogen fare, overgives den til videnskabsfolkene i Forensic Explosives Laboratory. De har i Ă„rtier undersĂžgt hver eneste sag, der har involveret bomber, sprĂŠngstoffer og detonatorer i Storbritannien.

Anti-terror-arbejdet

Som enhver klassisk politiefterforskning tager man udgangspunkt i gerningsstedet. Men der foregĂ„r ogsĂ„ et intenst arbejde isĂŠr af SO 19 – Special Operations 19 – Metropolitan-politiets sĂŠrlige antiterrorenhed med mindst 1.500 ansatte.

- Bag den storstilede politioperation arbejder efterretningstjenesten med gennemgang af telefonaflytninger, kildeoplysninger og kortlÊgning af mobiltelefoner, der var aktive i et bestemt tidsrum i geografiske omrÄder pÄ togets rute, siger Frank Jensen.

Samtidig med det arbejde, vil politiet forsÞge at kortlÊgge pengesporet. Hvilke betalingskort har vÊret anvendt til at skaffe sig adgang til metroen. SÄ snart man har fastlagt personen pÄ overvÄgningsbilleder, vil efterforskerne mÄske kunne se, om og hvor vedkommende betalte for en billet, og er det sket med et kreditkort, sÄ klapper fÊlden.

Personligt er jeg ikke tvivl om, det at kun er spÞrgsmÄl om ganske kort tid, fÞr politiet ved, hvem der anbragte bomben i toget.