Udland

Storbritannien hæver trusselsniveau til det højeste - og jagter mistænkte

Fredag morgen eksploderede en hjemmelavet bombe i Londons metro og sårede 29.

Storbritannien hæver trusselsniveauet i landet fra ’alvorligt’ til 'kritisk’ 

Det siger premierminister Theresa May fredag aften.

'Kritisk' er det højeste trusselsniveau og betyder, at et terrorangreb kan være nært forestående.

May siger, at befolkningen nu vil opleve en større tilstedeværelse af bevæbnet politi og militær i gaderne.

- På dette tidspunkt vil soldater afløse politibetjente ved bevogtningsopgaver på visse beskyttede steder, som ikke er åbne for offentligheden, siger hun ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Fredag morgen eksploderede en hjemmelavet bombe i Londons metro på stationen Parsons Green og sårede 29. Video: Emil Færch

Det er fjerde gang i løbet af 11 år, at Storbritannien hæver trusselsniveauet til kritisk.

- Så det er en ganske alvorlig situation, som myndighederne tager overordentligt alvorligt, siger TV 2s korrespondent i London Divya Das.

Eksplosion i London

Opgraderingen af trusselsniveauet kommer efter en eksplosion i Londons metro fredag morgen.

Politiet i London efterforsker eksplosionen som en terrorhændelse, og siger, at den var forårsaget af en hjemmelavet bombe.

Resterne af bomben er blevet fjernet og undersøges nu af kriminalteknikere, oplyser Mark Rowley, der er leder af Storbritanniens nationale antiterrorpoliti, fredag aften.

- Jeg er ikke det mindste i tvivl om, at de ansvarlige havde til hensigt at skabe stor skade og ødelæggelse, siger han.

Jagter mistænkte

Mark Rowley siger, at politiet jagter mistænkte, og antyder dermed for første gang, at der efter politiets opfattelse kan være flere end én gerningsmand.

- Hundredvis af politibetjente er i gang med at behandle talrige henvendelser, kigge timevis af overvågningsvideoer igennem og tale med vidner, siger han.

Terrororganisationen Islamisk Stat hævder fredag aften at stå bag angrebet, der fandt sted ved stationen Parsons Green i den sydvestlige del af London.

Efter eksplosionen, som ramte en togvogn klokken 8.20 lokal tid, kom 29 personer under behandling. Ingen skulle være i livsfare eller alvorligt såret. Eksplosionen skete midt i Londons myldretid.

Ildkugle gennem togvognen

Twitter-brugeren Rigs siger, at han var i metrovognen. Han har lagt dette billede på Twitter og beretter også, hvordan han oplevede eksplosionen:

- En ildkugle fløj ned gennem togvognen, og vi sprang bare ud af den åbne dør, skriver han på Twitter.

53-årige Richard Aylmer-Hall, som også var med i metrotoget, fortæller, hvordan der opstod panik, da folk ville ud af fra stationen.

- Jeg så grædende kvinder, og der var masser af råb og skrig. Der blev mast og skubbet på trapperne ud fra stationen, siger han til det britiske nyhedsbureau PA.