Udland

Nordkorea affyrer nyt missil - og vi må ikke undervurdere dem, mener ekspert

FN afholder i dag endnu et hastemøde, efter at Nordkorea, trods nye sanktioner, natten til fredag har affyret endnu et missil.

Så skete det igen. Nordkorea har natten til fredag affyret endnu et ballistisk missil. Denne gang hen over japansk territorium. 

Missilet blev affyret klokken 06.57 lokal tid, melder den japanske tv-station NHK.

Yoshihide Suga, der er talsmand for regeringen i Japan, siger, at landet vil tage alle forholdsregler for at beskytte befolkningen, og at det vil ske i samarbejde med Sydkorea og USA.

Ifølge talsmanden landede missilet omkring 2000 kilometer øst for Cape Erimo, der ligger på sydspidsen af den nordlige ø Hokkaido.

Det sydkoreanske forsvarsministerium oplyser, at missilet formentlig fløj omkring 3700 kilometer. Det nåede en højde på omkring 770 kilometer. Det er både højere og længere end et testmissil, der blev affyret for godt to uger siden.

Talsmanden siger, at øvelsen skal ses som en direkte reaktion på Nordkoreas seneste missilaffyring. Video: Stine Gliese

Efterfølgende har Sydkoreas præsident indkaldt til et hastemøde i landets nationale sikkerhedsråd. Samtidig fordømmer landet missiltesten og kalder den "en alvorlig handling, som truer international fred og sikkerhed". Det oplyser det sydkoreanske udenrigsministerium i en erklæring ifølge Reuters.

Hastemøde i FN

FN's Sikkerhedsråd har indkaldt sine medlemmer til et hastemøde. Det finder sted i New York fredag klokken 15.00 lokal tid. Ifølge diplomater er det USA og Japan, som har indkaldt til mødet.

Og fra USA lyder der nu en kraftig opfordring til, at nabolandene Kina og Rusland er nødt til at reagere. 

Udtalelsen kommer fra USA's udenrigsminister, Rex Tillerson:

- Kina og Rusland må vise, at de ikke tolererer disse hensynsløse missilaffyringer ved at handle direkte og på egen hånd, siger Tillerson ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Kina leverer det meste af Nordkoreas olie, og Rusland er den største arbejdsgiver for nordkoreanske gæstearbejdere, tilføjer han.

Fredagens affyring kommer efter, at Nordkorea torsdag truede med at "sænke Japan" og reducere USA til "aske og mørke".

Mindst én gang om måneden i 2017 har Nordkorea testet eller affyret et missil af den ene eller anden art. Landet har gennemført fem atomprøvesprængninger i henholdsvis 2006, 2009, 2013 og to i 2016.

Én stor fare

Men selvom provokationerne fortsætter, er der ikke umiddelbart udsigt til en væbnet konflikt, vurderer Troy Stangarone, der er direktør for tænketanken Korea Economic Institute of America i Washington. 

Alligevel er der én stor fare ved Nordkoreas missilaffyringer.

- Vi er stadig et godt stykke fra en væbnet konflikt. Faren er, at Nordkorea begår en fejl og affyrer et missil, der rammer en af USA's allierede. Dermed vil styret presse USA ud i en situation, hvor man bliver nødt til at reagere, siger han og tilføjer, at man endnu ikke ved, om det nordkoreanske styre har teknologi til at angribe det amerikanske fastland. 

- Det må vi dog formode, det har, siger han.

- Det kan også være, hvis styret laver en fejl under en våbentest og eksempelvis rammer Japan. Så kan det også udløse en militær reaktion. Der er mange måder, vi kan ende i en væbnet konflikt, og derfor er det vigtigt, at både USA og Nordkorea viser tilbageholdenhed.

En vis logik

Og fra vestlig side er der også en risiko.

- Vi har en tendens til at undervurdere styrets teknologiske formåen, hvilket er farligt. Lige nu kan Nordkorea ramme Japan og Sydkorea med atomvåben. De langtrækkende missiler kan ramme Hawaii og sandsynligvis den amerikanske vestkyst, så der er formentlig ikke noget teknologisk til hinder for et angreb, mener Troy Stangarone.

Han påpeger, at Nordkorea har historiske fjender i alle verdenshjørner. Selvom landet er allieret med nabolandet Kina, så stoler de to lande ikke på hinanden. 

- Regimet ved, at det skal bruge ekstreme metoder for at overleve. Så selv om det ikke er sådan, vi ville gøre det i Vesten, så er der en vis logik i det, Nordkorea gør, siger han.