Udland

53-årig forretningsmand overraskede igen sine ansatte - men tag ikke fejl af det fjollede ydre

Jack Ma vækker jævnligt opsigt med sin farverige opførsel. Men tag ikke fejl af den skarpe forretningsmand, der fandt en formue på det 'nye' internet.

Den farverige kinesiske forretningsmand Jack Ma gjorde en opsigtvækkende entre, da han i sidste uge åbnede det årlige festmøde i internetfirmaet Ali Baba, der har gjort ham til en af verdens allerrigeste mænd.

Han ankom på scenen på motorcykel, udklædt som Michael Jackson, men skjult bag en guldmaske. Først efter en hæderlig efterligning af Michael Jacksons berømte dansetrin afslørede han for det store publikum af ansatte, at danseren bag masken faktisk var firmaets grundlægger og bestyrelsesformand, skriver CNBC.

Dansen var blot den seneste usædvanlige optræden fra den kinesiske selfmade forretningsmand, der er blevet mangemilliardær på at skabe verdens største handelsfirma på internettet. På Forbes' liste for 2017 er han verdens 23. rigeste mand med en formue, der svarer til 177 milliarder danske kroner, ligesom han altid står højt på listerne over verdens mest indflydelsesrige forretningsmænd.

Elton John og konfetti

Men den enorme formue og indflydelse har aldrig ændret den 53-årige Jack Mas lyst til at slå sig løs og være fjollet.

Tidligere har han optrådt til firmaets årsmøde udklædt som heavy metal-sanger og sunget ’Can You Feel The Love Tonight’ (Elton Johns sang fra 'Løvernes Konge'). Og ved andre lejligheder har han fejret gode resultater i firmaet med at dele konfetti ud til alle medarbejdere, så de kunne overhælde hinanden, eller ved at få medarbejderne til at stå på hænder i firmahovedkvarteret.

Ingen kinesisk øl

Som forretningsmand er Jack Ma dog alt andet end fjollet. Hans opstigen fra fattig dreng i det kommunistiske Kina, via et job som engelsklærer i lokale skoler, til en af de allerstørste handelsmænd på internettet er helt usædvanlig.

Eventyret startede i 1995, da han besøgte USA for første gang som tolk og assistent for en kinesisk forretningsmand, skriver det amerikanske forretningsmagasin Business Insider i et portræt af Jack Ma.

På USA-turen stødte Jack Ma første gang på internettet, der dengang var en helt ny opfindelse. Til hans overraskelse gik det op for ham, at hvis man søgte på ordet ’øl’, så dukkede der ikke nogen kinesiske ølmærker frem. Faktisk kom der ikke engang en landeprofil frem, hvis man søgte på ordet ’Kina’.

Så han rejste hjem med en god idé, skriver Business Insider.

En hule med rigdomme

Hjemme i Kina startede Jack Ma et firma, der lavede hjemmesider for kinesiske firmaer, og i 1999 oprettede han e-handelsfirmaet Ali Baba, efter han havde overtalt 17 venner til at skyde penge i ideen.

Jack Ma har siden fortalt, at navnet blev valgt, fordi firmaet – ligesom den skjulte hule i eventyret om ’Ali Baba og de fyrretyve røvere’ – skulle åbne sig og afsløre ufattelige rigdomme.

Siden grundlæggelsen af Ali Baba er det kun gået fremad. I 2016 overhalede Ali Baba den amerikanske supermarkedsgigant Wallmart som verdens største virksomhed inden for detailhandel, og firmaet har i dag store interesser inden for ikke bare nethandel, men også underholdning, telefoni og betalingstjenester.

En million jobs

Og for Jack Ma er det også kun gået fremad. Da han besøgte USA i januar i år, var det ikke længere som tolk og assistent. Han var inviteret på besøg hos den nyvalgte amerikanske præsident Donald Trump, og under forhandlingerne mellem de to lovede Jack Ma storsindet, at han inden for de næste par år ville skabe en million nye jobs i USA.