Udland

Venezuelas præsident accepterer dialog med modstandere

Nicolas Maduro bekræfter, at han vil lytte til oppositionen. Et møde er aftalt onsdag på neutral grund.

Venezuelas hårdt pressede præsident, Nicolas Maduro, er villig til at indlede forhandlinger med oppositionen i det politisk og økonomisk kriseramte land.

Det oplyser Frankrigs udenrigsminister, Jean-Yves Le Drian, efter et møde tirsdag i Paris med Venezuelas udenrigsminister, Jorge Arreaza Montserrat.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Under mødet advarede den franske udenrigsminister om risikoen for EU-sanktioner, hvis ikke der bliver løsnet op for den fastlåste situation.

Et indledende møde skal finde sted onsdag på neutral grund i Den Dominikanske Republik.

Fortaler for dialog

Ifølge Reuters vil Spaniens forhenværende premierminister Jose Luis Rodriguez Zapatero og den dominikanske præsident, Danilo Medina, sidde med omkring bordet. Begge har mæglet mellem parterne.

- Zapatero og præsident Medina er fuldt ud klar over, at jeg har været fortaler for en dialog. Og jeg accepterer denne nye dialog, siger Maduro under et tv-transmitteret regeringsmøde tirsdag aften lokal tid ifølge nyhedsbureauet AFP.

Den Demokratiske Enhedskoalition, et fælles talerør for Venezuelas oppositionspartier, oplyser, at en delegation vil mødes med præsident Medina for at drøfte en køreplan for samtalerne.

Men den understreger, at onsdagens møde ikke er begyndelsen på en formel dialog med Maduros regering.

- For at indlede seriøse forhandlinger forlanger vi omgående konkrete tiltag, der viser reel vilje til at løse problemerne frem for bare at købe sig tid, hedder det ifølge Reuters i en erklæring.

Skydeskive for protester

Maduro har i månedsvis været skydeskive for folkelige protester og demonstrationer i både hovedstaden Caracas og andre byer.

Flere end 100 demonstranter er blevet dræbt i sammenstød med sikkerhedsstyrker.

Regeringen er blevet beskyldt for at stå bag direkte likvideringer af de mest højrøstede demonstranter.

I flere tilfælde er personer under demonstrationer blevet skudt og dræbt af bevæbnede og maskerede mænd, der på motorcykler derefter er forsvundet igen.

På papiret er Venezuela et af verdens rigeste lande i kraft af enorme forekomster af olie og gas. Men landet befinder sig i en økonomisk krise af historiske dimensioner.

Og det er Maduros skyld. Påstår oppositionen.

Han beskyldes for at have bragt nationen på fallittens rand samt for forsøg på at indføre et diktatur.

Udenlandske medier har i flere måneder rapporteret om udbredt mangel på alt fra fødevarer til medicin.