Retssag om abe-selfie afsluttet - 25 procent skal gå til aberne
En fotograf, en abe og en såkaldt selfie er ingredienserne i en yderst bizar sag, der nu ser ud til at have fået en ende.
Må den britiske naturfotograf David Slater tjene penge på et billede, som en makakabe har taget af sig selv?
Eller ejer aben selv ophavsretten til billedet?
Det har været det store spørgsmål, siden aben ved navn Naruto under en fototur til Indonesien i 2008 stak af med David Slaters kamera og tog et billede af sig selv.
Og nu er der så indgået et forlig i sagen:
Naturfotografen vil i fremtiden donere 25 procent af sine indtægter på billedet til velgørende organisationer, som arbejder for at beskytte de sorte makakaber i Indonesien.
Det fortæller begge parters advokater ifølge AP.
- Det er absurd
Abe-selfien har gjort britiske David Slater verdenskendt, men succesen har ikke været ubetinget.
Fotografen har tidligere anlagt sag mod Wikipedia, der i 2011 havde lagt billedet ud til fri brug. En sag, som han tabte, da det blev besluttet, at aben havde lige så meget ret til billedet som ham selv.
Og i 2015 tog sagen endnu en uventet drejning, da David Slater blev sagsøgt af dyreværnsorganisationen PETA på vegne af den sorte abe.
PETA hævdede, at rettighederne til billedet tilhørte aben Naruto, og at penge tjent på billedet derfor skulle flyve i retning af aben, dens familie og nærmiljø - og ikke lande hos David Slater.
- Det er absurd at sige, at en abe kan sagsøge nogen for brud på ophavsretten, lød det fra David Slaters advokat, Angela Dunning, ved et retsmøde i San Francisco, da sagen startede.
Drop tidligere dom
Udover det nye forlig, der giver dyreorganisationer 25 procent af den fremtidige indtjening på den famøse abe-selfie, har advokaterne nu bedt retten om at afvise den tidligere dom, der giver dyr mulighed for ophavsret til egne billeder.
- PETA og David Slater er enige om, at denne sag rejser vigtige, banebrydende spørgsmål og udvidelse af lovlige rettigheder for ikke-menneskelige dyr. Et mål, som de begge støtter. De vil fortsætte i deres respektive arbejde for at nå dette mål, lyder det i den fælles erklæring ifølge AP.
Ødelagt af selfie
David Slater, der stammer fra Wales, har tidligere fortalt, at han er dybt påvirket af den bizarre situation og har mistet lysten til at tage billeder. Derfor har han sløjfet jobbet som fotograf og er i stedet blevet hundelufter og tennistræner.
- Jeg har fået mit liv ødelagt, sagde han i juli til The Telegraph.
Han understregede, at han ikke fortryder at have publiceret billedet, da det har sat fokus på makakaberne, som var hans oprindelige mission.
- Ingen havde hørt om disse aber for seks år siden, hvor der kun var nogle tusind tilbage af dem.