Udland

Nordkorea efter nye sanktioner: - USA vil lide den største smerte nogensinde

Nordkorea vil svare igen på nye sanktioner mod landet, siger ambassadør.

FN's nye sanktioner mod Nordkorea bliver fordømt på det kraftigste af det isolerede styre.

I et modsvar til de offentliggjorte sanktioner siger Nordkoreas ambassadør ved FN i Genève, at Nordkoreas forestående handlinger "vil få USA til at lide den største smerte, landet nogensinde har oplevet".

- Washington-regimet er opsat på politisk, økonomisk og militær konfrontation og er besat af et vildt spil om at stoppe Den Demokratiske Folkerepublik Koreas udvikling af nuklear magt, lyder det.

Sanktionerne, som af USA's FN-ambassadør bliver kaldt de hårdeste nogensinde, er en konsekvens af Nordkoreas seneste og sjette atomtest den 3. september.

- Vi er færdige med at opfordre regimet til at gøre det rigtige, nu handler vi for at stoppe dem i at have muligheden for at gøre det forkerte

Nikki Haley, USA's FN-ambassadør

Vil stoppe regimet i at gøre det forkerte

Mandag aften dansk tid vedtog FN's Sikkerhedsråd enstemmigt de nye sanktioner mod det nordkoreanske regime.

- I dag siger vi, at verden aldrig vil acceptere et atombevæbnet Nordkorea, og i dag siger Sikkerhedsrådet, at hvis ikke det nordkoreanske regime stopper sit atomvåbenprogram, så stopper vi det selv, siger USA's FN-ambassadør, Nikki Haley, og fortsætter:

- Vi er færdige med at opfordre regimet til at gøre det rigtige, nu handler vi for at stoppe dem i at have muligheden for at gøre det forkerte.

Men FN-ambassadøren understreger, at de nye sanktioner kun har en effekt, hvis alle medlemslande indfører dem fuldstændigt.

Sanktionerne, der rammer Nordkoreas import af olie og eksport af tekstiler, betegner nordkoreanerne som ulovlige. De betyder også, at alle lande forbydes at udstede nye arbejdstilladelser til nordkoreanske gæstearbejdere. Gæstearbejderne menes at sende store beløb tilbage til hjemlandet og derved holde økonomien i gang.

USA ville stoppe salg af olie til Nordkorea

Det var USA, som mandag indkaldte FN's Sikkerhedsråd til afstemningen.

Oprindeligt foreslog den amerikanske regering, at al salg af olie til Nordkorea blev indstillet, men forslaget blev fjernet fra teksten inden afstemningen i Sikkerhedsrådet, oplyser nyhedsbureauet Reuters.

Det skyldtes ifølge kilder i FN, at Kina, der er Nordkoreas vigtigste allierede og suverænt største handelspartner, modsatte sig forslaget om en olieembargo. I stedet er der indført en begrænsning på Nordkoreas import af råolie.

Naboland udtrykker tilfredshed

I Sydkorea er der ifølge nyhedsbureauet Yonhap tilfredshed med, at det internationale samfund lægger mere pres på naboen.

- Det sender en alvorlig advarsel til regimet i Nordkorea, om at dets fortsatte hensynsløse provokationer i sidste ende kun vil forværre landets økonomiske isolation og øge det diplomatiske pres, hedder det i en erklæring fra regeringen i Seoul.

Også Japans premierminister, Shinzo Abe, udtrykker tilfredshed med det, som han kalder "bemærkelsesværdigt hårde sanktioner".

- Det er vigtigt at lægge et hidtil uset stort pres på Nordkorea for at få det til at ændre sine politikker, siger Abe ifølge nyhedsbureauet AP.