Udland

Trump har begået den måske største fejl i moderne politisk historie, siger tidligere rådgiver

Det er Donald Trumps egen skyld, at hans valgkamp nu bliver undersøgt af en særlig anklager, mener Stephen Bannon.

I maj begik den amerikanske præsident muligvis den største fejl i moderne politisk historie.

Sådan lyder det i hvert fald fra Stephen Bannon, tidligere chefstrateg i Det Hvide Hus, om Donald Trumps kontroversielle fyring af den daværende direktør i FBI, James Comey.

I tv-programmet '60 Minutes', som blev sendt søndag på den amerikanske tv-station CBS, gav Stephen Bannon sit første større interview siden afskeden med Donald Trump og Det Hvide Hus, som han forlod i august. I programmet konfronterer værten Stephen Bannon med, at værten har hørt ham kalde fyringen af FBI-direktøren for "den største fejl i politisk historie".

- Det vil nok være for bombastisk. Selv for mig.

- Men måske i moderne politisk historie, siger Stephen Bannon.

Mueller-efterforskning kunne være undgået

James Comey stod for efterforskningen af Ruslands mulige indblanding i præsidentvalgkampen i USA. Den begyndte allerede midt under valgkampen i juli 2016, da FBI indledte undersøgelsen om eventuel russisk valgmanipulation. Efterforskning er siden kun vokset i omfang, spidset yderligere til og har belastet Donald Trump politisk.

- Jeg tror ikke, der er nogen tvivl om, at hvis ikke James Comey var blevet fyret, ville vi ikke have haft nogen særlig anklager

Stephen Bannon

Med fyringen af James Comey overtog nemlig den tidligere FBI-direktør Robert Mueller efterforskningen som særlig anklager. Den titel giver udvidede beføjelser og uafhængighed sammenlignet med konventionelle efterforskere.

Desuden har Robert Mueller indkaldt en grand jury i sagen, som har beføjelser til at indkalde vidner, beslaglægge bevismateriale og i sidste ende rejse en sigtelse i sagen.

Og det kunne Trump have undgået, hvis ikke James Comey var blevet fyret, mener den tidligere chefstrateg.

- Jeg tror ikke, der er nogen tvivl om, at hvis ikke James Comey var blevet fyret, ville vi ikke have haft nogen særlig anklager.

- Vi ville ikke have Mueller-efterforskningen og den bredde, som hr. Mueller tydeligvis går efter, siger Stephen Bannon.

Kalder efterforskning spild af tid

Men ifølge Stephen Bannon er efterforskningen af Trump og Rusland spild af tid.

- Der er intet i Rusland-undersøgelsen.

- Det er en total farce, at der skulle være aftalt spil med Rusland, siger han i interviewet med CBS.

Opsagde sin stilling tidligere

Den 18. august meddelte Det Hvide Hus, at Stephen Bannon var færdig på posten som Trumps chefstrateg.

- Vi er taknemmelige for hans tjeneste og ønsker ham det bedste, lød det fra talsperson Sarah Huckabee Sanders.

Men ifølge 63-årige Stephen Bannon selv afgav han allerede sin opsigelse den 7. august.

Første chefstrateg nogensinde

Da Donald Trump tilbage i januar kunne sætte sig i præsidentstolen i det ovale kontor, blev Stephen Bannon udnævnt til præsidentens chefstrateg. Ingen har tidligere haft samme titel.

Samtidig blev han permanent medlem af det nationale sikkerhedsråd, men den plads mistede han den 5. april, da Trump foretog flere ændringer i rådet.

Og i august blev han så frataget sin sidste titel i Det Hvide Hus.

Allerede kort tid efter, at hans afsked blev offentliggjort, meddelte det ultrakonservative og højreorienterede onlinemedie Breitbart News, hvor han tidligere havde været chef, at han der var genindsat som chef.

- Lad mig gøre det klart. Jeg forlader Det Hvide Hus og går i krig for Trump mod hans modstandere på Capitol Hill, i medierne og i erhvervslivet i USA, sagde Bannon i sin første kommentar efter fyringen.