Udland

Gemte sig i naboens skab, da Irma ramte - nu er huset blæst væk

Der er anarkistiske tilstande på St. Thomas, fortæller Nicolai Salling til TV 2.

Efter orkanen Irma har raseret St. Thomas, er store dele af øen nu ødelagt. Det fortæller danske Nicolai Salling til TV 2. Hans eget hus er ødelagt af orkanen.

- Mit hus er blæst væk. Da vi sad inde i huset, kunne vi mærke, at det begyndte at bevæge sig frem og tilbage, så vi gik ind til naboen og gemte os der, siger den 33-årige dansker, der til daglig er destinationschef for Bravo Tours på øen.

Nicolai Salling havde ellers fået at vide af lokale arkitekter, at hans hus nok skulle overleve orkanen, da det har været en fast klippe gennem tidligere orkaner, men nu står danskeren uden tag over hovedet.

Vi bad for vores liv

Hos naboen gemte Nicolai Salling og hans kæreste sig i et skab, da det var det sikreste sted at opholde sig, da orkanen var på sit højeste.

Da jeg trak gardinerne fra, var mit hus væk

Kilde: Nicolai Salling

Det viste sig at være en god idé for Nicolai Salling og hans kæreste. Mens de var i ly for orkanen hos naboen, gik han ud for at se til sit hus.

- Jeg blev nødt til at gå ud af skabet og kigge, om huset stadig stod der. Da jeg trak gardinerne fra, var mit hus væk. Der stod en pæl, som har holdt mit hus stående gennem flere orkaner, og så var der nogle gulvbrædder tilbage.

Nicolai Sallings hus før orkanen.
Nicolai Sallings hus efter orkanen.

Ikke nok med at Nicolai Sallings hus var væk, den 33-årige dansker var på et tidspunkt bange for, om han og hans kæreste overhovedet ville komme helskindet igennem Irmas hærgen.

- Da vi stod inde i skabet, krammede min kæreste og jeg hinanden og bad til, at vi ville overleve det her.

Havde glemt bilnøgle

Torsdag morgen, da stormen havde passeret St. Thomas, gik Nicolai Salling i gang med at rydde op i, hvad der engang var hans hus.

- Jeg havde ikke fået min bilnøgle med over til naboen, så jeg har gået i glasskår, søm og smadrede brædder for at finde den. Vi har brugt halvanden dag på at rydde huset op. Alt, hvad jeg ejer og har, er væk.

For tiden bor danskeren hos naboen sammen med sin kæreste, men der er hverken strøm eller rindende vand. Planen er, at Nicolai Salling skal bo sammen med en af sine venner på et hotel, indtil han finder en permanent løsning.

Det er en krigszone

Kilde: Nicolai Salling

Anarki på øen

Nicolai Salling fortæller, at øen er fuldstændig ødelagt, efter orkanen har ramt St. Thomas.

- Træer er knækket halvt over. Mange bygninger er næsten totalt smadret. Det er en krigszone. Det er meget deprimerende at køre rundt og se på, siger han.

Derudover er der nærmest anarkistiske tilstande på øen. Danskeren fortæller, at nogle laver indbrud, og folk får revet deres tasker ud af hænderne på åben gade, fordi politiet har svært ved at patruljere.

- Min kammerat vil begynde at gå med kniv for at beskytte sig, fordi det er så seriøst lige nu. Jeg synes ikke, jeg behøver, men jeg kigger mig da over skulderen en ekstra gang, siger Nicolai Salling.

Indtil videre er der stadig udgangsforbud på øen, men folk færdes alligevel på gaderne for at se til deres huse samt venner og familie. Hver morgen oplader Nicolai Salling en radio ved hjælp af håndsving for at få information om, hvor man kan hente mad, og om udgangsforbuddet er ophørt.

Lige nu tager Nicolai Salling en dag af gangen og fortæller, at humøret svinger meget, men han siger, at det vigtigste er, at hans venner og kæreste er i live.

- De små ting gør, at man kommer igennem dagen. At finde en lille ting i baghaven fra huset giver energi til at komme videre. Nu skal vi genopbygge, og vi giver ikke op.

Irma er nået til USA

Efterfølgende har orkanen været forbi Cuba, hvor en million mennesker har måttet forlade deres hjem. I hovedstaden Havana fraråder myndighederne folk at færdes på gaderne, da de er oversvømmet.

Lige nu er orkanen kommet til Florida, hvor præsident Trump har erklæret katastrofetilstand, og knap fire millioner bygninger står uden strøm. Du kan følge orkanens udvikling på TV 2s liveblog.

Store dele af Havana oversvømmet efter orkan