Tropiske Orkaner

Florida ramt af voldsomme ødelæggelser: - Det ligner en krigszone

En bekymret guvernør beder indbyggere i Florida om at passe på sig selv, da faren endnu ikke er drevet helt over.

I Miami er der mandag helt stille.

Selvom millionbyen blot lå i periferien af orkanen Irmas destruktive bane, er det alligevel tydeligt at se, at Miami har taget skade efter stormen.

TV 2s korrespondent i USA, Jesper Steinmetz, har udstået orkanens hærgen fra et hotel i byen på Floridas østkyst, og mandag begiver han sig ud i gaderne for at se, hvilke skader Irma har bragt med sig.

Han går rundt i det normalt travle finansdistrikt i det centrale Miami, men udover enkelte hundeluftere er han helt alene.

- Her er fuldstændig stille. Der er ingen mennesker, der kan gå på arbejde, for der er ikke strøm i nogen af disse bygninger, lyder det fra Jesper Steinmetz, som peger på en række skyskrabere, hvor bankmænd og forsikringsselskaber normalt holder til.

- Hele infrastrukturen og gaderne ligner en krigszone, hvor der er blevet smidt en bombe, siger Jesper Steinmetz, og han fortsætter:

- Igen er det fascinerende at tænke på, at vi ikke engang var der, hvor orkanen var værst, da den ramte. Vi var ude i periferien af stormen og alligevel har den forvoldt så store materielle ødelæggelser.

Blandt nogle af de største skader er tre bygningskraner rundt om i Miami bukket under for vinden, skriver The Miami Herald.

Som orkanen bevægede sig langsomt nordpå langs Floridas vestkyst, gik den i land for anden gang ved byen Naples.

Droneoptagelser viser oversvømmelser

CBS News har haft en drone i luften til at filme de voldsomme ødelæggelser og oversvømmelser, som byen er blevet ramt af.

Det var i dette område, de højeste vindhastigheder blev målt, da orkanens øje passerede ind over land og gennem Naples, hvor et vindstød i byens lufthavn søndag aften nåede 63 m/s - eller det der svarer til 229 km/t.

Til sammenligning er det kraftigste vindstød i Danmark 53,5 m/s, som blev målt under orkanen Allan i oktober 2013.

Mens vinden nu har lagt sig, hænger der stadig tunge grå skyer over byen, og man ser dronen flyve over huse med ødelagte tagkonstruktioner og oversvømmede gader.

Imens indbyggerne i de berørte områder er ved at få det fulde overblik over skaderne efter stormen, er Floridas guvernør, den republikanske Rick Scott, taget til den lille ø-gruppe Florida Keys, som var de første til at blive ramt af Irma i weekenden.

Guvernør beder folk om at holde sig i ro

Ombord på et af kystvagtens skibe forklarede guvernøren, at han er meget bekymret for omfanget af ødelæggelserne efter orkanen.

- Vi gør alt, hvad vi kan, for at få mad og vand frem til de berørte områder, siger Rick Scott ifølge The New York Times.

- Men det vigtigste er at redde ethvert liv, og vi må sikre os, at folk forstår, at det stadig er farligt at gå ud.

Rick Scott understregede derfor, at folk, der har ladet sig evakuere fra deres hjem, ikke skal tage hjem, før de lokale myndigheder siger, det er sikkert.