Udland

Norske bønder advarer Danmark: Børn risikerer at blive ædt af ulve

De norske ulve fylder i valgkampen. De fylder også meget på fjeldet, hvor de æder og lemlæster tusindvis af får.

- Det sidste angreb fandt sted lige deroppe, siger Jan Briskeby og peger op mod fjeldet, hvor hans og naboernes får er på græs om sommeren.

- Ulven er en voldsom jæger med stor appetit, siger han.

Han sender hyrdehunden Boss ned over fjeldsiden, hvor den skal genne en lille flok overlevede får sammen og op til bilen og traileren, så de kan komme i sikkerhed. Han dirigerer Boss med en fløjte.

Jan Briskeby har cirka 900 får, og han bliver nærmest rørt, når han taler om, hvordan hans hverdag med ulve egentlig er.

- Fårene bliver lemlæstede og lider. De kan gå rundt i flere dage med store sår, før de dør. Det er tungt at se på, det sætter følelser i gang den dag i dag, fortsætter han.

I 10 uger her i sommer har Briskeby hele tiden haft et jagtgevær inden for en arms længde for at kunne passe på sin besætning.

- Sådan skal vi ikke leve i dag, som han siger. Det har været en sommer med usædvanligt mange angreb fra ulve.

Kadavervandring

Ikke desto mindre har han og de andre fårebønder her alt for tit været på det, de kalder kadavervandring. Altså, når de må rundt og samle døde og mere eller mindre levende får sammen.

Norge har nogle såkaldte ulvezoner, hvor de skal have lov at være. Men det siger sig selv, at hvis der er for mange, så søger de mod steder, hvor der er føde.

Vi er kun en times kørsel fra Oslo, og her er ulve.

- Dernede ligger Gardermoen Lufthavn og et beboelsesområde, hvor folk tager billeder af ulven, når den går rundt i haven. Længere østpå er den helt gal. Gårdhunde er blevet ædt af ulve, og børn skal følges i skole, for at de kan være sikre. Ulven styrer vores liv, siger Jan Briskeby.

- I får samme problem i Danmark!

For ham og de andre er det en kostbar affære. De er i perioder nødt til at holde dyrene indespærret og give dem foder. Noget, som fårene ellers ville kunne finde selv på fjeldet, hvor de normalt går frit rundt. 1200 ekstra arbejdstimer og hundredtusindvis af kroner i merudgifter er det blevet til for Briskeby.

Staten giver noget i erstatning, men det er ikke sikkert, at det dækker udgifterne. Bønderne er afhængige af, at de kan lade dyrene færdes frit.

Der er stærke følelser i ulvespørgsmålet. Briskeby skal ikke have noget af at stille sig frem, hvis han skyder en ulv. Man risikerer at få mordtrusler, siger han. Han viser mig et par fotos af en skudt ulv, der er flankeret af den bonde, der har skudt den. Man han vil ikke udlevere fotoet af hensyn til bonden.

Og der er selvfølgelig politik i ulven. Meget groft sagt går venstrefløjen i norsk politik ind for ulven, mens bønderne og de borgerlige vil have en reduktion af bestanden.

- Det er noget vrøvl, når de påstår, at ulven er udrydningstruet. De har et alt for romantisk forhold til ulven. Og bare vent og se. Jeg ved, at I har debatten i Danmark, hvor det kommer til at gå ligesom her i Norge, hvis I ikke passer på, siger Jan Briskeby.

Hunden Boss har efterhånden fået drevet den lille gruppe får langt op ad fjeldsiden mod det sted, hvor vi står og venter. Og pludselig er de der, de smutter ind i traileren. De slap med skrækken.