Udland

Danskere i Miami: Her er ingen strøm eller net, og telefonforbindelsen er dårlig

De kraftige vindstød fra orkanen Irma kan mærkes i Miami, hvor flere danskere er fanget i deres hjem.

Regnen pisker mod ansigtet. De kraftige vindstød kommer i ryk, der får palmerne til at svaje faretruende i vinden, og genstande til at rive sig løs og blæse hen ad de mennesketomme gader.

Flere steder er havet allerede gået over sine bredder, og myndighederne advarer om stormflod.

Det er situationen i Miami søndag, efter orkanen Irma er gået i land på Floridas sydkyst.

Flere danskere i området har derfor barrikaderet sig i deres huse og fulgt myndighedernes råd om at blive inden døre.

Ingen strøm

En af dem er Mikael Skotte, der bor i Miramar nord for Miami med sin kæreste og hendes søn. De har ikke været uden for deres hjem siden lørdag formiddag.

- Jeg har aldrig oplevet noget lignende. Det værste er næsten, at det hyler og larmer så voldsomt. Vi får flere tornadoadvarsler, der nævner vejnavne tæt på der, hvor vi bor. Det er ret ubehageligt. Og man ved jo, at det bare bliver værre. Vi har kun fået en smagsprøve, siger han, da TV 2 fanger ham på en usikker telefonforbindelse.

Ligesom mere end 1,3 millioner andre indbyggere i Florida, har han mistet strømmen og sidder nu helt i mørke i sit hjem, som han og kæresten har barrikaderet med skodder for alle døre og vinduer.

- Vi er helt cuttet af i øjeblikket og har ingen strøm, intet net, og telefonforbindelsen er dårlig. Det værste er næsten, at vi ikke kan følge med i, hvad der sker, og hvor orkanen bevæger sig hen, siger han.

Der flyver rundt med genstande og grene, så der går sikkert lang tid, inden vi kan komme ud og se på skaderne

Mikael Skotte, dansker i Miramar nord for Miami

Indtil videre har han ikke konstateret nogen skader på sit hus, men gennem små sprækker i skodderne kan han se, at deres 15 meter lange plankeværk er væltet sammen med en stor palme hos naboen.

- Der flyver rundt med genstande og grene, så der går sikkert lang tid, inden vi kan komme ud og se på skaderne, siger han.

- Vi har hamstret dåsemad, vand, brød og andre fornødenheder. Vi har ikke meget, men nok til fire-fem dage.

Der er fyldt op med nødrationer til den næste tid.

Fem-seks strømafbrydelser

Det samme har Michael Riechel-Sarup, der bor med sin højgravide hustru og to børn i Fort Lauderdale.

Da TV 2 besøgte familien forud for stormen, var de i gang med de sidste forberedelser. De ville gerne have forladt deres hjem, men alle hoteller var optaget, og Francesca Riechel-Sarup er gravid i ottende måned og kunne derfor ikke flyve ud af staten.

- Jeg føler mig ekstra nervøs og sårbar, fordi jeg har en lille baby her sammen med mig, forklarede hun, da TV 2 besøgte familien forud for orkanen.

Men alt går godt indtil videre, fortæller Michael Riechel-Sarup. Han har forberedt sig grundigt, og har blandt andet købt nødlamper, hvis strømmen skulle svigte. Og det har vist sig at være en god ide.

- Vi har haft fem-seks strømafbrydelser indtil videre og kan ikke følge med på TV eller internet lige nu, siger han.

Familien bor i et orkansikret hus med vinduer, der kan holde til vindstød af orkanstyrke. Og selvom de ikke bor i et af de områder, som er værst ramt, kan det alligevel godt mærkes.

Det er vildt at se den enormt kraftige vind, samtidig med at der er masser af regn

Kåre Knudtoft, dansker i Miami

- Engang imellem kommer der bare en ordentlig række vindstød, som rykker en masse. Udenfor på vejen er der fuldstændig dækket af grene fra træerne, og vi har et stort træ, der er faldet ned over vejen, forklarer han.

Oversvømmede gader

Længere sydpå, i Brickell-distriktet i Miamis centrum, følger Kåre Knudtoft og familien orkanen fra deres lejlighed på 50. sal i en orkansikret bygning.

- Det giver nogle voldsomme ryk i bygningen, og det svinger en smule. Det er ikke særlig behageligt, siger han.

200 meter under ham kan han følge med i, hvordan Miami River er ved at gå over sine bredder.

Gaderne er oversvømmet i dele af Miami.

- Det er vildt at se den enormt kraftige vind, samtidig med at der er masser af regn, siger han.

Familien har opholdt sig indendøre de sidste 48 timer, og bygningen, de bor i, har været lukket fuldstændig ned siden lørdag aften.

- Vi kan ikke komme udenfor nu, med mindre det er en nødsituation. Men vi har forberedt os grundigt og har fulgt alle guidelines. Vi har købt kold mad og vand til en uge. Vi har lommelygter og nødtaske ved døren, så vi kan komme hurtigt ud og ned ad brandtrapperne, hvis det bliver nødvendigt, siger han.

Nødtaskerne er klar.

Evakueret fra egen lejlighed

Tæt på opholder Thomas Lund-Hansen sig i sin kones søsters lejlighed, der ligeledes ligger i en af Miamis orkansikrede bygninger. Familien forlod deres egen lejlighed i en ældre bygning lørdag, fordi de var bekymrede for oversvømmelser og strømsvigt.

- Nødgeneratoren i vores bygning står lavt, så hvis der kommer den oversvømmelse på to meter, som myndighederne advarer om, så stopper den, og vi har ingen elektricitet, forklarer han.

Nu opholder familien sig i en lejlighed på 11. etage, hvor de kan følge med i, hvordan stormen raser.

- Vi begynder at se væltede træer, og det er ret specielt at opleve den voldsomme styrke, stormen har. Der er helt mennesketomt på gaderne under os, og det er jo også med livet som indsats, hvis man bevæger sig ud i øjeblikket, siger han.