Historie om dyrebordeller i Danmark spreder sig i russiske nyhedsmedier

En falsk historie om dyresex i Danmark er ved at sprede sig i Østeuropa.

Danmark er på vej til at tillade bordeller, hvor man lovligt kan dyrke sex med dyr. 

Sådan lyder en falsk historie i en række russiske nyhedsmedier, der i de seneste uger har spredt sig til Hviderusland og Georgien. Det skriver Altinget.

Det er EU's særlige enhed for modarbejdning af propaganda og fake news, East Stratcom, der har opdaget den falske historie, og her advarer man om, at bordel-nyheden er den seneste i en række af misinformerende eller direkte falske historier, der har til formål at berette om "et moralsk forfald" i Europa. 

Stammer fra august

Historien om de danske dyrebordeller tog form i begyndelsen af august. Her rapporterede et mindre russisk medie, Kolokol Rossii, om, at danske myndigheder havde givet tilladelse til åbning af et dyrebordel i København. 

Som illustration brugte mediet billedet af en hund klædt ud som en kvindelig prostitueret. Samtidig citeres tidligere fødevareminister Dan Jørgensen (S) for at "sex med dyr er en borgerret beskyttet af den danske forfatning." 

Historien har senere spredt sig til en række andre russiske medier, men har ikke været omtalt i de store landsdækkende russiske nyhedsmedier, skriver East Stratcom. 

Danmark opfattes som dårligt land for dyr

Ifølge East Stratcom har Kolokol Rossii sandsynligvis opsnappet historien fra det satiriske franske medie Secretnews.fr, hvorefter man med vilje har undgået at oplyse, at historien opstod som et humoristisk indslag. 

I realiteten har dyresex siden 2015 været forbudt i Danmark. Her forbød SR-regeringen og daværende minister Dan Jørgensen samleje mellem mennesker og dyr. Tidligere har bølgerne om den danske behandling af dyr gået højt i de russiske medier. Og det er ifølge EU's East Stratcom en af grundene til, at den falske historie nu har fået ben at gå på. 

- Der er en opfattelse af Danmark som et sted, hvor dyr behandles særligt grusomt, skriver East Stratcom og refererer blandt andet til aflivningen af giraffen Marius i Zoologisk Have i København, der blev dækket intenst i flere russiske medier. 

Historien om de danske dyrebordeller er ifølge EU's antipropaganda-agentur et led i en tendens, der skal give russerne en opfattelse af et Europa i moralsk opløsning.