Udland

Museum har betalt tre milliarder for at få lov til at låne navn i 30 år

Abu Dhabis nye kunstmuseum har givet Frankrig tre milliarder kroner for at kunne kalde sig Louvre.

Nu behøver du ikke tage til Paris for at se kunst på Louvre.

Med en betaling på 400 millioner euro til den franske regering har De Forenede Arabiske Emirater, UAE, fået lov at bruge navnet Louvre i 30 og et halvt år. Det skriver Quartz.

Derved kommer det nyeste kunstmuseum i UAE’s hovedstad til at hedde Louvre Abu Dhabi. Det går dog også allerede under kælenavnet 'Louvre i sandet'.

Oven i betalingen for navnet kommer yderligere 4,6 milliarder kroner til gebyrer for lånte kunstværker, specielle udstillinger og kuratoriske råd. Og så har bygningen, tegnet af den franske arkitekt Jean Nouvel, kostet cirka 620 millioner kroner at opføre.

Dermed løber prisen for museet i den olierige stats hovedstad op på cirka 8,7 milliarder kroner i alt.

Museet hævder at blive regionens første ”universelle museum”, når det efter tre års forsinkelse endelig slår dørene op for besøgende den 11. november i år.

Guggenheim og Louvre

Næste kunstprojekt for Abu Dhabi bliver efter sigende også at få et Guggenheim Abu Dhabi, som skal designes af den amerikanske arkitekt Frank Gehry.

Der findes allerede Guggenheim-museer i New York, Venedig og Bilbao, mens Louvre foreløbigt kun ligger i Paris og er mest kendt for Leonardo da Vincis maleri 'Mona Lisa'.

Oprindeligt blev Louvre opført som fæstning i år 1190 og skulle beskytte den franske hovedstad mod angreb fra nord. I slutningen af 1700-tallet blev dele af slottet dog taget i brug som museum, og kort inden årtusindeskiftet havde kunsten indtaget slottet totalt.

Bygningens berømte pyramider, over og under jorden, blev indviet i år 1988 og 1993.