Donald Trump

Hun er ny amerikansk ambassadør i Danmark - men hvem er hun?

Som ambassadør vil Carla Sands i mange danskeres øjne komme til at lægge et kønt ansigt til en grim politik, vurderer ekspert.

Skuespiller, kiropraktor og bestyrelsesformand.

Sådan kan man opsummere CV’et hos Carla Sands, der er den nye amerikanske ambassadør i Danmark.

Han er en joke

Carla Sands' afdøde mand, Fred Sands, om Donald Trump

Det er måske ikke noget, der umiddelbart gør hende egnet til den fine diplomatiske post, men hun har en anden kvalifikation, der med stor sandsynlighed har gjort et afgørende udslag: Hun har sørget for penge til Donald Trumps kampagnekasse, dengang han stillede op som præsident.

Ambassadørpost er en belønning

Der er ikke noget usædvanligt i, at man i USA udpeger en ambassadør uden baggrund inden for politik eller diplomati. Det er nemlig normalt, at en præsident belønner folk, der loyalt har støttet ham i valgkampen med ambassadørposter i mindre lande.

Og det er tilfældet med Carla Sands, forklarer USA-analytiker Mirco Reimer-Elster.

- Udvælgelsen af hende rammer den klassiske udvælgelsesproces. Det er et menneske, der har lagt sig i selen for Donald Trump, har rejst mange penge og nu bliver belønnet, siger han.

Sands har doneret mange penge til Trump. Hun gav ham 100.000 dollars til hans indvielsesceremoni, og i juli holdt hun en fundraising, hvor man for 25.000 dollars kunne spise stegt laks og figensalat med Donald Trump i egen høje person.

Økonomisk rådgiver for Trump

Carla Sands er bestyrelsesformand i Vintage Capital Group. Det er en kapitalfond, der ifølge mediet Institutional Investor råder over den nette sum af 150 millioner dollars. Posten har hun arvet fra sin mand, Fred Sands, der døde i 2015. Sin holdning til Donald Trump har hun ikke arvet fra ham.

- Han er en joke. Han kan godt lide at få medieopmærksomheden, for det er sådan, han lever. (…) Det kan godt være, at han klarer sig i meningsmålingerne lige nu, men det går over, sagde Fred Sands i 2015, da Jewish Journal spurgte ham om hans holdning til, at Trump stillede op som præsident.

Et år efter den udtalelse var hans enke godt i gang med at skaffe finansiering til Trumps kampagne. I august 2016 blev hun belønnet med en plads på Trumps hold af økonomiske rådgivere. Hun og syv andre kvinder blev føjet til holdet, efter Trump havde fået kritik for kun at udnævne hvide mænd som økonomiske rådgivere.

Ikke nemt at repræsentere Trump

Det, at Carla Sands er udpeget til at repræsentere Trump, bliver måske en af hendes største udfordringer.

- En ambassadørs fremmeste opgave er at forsvare og forklare præsidentens politik, og det får hun nok svært ved i Danmark, hvor Trump er så upopulær, siger Mirco Reimer-Elster.

Blandt andet derfor bliver det svært for hende at følge efter den tidligere præsident Barack Obamas ekstremt populære ambassadør, Rufus Gifford, der forlod posten i januar.

- Det, som Gifford var, mens han var i Danmark, er fuldstændigt ualmindeligt. Både hele hans stil og det, at han var så kendt. Han fik en tv-serie på DR, der så blev en Netflix-serie. Og det gjorde selvfølgelig en forskel, at han tjente under en administration, der var meget populær, siger Mirco Reimer-Elster.

- Og der har du jo det problem, at lige meget hvad vil republikanske regeringer altid have det lidt svært med at finde kandidater, der fuldstændigt matcher deres egen ideologi og samtidig matcher det danske folkesind, fortsætter han.

'Glamour' og eventyrfilm

Carla Sands er uddannet kiropraktor, og det var også hendes arbejde fra 1990 til 1999.

Før det var hun tv-skuespiller og medvirkede blandt andet i tv-serien ’Glamour’, hvor hun gennem ni afsnit spillede rollen som Alex Simpson.

Her medvirkede hun under sit fødenavn Carla Herd.

Det gjorde hun også i eventyrfilmen ’Deathstalker III - The Warriors from Hell’ fra 1988, hvor hun havde en hovedrolle, og i ’Wild Zone’ fra 1989.

Se Carla Sands i Glamour

Erfaring er ikke afgørende

Det bliver sandsynligvis ikke et stort problem for Carla Sands, at hun ikke har en baggrund inden for politik eller diplomati.

- Der sidder jo folk på den amerikanske ambassade, der har arbejdet med diplomati i en levealder, og som er sindssygt dygtige. Og de skal nok hjælpe hende, siger Mirco Reimer-Elster.

Den afgørende udfordring for Carla Sands lige nu er hendes bekræftelseshøring, hvor senatets medlemmer kan stille hendes spørgsmål for at afgøre, om hun er egnet til posten, mener han. Og det er ikke alle, der klarer det.

En af Barack Obamas helt store donorer, George Tsunis, blev nomineret til ambassadørposten i Norge, men ved sin høring viste han sig at være pinligt uvidende om norsk politik. Han endte derfor med at måtte opgive sin nominering.

Mirco Reimer-Elster tror, at Carla Sands har gode chancer for at klare høringen fint.

- Ud fra det, jeg har læst om hende indtil videre, er jeg ikke i tvivl om, at hun kan gøre det. Men det er ikke en no-brainer, siger han.

Han spår dog ikke, at hendes popularitet vil nå til Rufus Gifford-højder. Og det skyldes blandt andet, at mange danskere ikke bryder sig om Trumps politiske linje.

- Jeg vil ikke satse på, at hun også kommer på stor afskedsturné og får Netflix-dokumentarer, når hun er færdig som ambassadør i Danmark. For i sidste ende vil hun i mange danskeres øjne være et kønt ansigt, som lægger ansigt til en grim politik, siger han.