Valg i Tyskland

BLOG: Hold øje med denne mand, som kan ændre Tyskland og Europa

BLOG: Får Christian Lindner magt, som han har agt, vil han kunne ændre Tyskland og Europa på flere områder.

Har Tyskland slet ikke nogle unge politikere a la Frankrigs Emmanuel Macron, Canadas Justin Trudeau eller Østrigs Sebastian Kurz? Jo, de liberales leder (FDP) Christian Lindner på 38, der fører valgkamp på Instagram i undertrøje og elsker sin Porsche. Hvis han får magt, som han har agt, vil han kunne ændre Tyskland og Europa på i hvert fald tre områder.

Med Porsche og jagttegn

Da Christian Lindner fredag eftermiddag går på scenen til et velbesøgt valgmøde i Hamborg, er alt anderledes end til Angela Merkel og Martin Schulz’s valgmøder. Hvor de to står bag en talerstol med tykke manuskripter, springer Lindner op på scenen kun udstyret med en mikrofon.

Bag ham hænger plakater i pang-farver, pink, turkis og gul. Sproget er ungdommeligt, og alt skal signalere, at Lindner er det unge friske pust i tysk politik, der skal forsøge at genrejse det liberale parti, FDP.

Og provokationer er der nok af: søndagens tv-duel mellem Merkel og Schulz bliver betegnet som en søvndyssende affære, hvor Schulz var til jobsamtale hos Merkel, da han allerede har opgivet at blive kansler. I medierne bliver Lindner heller ikke træt af at sige, at han elsker sin Porsche og er ved at tage jagttegn. Lidt af en kontrast til Merkels vandreture og kartoffelsuppe - og Schulz’ fortid som boghandler!

Ved sidste valg i 2013 røg FDP direkte fra regeringsbænken ud i opposition. Partiet havde ellers været ved magten i årtier siden 2. verdenskrig og var i mange år tungen på vægtskålen lidt à la Det Radikale Venstre i Danmark. F.eks. var det FDP, der fik Helmut Kohl til magten i 1982, da de droppede støtten til Socialdemokraternes Helmut Schmidt. Politisk ligger partiet med sit markante støtte til frihandel og markedsøkonomi lidt til højre for Merkels konservative.  

I sit forsøg på at få FDP tilbage i Forbundsdagen har Christian Lindner omdannet FDP til, hvad onde tunge betegner som et ”one-boy-band”. Hans ansigt pryder stort set alle valgplakater, og plakaterne ligner mere reklameplakater for herreartikler end for et politisk parti. Ikke så underligt er Lindner da også allerede blevet ”gefundenes Fressen” for tyske satirikere.

Tysklands 007

Men lige så mange ser ham som den eneste måde, hvorpå der kan bringe ny dynamik ind i tysk politik, hvor Merkel og Schulz er enige om 90 procent. Tag bare en kendt tysk psykolog, der i sidste uge udtalte:

- FDP-manden virker som en moderne seriehelt, ja sågar som 007, som stadig kan ændre noget. Den garvede Merkel og en tysk Macron, som kan hjælpe hende med at komme op i tempo igen.

Ser man på målingerne, er der næppe tvivl om, at det vil lykkes Lindner at få FDP ind i Forbundsdagen igen. Faktisk kan partiet få den vigtige tredjeplads, der bevirker, at det kan indgå i regering med Angela Merkel - enten alene eller sammen med De Grønne. Sker det, kan Europa godt allerede nu indstille sig på betydelige forandringer.

For det første vil Lindner gøre op med Tysklands markante grønne profil. Det skal ganske enkelt være slut med, at Tyskland går foran andre lande på klimaområdet, og ikke mindst danske vindenergiselskaber kan godt forberede sig på, at netop vindområdet skal neddrosles.

For Lindner skal det nemlig være markedskræfterne, der råder, og regeringen skal holde sig fra at satse på bestemte grønne energikilder. At han mener det, kan man se i hans hjemstat Nordrhein-Westfalen, hvor FDP netop er kommet i regering og har insisteret på at skære markant ned på vindenergi. I delstaten har Lindner også fået igennem, at man skal se på, hvordan kulkraftværkerne igen kan blive rentable.

For det andet vil Lindner plædere for, at Tyskland skal føre en anden udlændingepolitik. Det fremgik med al tydelighed af talen i Hamborg, hvor han fulgte op på et interview, han gav til avisen Bild forleden.

Ja, Tyskland skal fortsat hjælpe folk i nød, men når der kommet fred igen i Syrien, skal flygtningene hjem. Og Tyskland skal tage ved lære af erfaringerne fra Canada og vedtage en egentlig indvandrerlov, hvor Tyskland opstiller kriterier for, hvad der skal til for at kunne blive i Tyskland og for at komme til landet. På europæisk plan skal den strammere udlændingepolitik suppleres med en egentlig fælles ekstern grænsekontrol og et europæisk FBI - altså oprettelsen af et europæisk politi og ikke kun et samarbejde mellem de nationale politimyndigheder.

- Det nytter simpelthen ikke, at forbryderne får så let spil, fordi de er bedre organiseret end regeringerne, sagde han i Hamborg.

Endelig betyder Lindners liberale sindelag, at Emmanuel Macron i Paris godt kan kigge i vejviseren efter økonomisk hjælp fra Tyskland eller en mere fleksibel vækst- og stabilitetspagt. Frankrig må selv gennemføre hårde reformer af arbejdsmarkedet og tage det sure med det søde. Det er ikke en opgave for tyske skatteborgere! Det gælder i øvrigt også Grækenland, som Lindner gerne så forlade euroen.

Uddannelse og digitalisering

Internt i Tyskland vil Lindner trykke speederen i bund inden for to områder - uddannelse og digitalisering.

- Har I været på jeres gamle skole fornyligt? spurgte han hertil aften.

- Jeg besøgte min for nyligt. Og alt foregår stadig med tavle og kridt. Ingen tablets og smartboards. Lærerne er også de samme. Ja, de har sågar sammen sweatre på som for 20 år siden. Det går altså ikke i det 21. århundrede.

Kritikken var lige så hård på det digitale område.

- Hvorfor skal vi sidde oppe på kommunen i venteværelset, når man i Estland kan klare alt over for nettet?

I modsætning til tidligere berømte FDP-ledere som Hans-Dietrich Genscher og Guido Westerwelle vil Lindner - hvis han kommer i regering - ikke gå efter udenrigsministerposten men efter et tungt økonomisk ministerium eller et nyt, stort digitaliseringsministerium.

Valget er ikke afgjort

I slutspurten af valgkampen er der derfor god grund til ikke kun at fokusere på Merkel og Schulz. Løbet mellem dem er kørt. Merkel vinder, og det er kun et spørgsmål om, hvor meget Schulz taber.

Da Merkel ikke får absolut flertal, bliver hun nødt til at opnå støtte fra andre partier. Og her er det bestemt ikke ligegyldigt, om det er bliver FDP med Lindner eller de Grønne, der trækker i helt modsatte retning. De Grønne vil styrke Tysklands grønne profil, bevare den nuværende udlændingepolitik og vedtage en stor investeringspakke i Europa, der også hjælper Macron. Så tro ikke dem, der påstår, at det tyske valg er kedeligt og allerede afgjort.