Valg i Tyskland

Går til kamp mod Merkel med fløjter og råb

Indvandrerkritisk højreparti føler sig svigtet af Angela Merkel. Nu har AfD sat sig for at ødelægge stemningen ved Merkels valgmøder.

Med blot 17 dage til valget i Tyskland, har det nye højreparti Alternative für Deutschland (AfD) skærpet tonen for at få opmærksomhed.

Partiets tilhængere er begyndt at forfølge deres hovedfjende, forbundskansler Angela Merkel fra CDU, for at forstyrre og overdøve hendes valgmøder med fløjter, tudehorn og tilråb.

Med råb som ’folkeforræder’ og ’skrub af’ forsøger de at ødelægge den gode stemning hos tilhængerne af Angela Merkel, der er storfavorit til endnu en periode som kansler.

De vrede tyskere i AfD mener nemlig ikke, at der er meget at glæde sig over. En af de larmende AfD-tilhængere, der er til vælgermøde med Angela Merkel i byen Torgau i det tidligere Østtyskland, forklarer sin vrede sådan:

- Af den simple grund, at jeg har haft indbrud otte gange, og det har denne kansler ansvaret for. Og det her er den eneste måde at forstyrre den kvinde på. Hun er en kold skid, siger AfD-medlemmet Steffen Förster, der håber på store forandringer i Tyskland efter valget, til TV 2.

Valg i Tyskland

Den 24. september skal 61,5 millioner tyskere vælge landets næste forbundskansler og den nye regering, Forbundsdagen.

De førende kandidater er det konservative parti CDU’s Angela Merkel og det socialdemokratiske parti SPD’s Martin Schulz.

Angela Merkel har været kansler i Tyskland siden 2005. Martin Schulz er tidligere formand for Europa-Parlamentet.

Hovedtemaerne i valget er flygtninge- og integrationspolitik, økonomi, sikkerhed og udenrigspolitik.  

'Wir schaffen das'

Lige nu ser det dog ikke ud til, at AfD kommer til at få afgørende indflydelse i den nye Forbundsdag. For blot et år siden stod partiet med den indædte modstand mod indvandrere til 15 procent af stemmerne i meningsmålingerne.

Det var dengang flygtninge og asylsøgere strømmede til Tyskland, hvor kansler Angela Merkel havde sat den positive tone med sine berømte ord ’Wir Schaffen Das’ (’Vi klarer den’).

Siden er tilslutningen til AfD faldet til omkring otte procent af stemmerne. Det er dog stadig nok til, at partiet for første gang kommer over spærregrænsen på fem procent og de vrede tilhængere for første gang bliver repræsenteret i Forbundsdagen.

'Hun burde spærres inde'

- Vores egne får ikke noget, mens pengene ødsles bort på migranter. Det burde være løgn. Det har fru Merkel ansvaret for. Hun burde spærres inde for det, hun har gjort, som en ophidset AfD-vælger forklarede TV 2 midt under pibekoncerten mod Angela Merkel.

På talerstolen kunne Merkel, der har været kansler siden 2005 og stadig har et flertal i meningsmålingerne bag sig, tage vreden fra AfD-tilhængerne afslappet.

- Vi har valget, om det at hyle og skrige er vejen frem her i Tyskland, eller om vi sammen vil arbejde for et Tyskland, hvor vi alle kan og vil leve godt, sagde hun hen over fløjten og tilråb.

Ødelagde den gode stemning

Men én ting opnåede AfD-tilhængerne og deres fløjter dog. Angela Merkel og hendes parti vil gerne føre valgkamp i en stemning af, at tingene går godt under hendes styre.

Men den gode stemning fik fløjterne grundigt spoleret på torvet i Torgau.