Udland

De røde træningsdragter myrdede løs i det olympiske mareridt – legene blev aldrig det samme igen

Massakren i München for 45 år siden ændrede OL-historien for altid. 17 personer døde efter næsten 24 timers nervepirrende gidselsdrama.

De amerikanske sportsstjerner har haft en halvvåd aften i byen, men nu er det på tide at hoppe i køjen, så de kan være klar til næste dags konkurrencer ved De Olympiske Lege.

De berusede unge atleter går mod muren ved den afsidesliggende og ubevogtede port 25A ved den olympiske landsby. Sommer-OL i München i Vesttyskland har været i gang i ti dage, og amerikanerne er ikke de første til at snige sig ud og undersøge de lokale barers udvalg.

Derfor tænker de heller ikke videre over det, da en gruppe unge mænd i røde træningsdragter kommer hen til dem og falder i snak.

De to grupper hjælper hinanden over muren, veksler et par ord og siger godnat. Ingen vagter ser dem, ingen opdager dem eller opfanger noget mistænkeligt.

Inde i den olympiske landsby mødes gruppen i træningsdragter med flere andre, der tidligere har snydt sig ind med falsk ID.

Flere af dem bærer sportstasker, der er fulde af automatvåben og granater. Den nu otte mand store gruppe sniger sig klokken 04.30 mod lejlighedsbygningen Connollystraße 31.

Det er her, Israels atleter holder til. Det er her, blodbadet starter.

Brydere forsøger at bremse terroristerne

Inde i bygning 31 vågner den israelske brydedommer Yossef Gutfreund, da låsen i hoveddøren rasler.

Han er søvndrukken, da han lettere forvirret bevæger sig ud i entréen for at finde grunden til den natlige støj.

I forsøger at snyde os!

Gidseltager

Han får et chok, da han opdager, hvorfor døren er gået op. Otte bevæbnede mænd er i færd med at liste ind for at overfalde ham og hans landsmænd.

Med al sin kraft kaster den 133 kilo tunge israeler sig mod døren for at forsøge at presse den i og holde terroristerne ude. Men uden held.

Efter kort tids pressen frem og tilbage kommer gerningsmændene ind og tvinger Yossef Gutfreund på knæ.

Men postyret har vækket flere andre af de israelske atleter.  

Mens nogle tager flugten går brydetræneren Moshe Weinberg til angreb på terroristerne med en frugtkniv.

Men han bliver hurtigt stoppet af et skud, der rammer hans ene kind og efterlader et stort kødsår på vej ud af den anden.

De følgende minutter hersker der kaos, og mens gidseltagerne forsøger at genne så mange gidsler som muligt sammen, tager flere flugten.

Mens ét af gidsler tager chancen, vrider sig fri og flygter med succes, tager Moshe Weinberg mod til sig og går igen brølende til angreb.

Han kaster sig over en af gidseltagerne og slår flere tænder ud af munden på ham. Men det bliver fatalt for brydetræneren.

Sekunder efter retter en af de andre terrorister sit gevær mod ham og skyder adskillige gange. Moshe Weinberg er død på stedet.

I løbet af kort tid er to personer døde, og ni israelske atleter er taget som gidsler.

Sorte September kæmpede for Palæstina

Gruppen, der nu har hele verdens opmærksomhed, er den palæstinensiske guerillagruppe Sorte September.

Sorte September blev oprettet i 1970 med det formål at hævne den jordanske Kong Husseins massedrab på palæstinensere samme år.

Gruppen begyndte som en fraktion af partiet Fatah og blev kontrolleret af PLO (Den Palæstinesiske Frihedsorganisation), som blev ledet af Yassir Arafat.

Året inden gruppens angreb i München myrdede Sorte September Jordans premierminister Wasfi al-Tal.

Sorte September blev opløst af PLO i 1973, og året efter forbød PLO's leder Yassir Arafat PLO at gennemføre voldelige aktioner uden for Israel og de israelsk besatte områder.

Én vil blive henrettet hver time

Klokken er lidt over 5 om morgenen, da Münchens politichef, Manfred Schreiber, bliver vækket af et yderst urovækkende opkald. Han bliver hurtigt briefet og skynder sig ud af sengen.

Schreiber, der blandt kollegerne er bedre kendt som ’Sheriffen’ på grund af sin terrier-lignende vedholdenhed, foretager de nødvendige opkald, inden han med hvinende dæk kører mod den nu afspærrede bygning i den olympiske landsby.

Kort tid efter kommer gidselstagernes krav: 234 palæstinensiske fanger skal løslades fra fængsler i Israel. Derudover skal de herostratisk berømte Andreas Baader og Ulrike Meinhof også befries.

De to sidstnævnte er lederne af den vesttyske terror-gruppe Rote Armee Fraktion, der blandt andet er kendt for at samarbejde med palæstinensiske terrorgrupper.

På papiret med gidseltagernes krav er også en stakket frist. Klokken 09.00 skal alle krav være efterkommet.

Ellers vil ét gidsel blive henrettet hver time, indtil kravene er opfyldt.

Panik i de politiske korridorer

Da resten af den olympiske landsby sammen med verdens politikere og medier vågner, er der panik. ’Sheriffen’ Schreiber mødes med blandt andre den vesttyske indenringsminister for at lægge en slagplan for frigivelsen af gidslerne. Der bliver hurtigt oprettet en krisekomité.

Men så bliver forhandlerne ramt af et stød i solar plexus.

Israelerne afviser at forhandle med gidseltagerne. Beskeden er klar: Premierministeren Golda Meir vil ikke lade sig afpresse af terrorister.

Mens dette drama udspiller sig i kælderen under den olympiske administrationsbygning, bevæger urenes viser sig ubønhørligt mod gidselstagernes tidsfrist.

Efter forsikringer om at der bliver arbejdet på højtryk for at imødekomme deres krav, lader gidseltagerne sig overtale til at forlænge fristen til klokken 12.

Imens klipper verdens medier mellem volleyballkampe, dressurridning og nyeste opdateringer fra gidselsituationen. Klokken 11 bliver alle konkurrencer afbrudt.

I de efterfølgende timer trækker forhandlerne gentagne gange tiden, mens de arbejder som gale på at finde en måde at få gidslerne fri på.

Men klokken 16.40 har de palæstinensiske gidseltagere fået nok. Deres repræsentant er rasende, da han møder forhandlerne, og han råber arrigt, at han og de andre gidseltagere ikke vil lade sig narre.

- I forsøger at snyde os! råber gidseltageren.

Den vesttyske indenrigsminister forsikrer gidseltagernes repræsentant om, at Tysklands myndigheder gør alt, hvad de kan for at imødekomme kravene.

- Alle de krav, vi på nogen måde har kunnet imødekomme, er imødekommet. Vi er parate til at lytte til alle de krav, I ellers måtte have, siger han til gidseltageren.

Det lader til at dæmpe gemytterne. Men det er falsk tryghed, for kort tid efter kommer gidselstageren ud med et nyt og nærmest umuligt krav.

Sorte September-gruppen tror ikke længere på, at situationen kan blive løst i bygningen i München, og derfor kræver de to fly til Kairo - inden for en time.

Stop skyderiet, flyet er parat til jer!

Israelsk embedsmand

Det nye krav skaber forargelse og panik. Hverken de tyske eller israelske myndigheder er indstillet på at lade gidslerne forlade München.

De tyske forhandlere gør deres bedste for at finde andre løsninger, men gidselstagerne er urokkelige. Klokken 19 går de tyske myndigheder med til at stille ét fly til rådighed for gidseltagerne.

Den vesttyske indenrigsminister Hans-Dietrich Genscher og OL-byens borgmester Walter Tröger får adgang til bygningen, hvor gidslerne bliver tilbageholdt.

De to forhandlere bliver ført til rummet, hvor gidslerne bliver tilbageholdt. Her ser de liget af vægtløfteren Yossef Romano, der er blevet dræbt, da han forsøgte at kæmpe imod gidseltagerne. De andre gidsler er desperate og i store smerter.

Da alle har erklæret sig enige i planen om at sætte terroristerne og gidslerne på et fly, bliver de to forhandlere gennet ud af bygningen igen af maskerede gidseltagere.

Kameraer afslører redningsaktion

Mens de tyske myndigheder arbejder på at skaffe et fly til gidseltagerne, forsøger 13 tyske politibetjente fra Münchens specialstyrke at befri gidslerne.

Bevæbnet med automatvåben kravler de i mere end en time rundt på taget af Connollystraße 31, hvor gidslerne er fanget.

Politifolkene er ikke trænet i at tackle terroraktioner, men det lykkes dem at få afmonteret låget til ventilationsskakten for ad den vej at trænge ind i bygningen.

Men pludselig går det galt.

Foran bygningen står gidseltagernes leder og råber af politifolkene. Han truer aggressivt med at dræbe to gidsler, hvis ikke politifolkene øjeblikkeligt forsvinder fra bygningen.

Politifolkene får med det samme meddelelsen ’skynd jer ned’, og de kommer hurtigt væk fra bygningen.

Men hvordan fandt gidseltagerne ud af, at politiet var på vej?

Svaret kommer prompte, og det skaber stor vrede hos politifolkene. På en bakke udenfor OL-byen står en hel række af kamerafolk, der på afstand har filmet politifolkenes aktion.

Det eneste, gidseltagerne har gjort for at forpurre politiets plan, er at tænde for fjernsynet og følge nyhederne.

Talfejl bliver fatal

Klokken 22 om aftenen skubber gidseltagerne de resterende gidsler ind i en mærkegrøn bus. Hvert gidsel og hver terrorist bliver talt.

Men noget er galt.

Til deres store gru kan de tyske myndigheder nu konstatere, at der er otte gidseltagere – ikke fem, som indtil videre fejlagtigt er blevet talt af myndighederne.

Og det er en fatal tællefejl. For i lufthavnen venter kun fem snigskytter på at kunne skyde hver deres gidseltager. Men nu er de i undertal.

Gidslerne og terroristerne kommer kort efter frem til de to helikoptere, der skal flyve dem til Fürstenfeldbruck lufthavn, hvor en Boeing 727 venter.

Ude i lufthavnen venter også de fem snigskytter. Tre står på afgangshallens tag, én sidder bag en mur, og én bag en parkeret lastvogn.

Da de to helikoptere med gidsler og terrorister ankommer til lufthavnen, tilbageholder to terrorister helikopterbesætningsmedlemmerne, mens de to ledende gidseltagere undersøger flugtflyet.

Tidligere har politiet forsøgt at iværksætte en plan om at lade 15 politifolk forklæde sig som personale i flyet, men alle involverede er til sidst imod planen, og derfor bliver den skrottet i sidste øjeblik.

Alligevel virker det, som om de to terrorist-ledere har luret, at noget er forkert ved det ventende fly. De småløber tilbage mod de to helikoptere, mens de råber mod deres medsammensvorne, at de er blevet lokket i en fælde.

Og så bryder helvede løs.

Flere af de tyske skarpskytter åbner ild mod gidseltagerne for at forsøge at ramme gruppens leder. Men det tyske politi har ikke sørget for at få området oplyst ordentligt, og i mørket rammer snigskytter ved siden af.

Ved helikopterne synker de to gidseltagere, der bevogter helikopterpiloterne sammen. Piloterne når lige præcis at flygte, inden kugleregnen fyger om ørerne på dem. Nu går terroristerne til modangreb.

Både gidseltagerne og tysk politi skyder nu vildt omkring sig. En israelsk embedsmand prøver panisk at deeskalere situationen ved at gribe en megafon og råbe:

- Stop skyderiet, flyet er parat til jer!

Svaret kommer prompte i form af en byge af geværkugler. Skudvekslingen genoptages.

Efter en rum tid lykkes det fire pansrede mandskabsvogne at komme frem til kamppladsen. De havde været fanget i en trafikprop skabt af alle de nysgerrige civile, der ville følge med i udviklingen.

Synet af de fire vogne, der bringer terroristerne i alvorligt undertal, er dråben, der får bægeret til at flyde over.

Pludselig træder én af terroristerne resolut frem og retter geværet mod de fire gidsler, der sidder i den ene helikopter. Bagefter trækker han splitten ud af en håndgranat, som han smider ind i samme helikopter.

Samtidig åbner terroristernes leder ild mod lufthavnsbygningen. Politiet skyder igen, og yderligere to terrorister falder døde om. Men det skaber kun endnu mere raseri hos terroristerne.

Mens granaten sprænger i den ene helikopter, springer to terrorister frem og skyder mod den anden helikopter, hvor de sidste overlevende gidsler sidder fanget.

Mens hele verden følger med på tv-skærmene, dræber terroristerne de sidste af deres gidsler.

Da geværilden efter timers trommen endelig forstummer, er 17 mennesker døde, og De Olympiske Lege er forandret for altid.

Alle 11 israelske gidsler er døde, fem terrorister er blevet dræbt og en enkelt tysk betjent er blevet skudt. De sidste tre terrorister flygter, men bliver anholdt i lufthavnsområdet og bliver sendt i fængsel. Klokken 3 om morgenen den 6. september 1972 er gidselsdramaet forbi. 

Efter 24 timers pause bliver De Olympiske Lege genoptaget.

Cirka en måned senere blev et Lufthansa-fly kapret. Kaprerne krævede frigivelsen af de tre terrorister fra München og fik deres krav efterkommet.

 Kilder: Historienet, Politiken, NY Times, Den Store Danske Encyklopædi, Deadspin, Wikipedia.