Udland

Sydkorea forsøger at skræmme Nordkorea med stor øvelse - får grønt lys til kraftigere missiler

USA’s præsident, Donald Trump, og Sydkoreas præsident, Moon Jae-in, er blevet enige om en større milliardhandel af våben.

Sydkorea foretog tirsdag en stor militærøvelse til søs for at advare nabolandet Nordkorea imod de prøvesprængninger, som landet har foretaget den seneste tid. 

- Hvis fjenden provokerer noget som helst sted, over eller under vand, vil vi omgående slå tilbage og begrave dem til søs, siger kaptajn Choi Young-chan, øverstkommanderende for flådens 13. kampenhed.

I øvelsen, der fandt sted natten til tirsdag dansk tid i Østhavet (også kendt som Det Japanske Hav, red.), deltog blandt andet en fregat, et patruljefartøj og missilbærende destroyere.

Sydkoreas flåde har frigivet et foto fra øvelsen, der viser, at et missil bliver affyret fra en destroyer.

Sigtet med manøvren er, forklarer kaptajn Choi Young-chan, at skærpe militærets parathed til omgående at gå i stilling i tilfælde af en "maritim provokation fra fjenden".

Yderligere to flådeøvelser er under opsejling ifølge Yonhap.

.

Enige om milliardhandel med våben

Sydkorea får samtidig mulighed for at styrke deres våbenlagre.

USA’s præsident, Donald Trump, og Sydkoreas præsident, Moon Jae-in, er nemlig blevet enige om et større milliardsalg af våben mellem landene.

Derudover har USA givet grønt lys til, at Sydkorea kan benytte kraftigere missiler end hidtil for at besvare truslen fra Nordkorea. Det oplyser Det Hvide Hus.

Tantholdt: Der kommer formentlig ikke krig

Ifølge TV 2-korrespondent Rasmus Tantholdt, der befinder sig i Sydkorea, forsøger sydkoreanerne at advare Nordkorea og vise dem, at de skal passe på. Og at Sydkorea er klar til krig, hvis det skulle komme dertil.

- Problemet er bare, at der formentlig ikke kommer nogen krig. For hvis Sydkorea forsøger at affyre det første skud, ved de godt, hvad konsekvensen vil være her i millionbyen Seoul, der kun ligger 50 kilometer fra grænsen til Nordkorea, hvor der er linet op med artilleri, der peger i denne retning. Og det scenarie er der ingen, der ønsker. Hverken Sydkorea, USA eller formentlig Nordkorea, siger han.

FN-ambassadør: De beder om krig

USA’s FN-ambassadør, Nikki Haley, opfordrede i nat FN’s Sikkerhedsråd til at foretage de stærkest mulige sanktioner mod Nordkorea for at stoppe landets atomprogram.

Hun udtalte, at Nordkorea ’beder om krig’ med den seneste tids prøvesprængninger, hvor det senest kom frem, at man med succes havde affyret en brintbombe.

- Nok er nok, sagde Nikki Haley ifølge CNN på et hastemøde i sikkerhedsrådet:

- Vi har trinvist taget affære, og på trods af vores gode intentioner har det ikke virket.

Hun understregede, at USA ikke ønsker krig, men at landet agter at forsvare sig, når Nordkorea foretager tests med missiler, der kan nå USA:

- Krig er aldrig noget, USA vil. Og vi ønsker det ikke nu. Men vores lands tålmodighed er ikke ubegrænset. Vi vil forsvare vores allierede og vores territorium, siger hun.

Steinmetz: USA har ikke interesse i krig

- USA har en interesse i at afskrække Nordkorea fra igen at foretage de her prøvesprængninger. Derfor vil de sende et meget kraftigt militært signal til Nordkorea om, at man kommer efter dem med endnu større styrke end hidtil, siger TV 2’s korrespondent i USA, Jesper Steinmetz.

- USA kunne godt gå i krig med Nordkorea, hvis USA ville. Men det har USA ingen interesse i. Det ville føre til et ragnarok med millioner af døde. Derfor går al strategi ud på at afskrække Nordkorea, siger han.

Han forudser, at amerikanerne vil gøre mere for at stoppe kinesiske virksomheders muligheder for at gøre forretninger i USA, hvis de stadig handler med Nordkorea.

10 skibe i krigsøvelse

En kampenhed vil onsdag indlede en fire dage lang træning i Sydkoreas sydlige farvande med deltagelse af mindst 10 skibe. Deriblandt en fregat og en undervandsbåd.

Torsdag og fredag vil Sydkorea og USA desuden afvikle en separat krigsøvelse i Østhavet. Her vil fokus være på at kunne modstå og slå igen mod et angreb fra undervandsbåde.