Udland

19-årig dansker fanget på caribisk ø under orkan: - Stemningen er meget presset

Orkanen Irma er opgraderet til en kategori-5-orkan. JOSE ROMERO / Scanpix Denmark

Ida Eg Kristensen forsøgte at komme væk fra Caribien tirsdag, men hendes fly blev aflyst på grund af orkanen.

Lige nu forbereder store dele af Nordamerika sig på den tropiske orkan Irma. En af dem er 19-årige Ida Eg Kristensen, som befinder sig på en af De Amerikanske Jomfruøer St. Thomas i Det Caribiske Hav, hvor Irma forventes at ramme onsdag eftermiddag dansk tid.

- Stemningen er meget presset. Man forsøger at finde nødplaner til, når stormen kommer. Jeg har købt en masse mad og drikke for at overleve dagene efter orkanen, fortæller Ida Eg Kristensen til TV 2.

Tirsdag middag er orkanen Irma blevet opgraderet af National Hurricane Center i Miami til en kategori-5 orkan, der er det højeste, en orkan kan nå. Målingen går på en skala fra et til fem. Vindstød kan komme op på 80 m/s, hvilket svarer til 288 km/t. Lige nu blæser Irma med en middelvind på 77 m/s. Det er mere end orkanen Harvey, som netop har oversvømmet store dele af Texas, hvor 60 mennesker omkom. Ida Eg Kristensen har forberedt sig på Irmas voldsomme vindstød.

- Jeg opholder mig i et rum, hvor der ikke er så mange vinduer. Dem, jeg sidder sammen med, vil bygge en mur af madrasser, så vi undgår at blive ramt af flyvende ting, siger den 19-årige dansker, som til daglig er bosat i Herning.  

Forsøgte at komme hjem i dag

Ida Eg Kristensen havde booket billetter væk fra St. Thomas med afgang tirsdag eftermiddag, så hun kunne komme væk fra orkanen. Hun vågnede i dag op til nyheden om, at hendes fly var aflyst, og hun måtte derfor blive på øen.  

Ida Eg Kristensen er lige nu fanget på Caribien, hvor en orkan forventer at ramme snarest.

- Jeg blev lidt panisk og har været utrolig bekymret, men det har hjulpet at snakke med mine forældre og venner hjemme i Danmark.

Ida Eg Kristensen lavede en status på Facebook for at fortælle sine pårørende om hendes situation, efter at hun fandt ud af, at hun måtte blive på St. Thomas. 

Hej venner og familie. Blot en status til at opdatere jer, da jeg på nuværende tidspunkt bare ikke har tid til at nå ud...

Posted by Ida Eg Kristensen on Tuesday, September 5, 2017

Udover at være i kontakt med sin familie og venner har Ida Eg Kristensen fulgt med på nettet for at holde sig opdateret om orkanen. Her fremgår det, at hun er i fare, og for en sikkerheds skyld har hun meldt sig på Udenrigsministeriets danskerliste. Hun fortæller, at hun prøver at tage det stille og roligt, og hun håber at komme sikkert igennem orkanen.

Ida Eg Kristensen fortæller samtidig, at det endnu er usikkert, hvornår hun kan rejse fra øen. 

Undtagelsestilstand 

Ifølge The Guardian har myndighederne advaret om op til 25 centimeters regn, og om bølger, der kan blive op til syv meter høje. Puerto Rico og Florida har erklæret undtagelsestilstand og bedt det lokale hjemmeværn stå klar. Derudover skal folk, der kan blive berørt af orkanen, holde sig opdateret om dens udvikling. 

Efter orkanen har ramt det nordlige Caribien, forventer National Hurricane Center, at Irma kan udvikle sig yderligere, inden den rammer Florida og Cuba i weekenden.