Udland

Trump og Merkel vil øge presset på Nordkorea

Angela Merkel og Donald Trump vil øge presset på Nordkorea. Nye sanktioner kan også ramme Kina hårdt, vurderer TV 2s Jesper Steinmetz.

USA og Tyskland er enige om, at der skal indføres flere og endnu skrappere sanktioner mod Nordkorea, efter at landet søndag gennemførte en prøvesprængning af det, de selv beskriver som en ’brintbombe’.

Det stod klart, efter den tyske kansler, Angela Merkel, og den amerikanske præsident, Donald Trump, mandag havde en lang telefonsamtale om situationen i Nordkorea.

- De var enige om, at en test af en brintbombe er en ny og uacceptabel eskalering fra det nordkoreanske regimes side, sagde den tyske regeringstalsmand Steffen Seibert efter telefonsamtalen.

- Den tyske kansler og den amerikanske præsident gav udtryk for, at det internationale samfund må fortsætte med at lægge pres på regimet i Nordkorea. Og FN's Sikkerhedsråd skal meget hurtigt vedtage nye og skrappere sanktioner, sagde Steffen Seibert.

Ud over at støtte en hård linje i FN vil Tyskland presse på for at få EU til at skærpe sine sanktioner.

I FN krævede USA samtidigt, at det internationale samfund må tage ’de stærkeste midler i brug’ over for Nordkorea.

- Nordkorea tigger om krig, sagde den amerikanske FN-ambassadør Nikki Haley i dag i FN's Sikkerhedsråd.

Sanktioner - også mod Kina

USA's præsident Donald Trump advarede søndag om, at USA vil overveje at indføre sanktioner, ikke bare mod Nordkorea, men også mod alle lande, der handler med Nordkorea.

 Det er en trussel, der først og fremmest er rettet mod Kina, vurderer TV2s korrespondent i USA, Jesper Steinmetz.

- Det vil sandsynligvis være sanktioner, som i højere grad rammer Kina og kinesiske virksomheder og banker, der handler med Nordkorea. Det er jo i høj grad kineserne, der er med til at holde hånden økonomisk under Nordkorea. Det er kinesiske virksomheder, der stadig handler med Nordkorea, selv om der er indført FN-sanktioner, der burde gøre det umuligt, siger Jesper Steinmetz.

Jesper Steinmetz: - Nordkorea giver verdenssamfundet fingeren

Han forudser, at amerikanerne vil gøre mere for at stoppe kinesiske virksomheders muligheder for at gøre forretninger i USA, hvis de stadig handler med Nordkorea.

- Kina vil ikke tillade krig

Kina fastholder i FN, at det kun er nye, fredelige forhandlinger, der kan løsne op for den anspændte situation.

- Kina vil aldrig tillade kaos og krig på halvøen (den koreanske halvø, delt mellem Sydkorea og Nordkorea, red.), sagde den kinesiske FN-ambassadør Liu Jieyi i dag.

Han gentog i stedet et forslag, som Kina og Rusland tidligere har fremsat om, at Nordkorea skulle nedfryse sit atomprogram til gengæld for, at USA og Sydkorea indstiller sine militærøvelser tæt på Nordkorea.

Det forslag har USA afvist som ’en fornærmelse’.

- Når en slyngelstat har atomvåben, der peger på dig, begynder du ikke på at sænke dine parader. Det er der ingen, der ville gøre. Vi vil i hvert fald ikke, sagde den amerikanske FN-ambassadør, Nikki Haley.

'Nordkorea giver os fingeren'

USA fastholder, at endnu skrappere sanktioner mod Nordkorea er den eneste, fredelige løsning, selv om sanktioner indtil videre ikke har haft nogen virkning over for landet:

- I USA er der frustration over, at det diplomatiske pres, man hidtil har lagt på Nordkorea, ikke har haft den fornødne effekt. For blot et par uger siden vedtog man nye, meget skrappe, politiske og økonomiske sanktioner. Håbet fra FN-flertallets side var jo, at Nordkorea ville blive så afskrækket og så hårdt ramt økonomisk, at de ville få dem til at tænke en ekstra gang, før de foretog en ny sprængning. Men weekendens sprængning har vist, at Nordkoreas ledelse populært sagt har givet verdenssamfundet fingeren, siger Jesper Steinmetz.