Udland

Obama bad Trump værne om demokratiet i sit brev

Vi er vogtere af de demokratiske institutioner og traditioner, skrev Obama i traditionelt brev til Trump.

Som traditionen foreskriver det, efterlod Barack Obama et brev i præsidentens kontor til Donald Trump, da han indtrådte som USA's nye præsident.

Kuverten med brevet vidste den nye amerikanske præsident glædeligt frem til pressen på et pressemøde i januar, dog nægtede han at fortælle, hvad stod i brevet. Det er nemlig en del af traditionen, at den nye præsident holder ordene i brevet for sig selv.

Men nu har CNN fået fat i brevet.

Fire råd

- Tillykke med den bemærkelsesværdige valgkamp. Millioner af mennesker har sat deres lid til dig.

Sådan starter brevet fra den 44. amerikanske præsident til den 45.

Obama skriver fortsat, at præsidentembedet er en unik position, hvor man ikke er garanteret succes. Derfor er han ikke sikker på, at råd fra ham umiddelbart gør Trump gavn.

Alligevel kommer han med fire.

Pas på demokratiet

Han skriver, at det er op til præsidenten, at give hvert barn og hårdtarbejdende familie muligheden for at succes, da alle ikke er lige så heldige som Trump og Obama selv.

Det er også op til lederen af USA, at opretholde verdensordenen ved at vises sig som det gode eksempel gennem handling.

- Amerikansk ledelse er uundværlig for verden, står der i brevet.

Derudover advarer Obama mod at nedbryde de demokratiske grundsten i USA for at opnå politisk fremgang.

- Vi er kun i dette kontor midlertidigt. Det gør os til vogtere af de demokratiske institutioner og traditioner, vores forgængere har kæmpet og blødt for, skriver han.

Obama slutter brevet med at sige, at Tump skal huske at tage sig tid til venner og familie, samt at han selv og Michelle Obama står klar med den hjælp Trump og præsidentfruen, Melania, måtte få brug for.

En tradition

Otte år tidligere var det Obama, der fik det traditionsrige brev, da han overtog posten fra den dengang afgående præsident George W. Bush.

Det brev blev senere også offentliggjort.

I brevet skrev Bush blandt andet:

- Meget få mennesker har haft æren af at kende det ansvar, du nu føler. Meget få kender den spænding, der er forbundet med dette øjeblik, og de udfordringer du vil møde.

Og før han selv skulle skrive det, modtog George W. Bush i 1993, da han skulle overtage det ovale kontor fra Bill Clinton.

- Der vil være svære tider, som vil blive gjort endnu sværere af kritik, som du ikke føler, er retfærdig. Jeg er ikke god til at give gode råd, men du må ikke lade kritikken tage modet fra dig eller skubbe dig ud af kurs, stod der blandt andet i brevet fra Bil Clinton.

Indholdet i de gamle breve er blevet offentliggjort af ABC News i år, så det er usædvanligt, at Obamas brev  til Trump er blevet offentlig gjort så tidligt.

CNN vil dog ikke røbe, hvordan de har fået adgang til brevet.

Glad for brevet

Om Trump har taget rådene i brug, kan der være delte meninger om.

Den flamboyante tidligere forretningsmand var hurtigt ude at sige, at han er præsident for USA og ikke for verden.

Trump er også blevet anklaget for at lade hånt om lovens regler i angreb mod dommere og sin egen justitsminister.

Ikke desto mindre skulle Trump være blevet glad for Obamas brev, skriver CNN.

Han forsøgte at ringe til Obama efter at have modtaget det, men han var i Californien med sin familie og derfor kunne ikke modtage Trumps opkald.