Er bomben pĂĄ billedet Nordkoreas nye supervĂĄben eller er den falsk? - eksperter er i tvivl

Er bomben på billederne fra Nordkorea den samme som ved den seneste prøvesprængning? Eksperterne analyserer nu "bomben" ned til mindste detalje.

Nordkoreas diktator Kim Jong-un lod sine fingre stryge hen over det matte grĂĄ metalhylster. 

Det er ikke en "gamechanger", det er "game over".

Kune Y. Suh, professor i atomteknologi.

Hylsteret var formet som et kantet timeglas. Ledninger og bolte stak ud fra hylsterets bagende - og det var ikke svært at forestille sig, hvor nemt det ville være at placere hylsteret i den missilspids, som lå foran ham.

Ifølge det nordkoreanske styre rummede hylsteret en brintbombe. Nu spørger eksperterne sig selv, om Kim Jong-un virkelig lod fingrene stryge hen over verdens farligste masseødelæggelsesvåben - eller om han bare leverede skyts til Nordkoreas propagandamaskine. 

Billederne af diktatoren og det grå hylster gik verden rundt, da diktaturstyret offentliggjorde dem søndag. De udkom med en påstand om, at Nordkorea nu var i stand til at bygge en brintbombe, der kunne sættes i spidsen på et missil, der formentlig kan nå til USA.

Eksplosionen var som et jordskælv

Det grå hylster med ledningerne skulle være dokumentation for, at påstanden er sand. For at understrege pointen, gennemførte Nordkorea sin hidtil kraftigste atomprøvesprængning kort efter, at billederne var offentliggjort.

Kim Jong-un i et muntert øjeblik foran - hvad Nordkorea hævder - er landets seneste teknologiske landvinding.
Kim Jong-un i et muntert øjeblik foran - hvad Nordkorea hævder - er landets seneste teknologiske landvinding. Foto: kcna / Scanpix Denmark
Foran Kim Jong-un ses spidsen af et missil. Det er sandsynligvis her, bomben skal placeres, hvis den er ægte.
Foran Kim Jong-un ses spidsen af et missil. Det er sandsynligvis her, bomben skal placeres, hvis den er ægte. Foto: STR / Scanpix Denmark
Kim Jong-un taler med sin stab.
Kim Jong-un taler med sin stab. Foto: STR / Scanpix Denmark

Eksplosionen fik jorden til at ryste i Kina og Rusland og mĂĄlte 5,8 pĂĄ Richter-skalaen.

Eksperterne regner stadig på den præcise sprængkraft, men bomben var cirka otte gange kraftigere end den, USA kastede over Hiroshima i 1945 - eller seks gange kraftigere end landets seneste prøvesprængning i 2016. 

Men den grå metalgenstand på billederne kan være en attrap - og den atombombe, som Nordkorea detonerede i atomanlægget i Punggye-ri, kan sagtens være af en mere primitiv type.

Et spørgsmål om størrelse

Primitive atombomber er tunge - primitive brintbomber er endnu tungere - og det er svært at sende tunge bomber ud i rummet med et missil, hvis man vil ramme USA.

USA's første brintbombe Ivy Mike var så stor og tung, at den måtte installeres på samme sted som prøvesprængningen i 1952.
USA's første brintbombe Ivy Mike var så stor og tung, at den måtte installeres på samme sted som prøvesprængningen i 1952. Foto: Wikimedia Commons

Derfor forsøger analytikere og efterretningstjenester i Japan, Sydkorea, USA og en række andre vestlige lande lige nu at finde ud af, hvor langt Nordkoreas atomforskere egentlig er nået.

Da Nordkorea er et ekstremt lukket land, er billederne af Kim Jong-un foran det grå hylster et af de steder, de vestlige eksperter indhenter informationer.

Det er styret i Nordkorea formentlig godt klar over. Derfor er det næppe tilfældigt, hvad man kan se på billederne, men det hindrer ikke de vestlige eksperter og analytikere i at fortolke hver eneste pixel.

Og hvad kan vi sĂĄ se pĂĄ billederne?

De fleste analytikere er enige om, at billedet viser en bombe med to trin.

Det understøttes også af planchen på væggen bag Kim Jong-un. Bemærk de to kugler som forbindes af et rør. Det er trin ét og to.

Planchen kan læses efter en tur i et fotobehandlingsprogram.
Planchen kan læses efter en tur i et fotobehandlingsprogram. Foto: TV 2

Trin ét er en almindelig atombombe, trin to er et uranhylster med gasserne deuterium og tritium - der er tunge udgaver af den gasart, vi kender som brint.

Når atombomben i trin ét eksploderer, tænder den trin to og skaber en eksplosion, der er mange gange kraftigere end den første atomeksplosion.

En brintbombe tændes af en almindelig atombombe. Det timeglasformede hylster giver indtryk af, at Nordkoreas bombe er i to trin.
En brintbombe tændes af en almindelig atombombe. Det timeglasformede hylster giver indtryk af, at Nordkoreas bombe er i to trin. Foto: KCNA / TV 2

- Hvis man ser på formen, så ligner forenden en fissionsbombe (altså en "normal" atombombe, red.), og bagenden ligner en del, der genererer en fusionsreaktion, siger Chang Young-keun, der er ekspert i raketvidenskab ved Korea Aerospace University til Reuters.

Chang Young-keun fortæller, at bomben kan bygges, så fusionsreaktionen sætter gang i en ny fissionsreaktion inde i bomben.

- Det betyder, at eksplosionerne kan ganges med to eller tre. Det er derfor, den er så kraftfuld, selv om den har samme størrelse og vægt. Hvis det er en brintbombe, kan den være ti eller hundrede gange så kraftig, siger Chang Young-keun til Reuters.

USA's første brintbombe Ivy Mike. Brintbomber er markant farligere end almindelige atombomber, fordi deres sprængkraft kan være mange gange større.
USA's første brintbombe Ivy Mike. Brintbomber er markant farligere end almindelige atombomber, fordi deres sprængkraft kan være mange gange større. Foto: REUTERS / Scanpix Danmark

Men trods billederne af Kim Jong-un foran det grå hylster - og Nordkoreas efterfølgende prøvesprængning - er eksperterne stadig i tvivl om, hvad det var for en bombe, Nordkorea detonerede.

Der findes nemlig flere forskellige slags forstadier til en rendyrket brintbombe. Her bruger man også brint til at forstærke detonationen, men disse typer er langt fra så kraftige som den ultimative version. 

Det er muligt, at Nordkorea "kun" har udviklet sĂĄdan et vĂĄben.

"En atommagt er etableret"

Uanset hvad, så har Nordkorea med den seneste prøvesprængning så godt som bevist, at landet kan bygge et temmelig kraftigt atomvåben, der anvender brint til at forstærke detonationen.

- Sådan en sprængkraft vil sandsynligvis kræve termonukleart materiale i anordningen, siger David Albright, der er fysiker og grundlægger af tænketanken Institute for Science and International Security i Washington.

- Det viser, at deres design, hvad det end måtte være, har nået en sprængkraft, der er i stand til at ødelægge en moderne storby, siger han til Reuters.

I Sydkorea er Kune Y. Suh, der er professor i atomteknologi ved universitetet i Seoul, også bekymret.

- Nordkorea har mere eller mindre etableret sig som en atommagt. Dette her er ikke bare en "gamechanger", det er "game over", siger han til nyhedsbureauet Reuters.

Tænketanken 38 North, der overvåger Nordkorea, beskriver i et blogindlæg, hvorfor den nye udvikling er ekstra farlig - altså hvis det virkelig er lykkedes nordkoreanerne at lave små brintbomber af den ene eller den anden type.

- De enkelte sprænghoveder har nu op mod 10 gange så megen destruktiv kraft. Det betyder, at der skal færre missiler til at udslette et mål, og dermed kan man nå flere mål med de eksisterende missiler, hedder det på tænketankens hjemmeside.

Men spørgsmålet om Nordkorea har en brintbombe, der er lille nok, står stadig åbent.

Men nordkoreanerne arbejder på sagen - og de arbejder efter al sandsynlighed også på at gøre missilerne i stand til at bære den nye type atomvåben, der blev testet i søndags.

Så sent som den i dag mandag advarede myndighederne i Sydkorea om, at der kan være en ny missiltest på vej.

Kilder: 38 North, Washington Post, Reuters og CNN