Udland

En af Italiens mest eftersøgte mafialedere anholdt: - Hullerne bliver hurtigt fyldt ud

Mafialeder, som levede under falsk identitet i 22 år, blev afsløret, da han indskrev sin datter i skole.

Mafiabossen Rocco Morabito er blevet anholdt i Uruguay. Video: Karoline Lunddal Dam

En af Italiens mest eftersøgte mafialedere er anholdt i Uruguay, efter at han har været på flugt i over 20 år.

Rocco Morabito, som har levet under falsk identitet, er medlem af Ndrangheta, som menes at være det største forbrydersyndikat i Italien og en af Europas største importører af kokain fra Sydamerika.

Morabito blev anholdt på et hotel i hovedstaden Montevideo, efter at politiet i Uruguay har arbejdet sammen med myndighederne i Italien i bestræbelserne på at spore og identificere ham.

Han har levet under falsk identitet i kystbyen Punta del Este i 22 år. Han skal være blevet afsløret, da han indskrev sin datter i skole i sit eget navn.

- Myndighederne har været meget effektive i at spore ham. De har blandt andet brugt aflytninger, fortæller TV 2s korrespondent i Italien, Eva Ravnbøl, som har fulgt sagen tæt.

Grove forbrydelser

Mafialederen har været eftersøgt siden 1994 og er blevet dømt til 30 års fængsel for narkotikasmugling og andre grove forbrydelser.

Han er blandt andet dømt for at have transporteret narkotika til Italien, der skulle sælges i Milano. Samtidig er han dømt for at have forsøgt at importere flere hundrede kilo kokain til landet fra Brasilien i 1992 og 1993.

- Han har i mange år boet i Milano, og i Italien var han kendt som kokainkongen fra Milano, og han blev betragtet som farlig, fortæller Eva Ravnbøl.

Det italienske indenrigsministerium siger, at Morabito er på toppen af listen over de mest eftersøgte mafiamedlemmer.

Det var en seks måneder lang efterforskning, som førte frem til mafiosoen, der har skaffet sig papirer i Uruguay efter at have fremvist et brasiliansk pas med navnet Francisco Capeletto.

Rocco Morabitos kone er også anholdt, og politiet har beslaglagt en pistol, 13 mobiltelefoner, 12 bankkort, to biler, et portugisisk pas, smykker og checkhæfter.

- Det tolker myndighederne som bevis på, at Morabito stadig havde gang i sine forretninger med at sælge narko mellem Sydamerika og Italien, siger Eva Ravnbøl.

TV2s reporter fortæller om den anholdte mafiaboss. Video: Marie Jensen

En stor skamplet for landet

Ifølge Eva Ravnbøl reagerer italienerne med lettelse på nyheden om Morabitos anholdelse.

- Det er jo den helt store skamplet på landet, at mafiaen stadig er så aktiv og allestedsværende, siger hun og tilføjer, at det blandt andet er tilfældet i Napoli, hvor mange mafiabosser er blevet anholdt og fængslet.

Til gengæld har den yngre generation, mænd på 18-25 år, taget over.

- Hullerne bliver hurtigt fyldt ud. Og disse unge mænd er meget hurtigere på aftrækkeren, og det har resulteret i mange skyderier, forklarer Eva Ravnbøl.

Derfor gør italienerne sig ingen forhåbninger om, at mafiaen bliver udryddet lige med det samme. Tværtimod har de fået vind i sejlene efter finanskrisen.

- Da var Italien helt i knæ, og det har mafiaen lukreret på. Blandt andet den nu anholdte mafiaboss Rocco Morabito og hans organisation Ndrangheta. Således har de været ude og købe forretninger, inden de gik nedenom og hjem. Det har været gyldne tider for mafiaen, siger Eva Ravnbøl.