Udland

BLOG: Tysk valgduel var mere en duet end en duel - og Merkel vinder på point

BLOG: TV-duellen startede mildest talt ikke, som Socialdemokratiets (SPD) spidskandidat Martin Schulz havde have drømt om. Ved en fejl kom en SPD-medarbejder til at offentliggøre en artikel, hvor der stod, at Schulz havde vundet valgkampens eneste Tv-duel.

Den ene syrlige kommentar væltede ind efter den anden - selvom alle ved, at de politiske partier ”forproducerer” artikler og nyhedsbreve før duellen.

Selve duellen gik noget bedre for Schulz. Men den brutale sandhed er, at han skulle vinde på knockout for at gøre sig håb om at vende valgkampen. Og da de første ”lyn-meningsmålinger” (”Blitz-umfragen”) tikkede ind i Berlin-Adlershof i går aftes, havde han tabt på point til kansleren.

Hermed står det klart, at duellen ikke blev en ”gamechanger” - eller blot en duel, der kunne SPD give lidt medvind som i 2013, da kanslerkandidat Steinbrück fik presset Merkel.

Schulz kæmpede ellers alt, hvad han havde lært. Men duellen blev ofte mere en duet end en duel. Tag bare duellens første spørgsmål, hvor Schulz blev konfronteret med hans udsagn om, at Merkel var en trussel mod demokratiet, fordi hun lagde alle politiske debatter død. ”Jo, ja”, svarede Schulz, det mente han stadig, men han ville ikke udtrykke det på samme måde igen.

Halvhjertede angreb

I hvert fald fire gange nåede Schulz under debatten at erklære, at han var enig med Merkel. Flere af hans angreb fremstod også halvhjertede, da hans parti trods alt har regeret sammen med Merkel i otte år af hendes 12 år ved magten. Da Schulz angreb Merkels Tyrkiet-politik, svarede hun således, at hun ellers i fredags havde været enig i kursen med SPD’s udenrigsminister Sigmar Gabriel.

På mange måder var duellen derfor en cementering af, at Tyskland i dag regeres af en stor koalition. Jo, ja, Schulz var ikke tilfreds med Merkels flygtningepolitik, men i sidste instans var hans største anke, at hun ikke havde koordineret mere med resten af Europa - ikke at så mange flygtninge og migranter var kommet til Tyskland.

I praksis betyder det, at den store vinder under duellen ikke var Merkel, men de partier, der kæmper om at blive det tredje-største parti i Tyskland - AfD, die Linke og FDP. Netop fordi de to store er så enige, bør der være plads til at de tre andre partier, kan få deres synspunkter klarere frem.

Merkel var lettet

Da duellen var færdig, gik den store spin-kamp i gang. Ministerpræsidenter, ministre og spindoktorer forsøgte at påvirke journalister og kommentatorer til at følge deres udlægning af duellen. Både Merkel og Schulz gik også ud til journalisterne. Efter at have hørt dem begge i går aftes er der ingen tvivl om, at Merkel var den mest lettede.

Dueller er ikke hendes stærkeste side. Ja, faktisk har hun aldrig vundet en duel tidligere. Og nu er duellen overstået uden at hun åbnede for store nye flanker. Tværtimod sluttede duellen med, at hun har sin yndlingsangrebsvinkel i hus. Hvor Merkel klart kunne slå fast til sidst, at hun hverken ville gå i regering med AfD eller Linke, formåede Schulz ikke at afvise en koalition med die Linke.

Dermed er der lagt i kakkelovnen til et sikkert valgkampstema i dagene frem: synes tyskerne virkelig, at det er vejen frem at stemme på en partileder, som midt i en tid med Putin, Brexit og Trump muligvis vil indgå i regering med et parti, der vil opløse NATO og erstatte det med et kollektivt sikkerhedsforbund med Putin?