Valg i Tyskland

BLOG: Merkel kan se frem til maratonforhandlinger

Der er lagt op til svære forhandlinger, når Tysklands næste regering skal findes.

Kært barn har mange navne. Søndagens tv-duel mellem Angela Merkel og Martin Schulz er allerede blev kaldt mange ting - duet, kramme-kamp og parallelslalom bare for at nævne tre.

Debatten var da også kendetegnet ved, at kandidaterne grundlæggende var meget enige.

Og hvis der var ved at opstå en uenighed om for eksempel Tyrkiet, tilpassede Merkel lynhurtigt kursen - helt ligesom Schulz distancerede sig fra sit tidligere synspunkt om, at Merkels debatform er skadelig for demokratiet.

Selvom Martin Schulz vil fortsætte sin valgkamp til allersidste sekund, koncentrerer spændingen i den tyske valgkamp sig nu primært om, hvem Merkel kommer til at danne regering med.

Aftenens såkaldte femkamp mellem de fem øvrige partier - Die Linke, de Grønne, FDP, AfD og Merkels bayerske søsterparti, CSU - var derfor imødeset med stor spænding.

Debatten var væsentlig mere livlig end søndagens duel. I modsætning til Merkel og Schulz blev der også plads til flere indenrigspolitiske emner, såsom digitalisering, uddannelse og klima. Det samme gjaldt for øvrigt aftenens anden debat, hvor CSU, De Grønne og Die Linke duellerede. Her slog de Grønne fast, at partiet ikke støtter den nye Merkel-Schulz linje om, at optagelsesforhandlingerne med Tyrkiet skal afbrydes. Ifølge partiet vil det svække de demokratiske kræfter i Tyrkiet. I stedet skal Tyskland (og EU) stoppe den økonomiske tiltrædelsestøtte, våbeneksport og økonomiske kreditter.

AfD isoleres

To konklusioner står tilbage efter debatten:

AfD er i den grad partiet, ingen vil lege med. Under hele debatten var der ingen af de øvrige partiledere, der ville krydse klinger med AfD’s kvindelige spidskandidat, Alice Weidel. I samtlige minutter stod hun isoleret ude på fløjen. Eneste undtagelse var Die Linkes spidskandidat, Sahra Wagenknecht.

Hver kandidat fik lov til at stille et improviseret spørgsmål til en anden spidskandidat, og her valgte Wagenknecht Weidel. ”Hvordan kan I acceptere ’halv-nazister’ i Jeres parti?”, lød spørgsmålet. Weidel replicerede, at der var enkelte undtagelser (”Einzelfälle”), men at AfD generelt var et parti med ”mange akademikere”.

Det fik FDP’s leder Christian Lindner til tørt at bemærke, at bekymringen altså ikke gik på antallet af doktorgrader i partiet, men på kandidaternes personlige karakter (”nicht Doktortitel, sondern Charakter”).

Den første måling efter søndagens duel tyder på, at AfD fortsætter med at gå lidt frem, så spørgsmålet er, om de øvrige partiers strategi med at isolere partiet - frem for at tage debatten - virker. Eller om de sadler om i slutfasen.

Svære koalitionsforhandlinger i sigte

Valgdagen i Tyskland den 24. september falder sammen med Berlin-maraton. Og efter debatten mellem de fem partier er der ingen tvivl om, at Merkel godt kan indstille sig på maratonagtige koalitionsforhandlinger.

Tag bare den såkaldte Jamaica-koalition mellem CDU, FPD og De Grønne. Flere gange under debatten kom FDPs og de Grønnes leder i clinch med hinanden. Det gjaldt politikken over for Rusland og Krim, men især også sikkerhedspolitikken, hvor De Grønnes spidskandidat, Cem Özdemir, til Lindners store forbløffelse slog fast, at De Grønne vil arbejde for, at Tyskland og Europa bliver en atomvåbenfri-zone efter valget - uanset Vladimir Putins oprustning.

Set i det lys er det måske ikke så underligt, at Merkel (og Schulz) holdt muligheden for en ny, stor koalition åben ved ikke at grave grøfterne dybere mellem de to partier under duellen. Eller som Christian Lindner spydigt bemærkede i søndags: Duellen mellem Merkel og Schulz minder om et gammelt ægteskab, der knirker, men hvor parret godt ved, at de skal blive sammen.