Udland

Trump om mulighederne for angreb på Nordkorea: - Vi får se

USA's finansminister vil lukke Nordkorea af for omverdenen. Samtidig afviser Trump ikke mulighederne for en militær reaktion.

- Vi får se.

Sådan siger den amerikanske præsident, Donald Trump, da en journalist spørger, hvorvidt USA vil angribe Nordkorea.

Hvad er en brintbombe?

 • En brintbombe er et kernevåben.
 • Der sker en voldsom energiudvikling i en brintbombe. Det sker ved en sammensmeltning - fusion - af lette atomkerner ved en kædereaktion.
 • Brintbomber er kraftigere end atombomber.
 • De farlige brintbomber er ikke nødvendigvis store i størrelse. Bomberne kan være helt ned til få fod lange og passer ind i missilers sprænghoveder.
 • Den kraftigste brintbombe, der hidtil er detoneret, er Tsar Bomba. Den blev sprængt af Sovjetunionen 30. oktober 1961.

Kilder: Gyldendals Den Store Danske, Ingeniøren, BBC.

Natten til søndag foretog det nordkoreanske styre en ny atomprøvesprængning, der skabte rystelser målt til hele 6,3 på Richterskalaen. Regimet hævder, at der er tale om en brintbombe, og USAs præsident vil altså ikke afvise, at det kan få militære konsekvenser.

I den sydkoreanske by Soul godt 50 kilometer fra grænsen til Nordkorea skaber den nye prøvesprængning frygt.

Frygt for en krig mellem Nordkorea og USA, fortæller TV 2s korrespondent Rasmus Tantholt.

- Det vil nemlig ikke nødvendigvis betyde, at Nordkorea kommer i krig med USA i USA. Men det vil muligvis betyde, at der vil starte en krig med Sydkorea, og på den måde frygter folk, at det vil blive starten på et ragnarok.

- Der er 28.500 amerikanske tropper her i Sydkorea, så det ville være helt naturligt for Nordkorea, der har massevis af artilleri 50 kilometer herfra, at starte et bombardement af Soul. Det er det, som folk frygter.

I Sydkorea frygter befolkningen en krig mellem Nordkorea og USA, fortæller TV 2s Rasmus Tantholdt. Video: Elisabeth Thiis

Ingen handel med Nordkorea

Mens den militære reaktion forbliver i det uvisse, kommer den finansielle reaktion resolut fra amerikanerne.

USA's finansminister, Steven Mnuchin, brygger nemlig på et forslag om at lukke Nordkorea af for omverdenen, når det gælder handel. 

Mnuchin siger i et tv-interview med tv-stationen Fox, at han vil bede Donald Trump om at overveje at stoppe handel med Nordkorea med udgangspunkt i en ny pakke af sanktioner mod landet og dets leder Kim Jong-un, 

Henvender sig til Kina

Verdens statsledere har i skarpe vendinger kritiseret Nordkorea for prøvesprængningen. Den viser, at Nordkorea stadig er fjendtlig og farlig for USA, skriver den amerikanske præsident, Donald Trump, på Twitter.

Trump har også i et andet tweet kritiseret Kina i lyset af prøvesprængningen.

- Nordkorea er en uberegnelig nation, der er blevet en stor trussel, som bringer Kina i forlegenhed, skriver Trump. 

Finansminister Steven Mnuchin henvender sig også i interviewet med Fox mod kineserne.

- Hvis lande ønsker at gøre forretninger med USA, skal de selvfølgelig samarbejde med vore allierede og andre om at lukke økonomisk af for Nordkorea, siger finansministeren. 

- Vi vil samarbejde med vore allierede. Vi vil samarbejde med Kina. Men folk må afskære Nordkorea økonomisk, det her er en uacceptabel opførsel, lyder det fra Steven Mnuchin.

Nordkorea hævder selv, at der er tale om en brintbombe. Video: Elisabeth Thiis

Nordkoreas atomsprængninger de seneste år

  1. Japan og Sydkorea hævder, at Nordkorea har udført sin sjette atomtest i løbet af godt et årti. Landene har registreret kraftige rystelser, der menes at stamme fra atomsprængning frem for jordskælv.

  2. Nordkorea fejrer landets nationaldag ved at gennemføre en "succesfuld" atomprøvesprængning, melder landets stats-tv. Den underjordiske test har en styrke, der næsten matcher atombomben over Hiroshima i 1945.

  3. Nordkoreanske statsmedier meddeler, at landets militær har gennemført en sprængning af en hydrogenbombe. Det internationale samfund tvivler på, at der var tale om en hydrogenbombe. Eksplosionen vurderes at have en sprængkraft på seks-syv kiloton.

  4. Første atomprøvesprængning under Nordkoreas nuværende leder, Kim Jong-un. Sydkorea vurderer, at den havde en eksplosionskraft på mellem seks og ni kiloton.

  5. Nordkoreas anden atomprøvesprængning på omkring to kiloton. Den fører til fordømmelse fra alle dele af verden.

  6. En eksplosion måles til at have en kraft på under ét kiloton, og prøvesprængningen betegnes som delvist mislykket. Det menes at være første gang, at Nordkorea forsøger sig med atomtest.

Kilder: Ritzau, Reuters, Yonhap, AFP.