Udland

Major om nye prøvesprængninger fra Nordkorea: - De handler faktisk utroligt rationelt

​Nordkorea skal presses fra alle sider, lyder det fra udenrigsministeren, efter det nordkoreanske styre hævder at have sprængt en brintbombe.

- Hvis de mestrer det, så er de oppe i en ny liga.

Sådan lyder det fra major og analytiker Thomas Galesz Nielsen ved Dansk Institut for Internationale Studier, efter det nordkoreanske styre hævder at have gennemført en prøvesprængning af en brintbombe på atomanlægget Punggye-ri i området Kilju i det nordøstlige Nordkorea.

En brintbombe betegnes som et kernevåben og er kraftigere end en atombombe, og Nordkorea hævder nu, at deres bombe kan monteres på et interkontinentalt ballistisk missil og på den måde ramme andre kontinenter.

- Den er med til at vise, hvis det vel at mærke er sandt, at de er nået et teknologisk trin højere. Det er et mere avanceret våben, da der skal to sprængninger til. Populært sagt kan man sige, at der skal en atombombe til at starte en brintbombe, siger Thomas Galesz Nielsen.

Hvis de mestre det, så er de oppe i en ny liga, lyder det fra major og analytiker Thomas Galesz Nielsen ved Dansk Institut for Internationale Studier, efter det nordkoreanske styre hævder at have gennemført en prøvesprængning af en brintbombe. Video: Elisabeth Thiis

Bindegale nordkoreanere

Det seneste årti har det nordkoreanske styre angiveligt gennemført hele seks atomtest, og i Danmark vil udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) nu indkalde den nordkoreanske ambassadør i Skandinavien til et møde i Udenrigsministeriet, der skal påtale styrets problematiske kurs.

- Det er vigtigt, at vi lægger presset alle steder. Mange bække små kan gøre en stor å, og det dur ikke, at der eksempelvis kun kommer et signal fra USA. Vi skal alle sammen lægge presset på regiment for at sætte en stopper for det, siger han til TV 2.

Men hvad vil det få af betydning, at du nu tager kontakt til Nordkoreas ambassadør?

- Jeg medgiver, at det kan virke lidt mærkeligt, og hvorfor skulle de tage højde for, hvad Danmark siger. Men i jo højere grad de fornemmer isolationen, desto mere kan vi sørge for, at isolationen kommer til at virke, siger Anders Samuelsen.

Ekspert uenig med minister

Ministeren understreger, at der kan være tale om en yderst farligt situation, fordi der er tale om et "bindegalt regime styret af bindegale ledere".

- Vi har at gøre med folk, som man ikke kan betragte for rationelle spillere på den storpolitiske bane i forhold til, hvordan de vil reagere, hvis de får de her våben, siger Anders Samuelsen.

En analyse, som major og analytiker Thomas Galesz Nielsen dog er uenig i.

- Jeg er ikke helt med på, når folk siger, at de er et irrationelt land. Det er faktisk utrolig rationelt. De regerer bare på en anden måde, end hvad der er normalt for verdenssamfundet, siger han og uddyber:

- Der er jo en form for garanti for regimet. Når man først er så farlig, og når det vil have så store konsekvenser at angribe, så bliver man nok ikke angrebet. 

Ifølge majoren er det netop den magt, som Nordkorea bruger til at spille USA og Kina ud mod hinanden. To store verdensmagter, som ikke kan finde ud af, hvad de skal gøre ved netop det nordkoreanske styre.

- Nordkorea ligger i det her spændingsfelt mellem Kina og USA's magt i regeionen, og det har de altså gjort rigtig, rigtig dygtigt.

Nordkoreas atomsprængninger de seneste år

  1. Japan og Sydkorea hævder, at Nordkorea har udført sin sjette atomtest i løbet af godt et årti. Landene har registreret kraftige rystelser, der menes at stamme fra atomsprængning frem for jordskælv.

  2. Nordkorea fejrer landets nationaldag ved at gennemføre en "succesfuld" atomprøvesprængning, melder landets stats-tv. Den underjordiske test har en styrke, der næsten matcher atombomben over Hiroshima i 1945.

  3. Nordkoreanske statsmedier meddeler, at landets militær har gennemført en sprængning af en hydrogenbombe. Det internationale samfund tvivler på, at der var tale om en hydrogenbombe. Eksplosionen vurderes at have en sprængkraft på seks-syv kiloton.

  4. Første atomprøvesprængning under Nordkoreas nuværende leder, Kim Jong-un. Sydkorea vurderer, at den havde en eksplosionskraft på mellem seks og ni kiloton.

  5. Nordkoreas anden atomprøvesprængning på omkring to kiloton. Den fører til fordømmelse fra alle dele af verden.

  6. En eksplosion måles til at have en kraft på under ét kiloton, og prøvesprængningen betegnes som delvist mislykket. Det menes at være første gang, at Nordkorea forsøger sig med atomtest.

Kilder: Ritzau, Reuters, Yonhap, AFP.