Valg i Tyskland

Efter eneste tv-duel i tysk valgkamp: - Det var lige før, at han skulle vinde på knockout

​90 minutters tæsk på ord og holdninger. Vi har spurgt tre Tysklands-kendere, hvem som løb med sejren.

For første og eneste gang i valgkampen stod Angela Merkel søndag aften over for Martin Schulz i en direkte landsdækkende tv-duel foran flere millioner af tyskere.

Med gode meningsmålinger til 'nationens mor', Tysklands nuværende og første kvindelige forbundskansler, skulle den socialdemokratiske rival fra partiet SPD sætte næverne ind på de helt rigtige steder.

- Schulz havde mest på spil. Han skulle med vold og magt prøve at få et skub i ryggen fra denne her debat og komme ud af den 14 procents føring, som Merkel har. Det her var den store mulighed, siger TV 2s korrespondent i Berlin, Uffe Dreesen.

Men hvem vandt så? Det kommer vi tilbage til.

Regeringsvenner i kamp for posten

For den 24. september skal tyskerne til stemmeboksene og vælge deres nye forbundskansler.

Siden 2005 har 63-årige Angela Merkel, der stiller op for CDU, siddet på posten – og i 8 af de 12 år har hun regeret Tyskland i en koalitionsregering med netop SPD, der nu prøver at stjæle førersædet med den 61-årige Martin Schulz i spidsen.

Schulz blev valgt som kanslerkandidat sidste år i september og rykkede fra Europa-Parlamentet, hvor han har været formand i fem år, tilbage til Tyskland.

800.000 flygtninge: Merkel ville gøre det igen

Og det var især indvandrer- og flygtningepolitik, som Merkel og Schulz skulle lægge arm over i den 90 minutter lange tv-debat.

Kritikere har revset Angela Merkel for at åbne den tyske hoveddør for flere end 800.000 flygtninge i 2015 – og netop den detalje valgte modstanderen at hive frem. Hun skulle nemlig have sikret sig en langt bedre koordination af den europæiske indsats under flygtningekrisen, lød det fra Martin Schulz:

- Det havde været bedre at inkludere vores naboer.

- Vi havde en meget dramatisk situation dengang. Der er et tidspunkt i en kanslers liv, hvor hun bliver nødt til at tage beslutninger. Vi kunne jo ikke vende vandkanoner mod dem, svarede Angela Merkel og understregede, at hun ville gøre præcis det samme en gang til.

2 - 1 til Merkel

Men hvordan klarede de to kandidater sig så?

Livet var på spil for den socialdemokratiske Martin Schulz, forklarer redaktør på Tyskland Heute Uffe Gardel.

- I denne her debat kæmpede Schulz sit livs kamp – og han vandt. Han havde så mange dybe stød. Han klarede det forrygende godt, siger han til TV 2.

Uenig er dog både Uffe Dreesen og Tysklands-kender og prorektor ved Københavns Universitet Lykke Friis.

- Schulz forsøgte at angribe Merkel for noget, hvor det ikke stod klart, hvad han selv ville gøre. Han viste sig som en lidt inkonsekvent herre, der ikke kunne finde ud af, hvor han skulle sætte angrebet ind, siger Uffe Dreesen.

- Det var dagen, hvor han skulle vise, at han var en kanslerpost værdig.

Men Angela Merkel kom bedst ud af debatten, fastslår Lykke Friis og uddyber:

- Hvis han virkelig skulle vinde og vende valgkampen, så var det lige før, at han skulle vinde på knockout.

Og Tysklands første kvindelige kansler kommer til at sikre sig en fjerde valgperiode - hun vinder hele baduljen, forudser Lykke Friis:

- Det bliver Merkel, som vinder.