Udland

BLOG: Det er alt for tidligt at afskrive præsident Trump

Er Donald Trump færdig som præsident? Det mener mange, men holder det? NICHOLAS KAMM / Scanpix Denmark

BLOG: Et genvalg til Trump er mere sandsynligt end en tidlig afsked fra præsidentposten.

Hen over sommeren – hvis den danske af slagsen altså overhovedet fortjente denne betegnelse – startede der i både amerikanske og danske medier en diskussion om, hvorvidt Donald Trump er færdig som præsident. En anelse præmaturt, burde man mene, men ikke desto mindre var det tilfældet.

Diskussionen om, hvorvidt Trump skulle være færdig, tog typisk udgangspunkt i to scenarier.

I det første scenarie var Trump færdig som præsident i den forstand, at han allerede var blevet det, amerikanerne kalder for en ”lame duck president”. Altså en præsident, der fortsat sidder i embedet, men ikke får nogen nævneværdig indflydelse og ej heller får noget signifikant lovgivning igennem Kongressen. Typisk begrundet i Trumps faldende opbakning i republikanske kredse, og at Trump ikke har fået noget fra hånden indtil videre.

For det første er det forkert, at Trump ikke har fået noget af hånden. Trump har dereguleret store dele af Obamas politiske arv, siden han blev præsident. Det hører vi bare ikke så meget om herhjemme, fordi det er meget teknisk og sværere at dække end tweets og sammenbrudte forhandlinger. Derudover er det reglen snarere end undtagelsen, at amerikanske præsidenter ikke får meget af hånden i den første tid i embedet - særligt når der er tale om en politiske outsider i Det Hvide Hus.

For det andet står det uklart, hvorfor republikanerne efter et årti i opposition skulle vælge at skyde sig selv i foden og forspilde en gylden mulighed til at sætte deres politiske fodaftryk – om end man må konstatere, at partiet ikke har fundet fælles fodslag indtil videre. Desuagtet er Trump republikanernes bedste bud på politisk indflydelse de næste tre år. Det ville da være mærkeligt, hvis ønsket om at få politisk indflydelse ikke trumfede reel afstandtagen fra en upopulær Trump, ligesom det også gjorde sig gældende under præsidentvalgkampen. I øvrigt kan man også spørge sig selv, hvordan en amerikansk præsident som øverstkommanderende for verdens mest magtfulde militær og nation skulle være uden indflydelse i en årrække.

I det andet scenarie er det bare et spørgsmål om tid, før Trump er færdig som præsident. Enten fordi han angiveligt skulle trække sig, eller fordi den særlige anklager Robert Muellers Ruslandsundersøgelse præsenterer en rygende pistol og dermed kommer til at tage livet på Trumps politiske karriere. Problemet i denne udlægning er bare, at der fortsat ikke foreligger en rygende pistol, der kan styrke og dermed berettige denne slags prognoser.

Set i lyset af, at de første indlæg af denne dommedagskaliber allerede så dagslyset i slutningen af marts, hvor Trump kun havde været præsident i to måneder, kan man selvfølgelig overveje, hvorvidt der er tale om ønsketænkning frem for en lokumskold analyse. Men sommerens spekulationer understreger også et andet problem i diskussionen om Trump. Nemlig at dækningen oftest er enormt personfikseret og fattig på substans, men er kendetegnet ved en moralsk overlegenhed overfor særligt Trump og også hans vælgere.

Problemet med denne tilgang viste sig allerede under den amerikanske præsidentvalgkamp. Her fik Trumps person så meget opmærksomhed, at det forbigik manges bevågenhed, at man naturligvis godt kan stemme for en politiker, hvis politik man er enig i, uagtet at man ikke bryder sig om politikeren som person (særligt i det amerikanske de facto topartisystem, hvor partiloyaliteten er udpræget).

Også bettingmarkedet er hoppet med på legen. Hos britiske Ladbrokes anses det kun for næsten lige så sandsynligt, at Trump gennemfører hele sin første embedsperiode (pengene 1.80 gange tilbage), som at han forlader embedet inden udgangen af sin første embedsperiode (pengene 2.0 gange tilbage). Det mest sandsynlige scenarie ifølge bookmakeren er i øvrigt, at Trump ikke bliver genvalgt i 2020. Her får man kun pengene 1.28 gange tilbage.

Taget i betragtning af, hvor fælt Trumps sejrschancer blev undervurderet af langt størstedelen af analytikere (undertegnende inklusive) og bookmakere under den amerikanske valgkamp, er det fascinerende – og også lidt skræmmende – at se, hvor skråsikker mange efter mindre end otte måneder med Trump som præsident allerede udtaler sig igen. Det er åbenbart fortsat højsæson for præmature prognoser.

Okay så, her kommer endnu en præmatur prognose.

I skrivende stund er det mere sandsynligt, at Donald Trump bliver genvalgt i 2020, end at han har forladt embedet inden da. For fortsætter den stabile økonomiske vækst samtidig med, at den illegale immigration falder, og lægger man embedsbonussen oveni (over 70% af præsidenterne siden Den Amerikanske Borgerkrig er blevet genvalgt), og tilføjer ydermere et Demokratisk Parti, der står historisk svagt, ja, så har man historisk set en solid opskrift på en præsident, der bliver genvalgt.

Eller sagt med andre ord: hvis du gerne vil smide nogle penge efter Trump på bettingmarkedet, så burde du nok satse på genvalg til odds 3.5.