Udland

To nye eksplosioner på kemifabrik i Houston - 18 personer på sygehuset

Brandvæsenet og kemifabrikken meddeler, at det sandsynligvis ikke er de sidste eksplosioner, og råder folk til at blive væk fra deres hjem.

En brand er brudt ud på kemifabrikken Arkema AS som følge af de voldsomme oversvømmelser i Houston i Texas fredag aften lokal tid.

Det skriver CBS News.

Området i en radius af 2,4 kilometer af fabrikken blev tirsdag evakueret, da oversvømmelserne, som orkanen Harvey har skabt i Texas og Louisianna, gjorde det umuligt at holde temperaturen på fabrikkens kemikalier nede.

Administrerende direktør for Arkema AS, Richard Rowe, havde forinden advaret mod, at det kunne medføre eksplosioner, og torsdag nat lokal tid fik han ret. Her rystede to eksplosioner på den kemiske fabrik nemlig den kriseramte by.

Flere mennesker kørt på sygehuset

Nu har der altså været to eksplosioner mere, som har sat gang i en voldsom brand på fabrikken. To ud af de tilbageværende otte traktortrailere med organiske kemikalier er eksploderet.

Det har skabt en massiv sort røg, som kan give vejrtrækningsproblemer for mennesker i nærheden. 18 mennesker i området er blevet kørt på sygehuset med forskellige skader.

Brandfolkene besluttede at lade branden dø ud, fordi det var for farligt at gå ind og prøve at tæmme den. Politiet måtte også iføre sig gasmasker på grund af den massive røg.

Flere eksplosioner

I løbet af fredagen forsøgte nogle beboere i området at tage tilbage til deres hjem, men de blev stoppet af afspærrede veje.

Og det er ifølge firmaet bag fabrikken en god idé.

- Vi vil sandsynligvis se flere tilfælde. Vend venligst ikke tilbage til det evakuerede område, før det lokale beredskab siger, det er sikkert, skrev Arkema AS i en pressemeddelelse fredag aften.

Den melding bakker Houstons brandvæsen op om.

- Der er seks trailere mere, som potentielt kan gøre det samme (springe i luften, red.), sagde talsperson Rachel Moreno til New York Times fredag aften.

Ny rekord for mest regn

Det er ikke kun kemifabrikken, der har oplevet voldsomme følger efter den ødelæggende storm Harvey.

De store oversvømmelser er skabt af et enormt regnfald.

Mens stormen raserede, blev der i Mont Belvieu cirka 40 kilometer øst for Houston målt 1.317,8 millimeter regn på én dag – indtil regnmåleren brød sammen. Det er det meste, der nogensinde er faldet på det amerikanske kontinent.

Det rekordhøje regnfald har blandt andet medført, at 84.000 mennesker onsdag var uden strøm, og at mere end 136.000 bygninger var oversvømmet, skriver New York Times.

Og værst af alt, har Harvey indtil videre dræbt mindst 47 mennesker.

Trump på besøg

Ødelæggelserne og de mange ofre har fået præsident Donald Trump ud af Det Hvide Hus og ind i sit fly.

Lørdag besøger han ofrene i de to byer, det er gået værst udover; Houston i Texas og Lake Charles i Louisiana, meddelte pressesekretæren fra Det Hvide Hus, Sarah Huckabee Sanders fredag.

Tidligere på ugen besøgte Trump den texanske hovedstad, Austin, og kystbyen Corpus Christi, som ikke har været ligeså ilde ramt som lørdagens destinationer.

Ifølge New York Times forsøger præsidenten og Det Hvide Hus at få Kongressen til at tillade, at området, som har lidt ødelæggelser under Harvey, kan få seks milliarder dollar ekstra i nødhjælpsdonationer.

Oven i de 5,9 milliarder dollar de i forvejen står til at få, vil de altså sammenlagt få knapt 12 milliarder til at komme tilbage på fode igen.

Washington Post skriver, at Donald Trump selv har doneret en million dollar.