Udland

Fire firmaer skal bygge prototype af Trumps grænsemur

De første spadestik til den grænsemur, Donald Trump har lovet, kan blive taget om få uger.

- Jeg vil bygge en stor, stærk mur langs vores sydlige grænse, og jeg vil tvinge Mexico til at betale for den mur.

Det var et af Donald Trumps store valgløfter under den amerikanske valgkamp i 2016. Den nuværende præsident proklamerede at bygge en grænsemur mellem USA og Mexico for at forhindre illegal indvandring til USA.

Nu er man nået så langt i processen, at fire virksomheder er blevet udvalgt til at bygge en prototype af muren, skriver BBC.

Skal testes for ulovlig indtrængning

Prototyperne vil være ni meter lange og op til ni meter høje. Efter de er færdiglavet, skal de fire forskellige mure testes for evnen til at modstå forskellige former for værktøjer.

- Undersøgelser vil se på faktorer som æstetikken af muren, og hvor gennemtrængelig og modstandsdygtig den er over for ulovlig indtrængning, siger fungerende vicekommissær for CBP (de føderale amerikanske grænsemyndigheder), Ronald Vitiello, ifølge BBC.

Virksomhederne vil indenfor de næste par uger få startskuddet til at bygge prototyperne, som forventes at tage op til 30 dage at færdiggøre. Kontrakterne for de fire virksomheder har en værdi på op til en halv million dollars.

Murens formål er at holde illegale mexicanere fra at tage turen til USA. Det anslås, at der er omkring 11 millioner illegale indvandrere i USA, hvor størstedelen er mexicanere.

Hvem betaler?

Trump har længe sagt, at Mexico selv skal betale for muren, men det har den mexicanske præsident, Enrique Peña Nieto, afvist.

Den mexicanske udenrigsminister har opfordret virksomheder, der er blevet tilbudt at bygge muren, til at boykotte projektet.

Muren står til at koste mellem 69 og 173 milliarder kroner, og det er stadig uvist, hvem der skal finansiere den.