Udland

Ulla Terkelsen om Dianas ulykke: Man vidste, det måtte få en ende

Torsdag er det præcis 20 år siden, at prinsesse Diana døde. En dag, TV 2s korrespondent Ulla Terkelsen ligesom mange andre danskere husker tydeligt.

TV 2s korrespondent Ulla Terkelsen skulle egentlig have passet sin søsters børnebørn søndag den 31. august 1997. Det lyder måske ikke som en begivenhed, man nødvendigvis husker 20 år senere, men det var det, der skete, da hun tændte tv’et søndag formiddag, der gør, at dagen står lysende klart.

- Jeg lukkede op for tv’et for at finde børneprogrammer, og så så jeg en kravletekst (tekst forneden på skærmen, red.), hvor der stod, "Vi har en ekstraudsendelse i anledning af prinsesse Dianas død". Jeg fik et chok og tænkte først, at hun havde begået selvmord. Man havde i lang tid hørt, hvor dårligt hun havde det. Hun havde haft spiseforstyrrelser og været deprimeret og levet et meget flaksende liv, fortæller Ulla Terkelsen.

Børnepasningen blev øjeblikkeligt droppet, og Ulla Terkelsen hoppede i bilen og kørte fra Risskov i Aarhus mod TV 2 i Odense, hvor hun tilbragte resten af dagen med at dække ulykken og Dianas liv.

En prinsesse på kollisionskurs

Hun fandt hurtigt ud af, at den 36-årige prinsesse Diana ikke havde begået selvmord, men var død i en voldsom bilulykke i Paris. Hendes død blev kulminationen på et turbulent og dramatisk liv.

Som bare 19-årig forelskede hun sig i den 13 år ældre prins Charles, og året senere blev de gift. Kort tid efter fik de sønnerne prins William og prins Harry. Udefra lignede det den perfekte familieidyl, men inden for paladsets mure var alt kaos. Diana led af bulimi og depression og forsøgte flere gange at tage livet af sig selv.

Samtidig havde prins Charles en affære med veninden Camilla Parker Bowles. Efter en lang og opslidende krig i medierne blev parret separeret i 1992.

Separationen bremsede dog ikke dramaet i Dianas liv, og hun og eksmanden fortsatte med at kritisere hinanden offentligt.

- Man siger, at prins Charles og hun kæmpede en rosekrig om at få den bedste omtale af sig selv i populærpressen, som de lækkede informationer til. De sloges indbyrdes på en meget bestialsk måde. Der var hele den beskidte krig op til, hvor de begge brugte beskidte tricks, derfor havde man en fornemmelse af, at hun var på kollisionskurs - hun kørte frem mod en katastrofe, forklarer Ulla Terkelsen.

Udstillede sit kaotiske liv

Diana brugte pressen, og pressen brugte hende. Fotografer og journalister fulgte hende overalt, uanset hvad hun foretog sig - både til offentlige velgørenhedsarrangementer og i hendes private gøren og laden. I årene efter skilsmissen kom der blandt andet stort fokus på de mænd, hun var sammen med.

- Hun havde også mange kærester, og man syntes efterhånden, hendes kritiske sans for kærester ikke var helt skarp nok. Hun så ud, som om hun var i fare. Hun lignede et skræmt pigebarn. Hun blev jaget i aviserne og jaget af sin fortvivlede skæbne. Og hun spillede med i at udstille sit meget kaotiske liv. Når man kigger baglæns, kunne man se, at det måtte have en ende, siger Ulla Terkelsen.

- Jeg har aldrig set noget lignende

Dianas død udløste, hvad der bedst kan beskrives som landesorg i Storbritannien. Ulla Terkelsen tog selv til London for at rapportere derfra i dagene efter ulykken og under Dianas begravelse. Synet, der mødte hende i Londons gader, husker hun stadig.

- Der lå blomster overalt i byen. Du kunne ikke gå i gaden. Jeg har aldrig i hele mit liv set noget lignende eller oplevet noget så mærkeligt, det var ejendommeligt, siger hun.

Britiske medier har efterfølgende vurderet, at der blev lagt omkring 60 millioner blomster i Londons gader. Det tog frivillige fem-seks dage at fjerne dem efter begravelsen.

Igennem sin lange karriere har Ulla Terkelsen rapporteret fra et hav af dramatiske begivenheder og brændpunkter i verden, men Dianas død og begravelse er stadigvæk en begivenhed, der rangerer højt.

- Jeg ved godt, at terrorangrebet den 11. september i New York og krigen i Afghanistan er vigtigere på et verdenspolitisk plan. Men når det gælder inderlighed og bevægelse, så rangerer Dianas død meget højt, fordi man følte så utroligt for hende og for alle de mennesker, der blev meget ulykkelige, da hun døde. Man forstod pludselig, hvor meget hun havde betydet, siger hun.

TV 2 NEWS sætter fokus på prinsesse Diana, på hendes liv og død – og på hendes eftermæle. Se med torsdag kl. 19.23, når Allan Silberbrandt og Ulla Terkelsen stiller skarpt på historien om The People’s Princess.