Udland

To eksplosioner på kemifabrik i Houston - beboere evakueret i kilometers omkreds

Det er umuligt at holde kemikalier tilstrækkeligt nedkølet på en oversvømmet kemikaliefabrik i Texas.

To eksplosioner på den kemiske fabrik Arkema AS har rystet den kriseramte by Houston i delstaten Texas torsdag nat lokal tid.

Det oplyser selskabet selv ifølge BNO News. Flere vidner fortæller til nyhedsbureauet Reuters, at der er set røg stige op fra fabrikken.

Ti personer er på hospitalet efter at have inhaleret kemikalske dampe.

Arkema AS' administrerende direktør advarede sent onsdag aften, at eksplosioner kunne ske på fabrikken på grund af de omfattende oversvømmelser efter orkanen Harvey.

Oversvømmelserne har gjort det umuligt at holde temperaturen på kemikalierne nede. Derfor blev området omkring fabrikken evakueret tirsdag.

Omfattende evakuering

Eksplosionsfaren fik myndighederne i Harris County til at evakuere samtlige indbyggere i en radius af 2,4 kilometer fra fabrikken. 

Richard Rowe, der er administrerende direktør for Arkema, oplyste onsdag, at han forventede, at fabrikken vil bryde i brand eller eksplodere inden for de næste seks dage. Det skete altså allerede efter én.

Der er hverken strøm eller medarbejdere. Derfor er det ikke længere muligt at køle kemikalierne tilstrækkeligt ned. 

Richard Rowe understregede. at det ikke vil blive nødvendigt at evakuere flere i området omkring fabrikken. 

Plastik- og malingsfabrik

Direktøren sagde ikke noget om mængden af kemikalier på fabrikken. Han ønsker heller ikke at spekulere i, hvor stor en eksplosion eller brand den kemiske reaktion ville resultere i. 

Richard Rowe understreger dog, at der muligvis kan opstå en "kraftig brand", der vil udvikle store mængder sort røg. Branden skulle dog ikke udgøre nogen fare på længere sigt i området. 

- Enhver brand vil sandsynligvis ligne en stor gasbrand. Branden vil være eksplosiv og intensiv, sagde Richard Rowe i en erklæring onsdag. 

Han tilføjede, at røgen fra branden vil resultere i irritation i øjne, hud og lunger. 

Den franskejede fabrik fremstiller produkter, der bliver brugt i produktionen af blandt andet plastik og maling. 

Stormen Harvey ramte kysten i Texas i sidste uge som en kategori 4-orkan. Uvejret har resulteret i omfattende oversvømmelser - særligt i storbyen Houston.