Udland

Plastikposer er et kæmpe problem i Kenya - nu bliver de forbudt

I Kenya har taget de skrappe midler i brug for at komme et eksorbitant forbrug af plastikposer til livs. 

I Danmark har man i mange år betalt et par kroner for en bærepose, når indkøbet i supermarkedet skulle slæbes hjem.

Men i andre dele af verden har plastikposerne været helt gratis, og derfor er de blevet brugt og uddelt i voldsom grad.

Men udviklingen går én vej. Stadig flere lande enten forbyder plastikposer eller indfører skat på poserne. 

Og i det østafrikanske land Kenya har man så i denne uge indført nogle af verdens skrappeste regler for brug af plastikposer.

Produktion, salg og sågar brug af plastikposer kan fremover blive straffet med store bøder eller fængselsstraf i op til fire år.

Bøderne kan være så store som 250.000 kroner, skriver BBC.

- Plastikposer udgør nu den største udfordring, når det handler om affaldshåndtering i Kenya. Det er blevet et miljømæssigt mareridt, som vi må bekæmpe med alle midler, siger Kenyas miljøminister, Judy Wakhungu.

Målet med loven er at reducere forureningen fra poserne.

Det ses blandt andet på slagterier i hovedstaden Nairobi, hvor der ofte bliver fundet slagtekvæg med op mod 20 plastikposer i maverne.

- Det er noget, vi ikke oplevede for ti år siden, men nu sker det næsten på daglig basis, siger dyrlægen Mbuthi Kinyanjui til Reuters.

Loven vækker også glæde hos miljøaktivister, for mange plastikposer ender i havet, hvor fugle og havskildpadder kan blive viklet ind i dem, mens større havdyr spiser dem.

Plastikposer tager mange år om at blive nedbrudt, og derfor kan plastikposerne også ende i fødekæden som mikroplastik, hvor helt små dyr spiser det.

- Vores udfordring lige nu er, at de fleste af poserne bliver smidt i naturen. De havner i vandløb og andre steder i landskabet, hvor de bliver ædt af husdyr. Problemet er, at også vi indtager plastikpartikler, og det er skadeligt for helbredet. Derfor har vi besluttet gradvis at indføre et forbud mod plastikposer. Vi begynder med indkøbsposer af polyethylen, siger Kenyas miljøminister, Judy Wakhungu.

Der er dog også modstand mod den nye lov. Blandt andet fra interesseorganisationen for fremstillingsindustri i Kenya, KAM.

De frygter at op imod 60.000 vil miste deres job og at 176 fabrikker må lukke.

- Eftervirkningerne vil blive meget alvorlige. Det vil endda påvirke kvinderne, der sælger grøntsager på markedet? Hvordan skal deres kunder bærer deres indkøb hjem?, siger Samuel Matonda, de er talsmand for KAM.

Bekymringen er ganske konkret for Grace Irungu, der lever af at lave og sælge plastikposer.

- Jeg frygter effekterne, for jeg ved ikke, hvad jeg skal sælge til mine kunder, og det vil give min forretning et tab. Det ender også med at betyde, at jeg må fyre noget af mit personale, for jeg ved ikke, hvordan jeg skal betale dem, siger Grace Irungu.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters er store supermarkedskæder som Carrefour og Nakumatt begyndt at sælge stofposer som alternativ til plastikposer.

- Vores udfordring lige nu er, at de fleste af poserne bliver smidt i naturen. De havner i vandløb og andre steder i landskabet, hvor de bliver ædt af husdyr, siger Kenyas miljøminister. Video: Lars Hjort Kristensen

Den nye lov tillader i princippet politiet at uddele bøder til alle, der bærer på en plastikpose, men i første omgang rettes fokus mod forhandlere og folk, der producerer poserne.

-  Almindelige borgere vil ikke blive ramt, siger Kenyas miljøminister, Judy Wakhungu.

Det har taget tre forsøg i løbet af de seneste 10 år at få indført forbuddet i Kenya.

En række andre afrikanske landet barsler med lignende forbud.